Læsetid: 3 min.

Strid om tvangsflyttet professor stikker dybt

Der er ingen julefred på Syddansk Universitet, hvor en professor under store protester er blevet tvangsforflyttet fra sit kontor. Striden udstiller problemer ved universiteternes kollegiale ledelse
23. december 2003

Der er ingen julefred på Syddansk Universitet, hvor en professor under store protester er blevet tvangsforflyttet fra sit kontor. Striden udstiller problemer
ved universiteternes kollegiale ledelse

Analyse
De danske universiteter plejer at være fredelige steder, hvor skænderier holdes inden for murene. Men et internt rivegilde på Syddansk Universitet (SDU) er blevet en offentlig sag, der med indtil flere dramatiske højdepunkter stadig er langt fra en afslutning. Senest blev professor Christen Sørensen tvangsforflyttet fra sit kontor og truer nu – i al offentlighed – med sagsanlæg.
Men konflikten er andet og mere end en enkeltstående omgang offentlig akademisk storvask. Ud over at stille universitetsledelsen i en pinagtig situation, udstiller den særlige problemer ved universiteternes struktur og traditioner. Principper om højt til loftet og frihed for medarbejderne kombineret med de indbyggede svagheder, en valgt ledelse medfører, har bidraget kraftigt til, at intern konfliktløsning er veget til fordel for en offentlig polemik.

Hovedpersonen, professor i nationaløkonomi og tidligere vismand Christen Sørensen, beskylder universitetsledelsen for hetz, efter at
universitetsbetjente for halvanden uge siden tømte hans kontor på Økonomisk Institut og flyttede ringbind og bøger til et nyt kontor på et nærliggende institut.
Desuden beskylder professoren SDU’s rektor, Jens Oddershede, for personforfølgelse og indskrænkning af forskerfriheden, efter at han i juni kritiserede SDU’s uddannelsespolitik i en kronik i Fyens Stiftstidende.
Christen Sørensen har desuden planer om en injuriesag mod institutleder Niels Nannerup for udtalelser, der angiveligt sår tvivl om hans troværdighed, og hans fagforbund, DJØF, har nu indbragt tvangsforflytningen for Ombudsmanden.
Rektor Jens Oddershede, anklager til gengæld Christen Sørensen for at have ødelagt samarbejdet på Økonomisk Institut blandt andet ved at kritisere navngivne kolleger i Fyens Stiftstidende uden at give dem mulighed for gensvar.
Ifølge Informations oplysninger er konflikten mellem Christen Sørensen og kolleger samt institutleder og rektor imidlertid flere år gammel og er tidligere forsøgt løst uden større held.
Christen Sørensen er kendt for at lægge sig ud med mange mennesker på sin vej og beskrives af flere kilder som kantet og krigerisk, men det ligger ikke lige for at identificere helte og skurke i den aktuelle strid.
Sikkert er det imidlertid, at den er et symptom på en vis ledelsesmæssig impotens. Fordi universitetsledelser er kollegiale og nedsat ved valg, besidder de ikke samme tyngde, som ledelser i private virksomheder eller andre offentlige institutioner.
Samtidig er der usikkerhed omkring, hvem der har magten. Selv om dekaner eksempelvis fungerer som ledere af de enkelte fakulteter, er det rektor alene, der har beføjelsen til f.eks. at afskedige medarbejdere. Det kan gøre personalesager og konfliktløsninger mudrede og vanskelige at håndtere.
Desuden er universiteter og universitetsansatte svære at styre. Universiteterne er ikke produktorienterede og er ikke afhængige af plustal på bundlinjen, hvilket betyder, at en given konflikt i princippet kan fortsætte i det uendelige, fordi universiteterne – groft sagt – har tid og råd til den.

Endelig er der de universitetsansattes egen selvforståelse, der gør universiteterne til arbejdspladser, hvor særlige regler gælder. Som en kilde siger til Information:
»Alle er overbeviste om, at de har ret i alt. Vi er fabelagtigt dygtige til at få en hvilken som helst kritik til at se ud som om, at man truer nogle høje principper om forskningsfrihed eller lignende. Universitetet er ikke en institution, hvor det er let at løse problemer.« De strukturelle svagheder, som den aktuelle polemik på SDU eksemplificerer, kan blive afhjulpet af den nye universitetsreform, der afskaffer de valgte ledelsesorganer.
I fremtiden bliver det universiteternes bestyrelser – med eksterne medlemmer – der ansætter rektorer. Den udvikling roses i en endnu ikke offentliggjort OECD-undersøgelse, der kritiserer det danske universitetssystem for blandt andet for tæt politisk styring.
Det hjælper dog ikke de implicerede parter i SDU-striden. Der er ikke tegn på en julefred, og at striden også udkæmpes i pressen kan føre til, at alle parterne ender som tabere. Fortsættelse følger efter nytår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her