Læsetid: 2 min.

Ude af spillet

16. december 2003


*Hvorfor gjorde Saddam Hussein ikke modstand, da amerikanerne løftede låget af hans ydmyge hule i landsbyen uden for Tikrit? Det spørger befolkningen i hans hjemby sig selv om. I Syrien stiger frygten for, at tilfangetagelsen af Saddam Hussein er en velsignelse med indbygget forbandelse. Damaskus frygter en hårdere linje fra USA

Irak kort
Iran forbereder anklager
*Den iranske regering sagde i går ifølge BBC, at den er i gang med at indsamle og forberede bevismateriale til en retssag mod den tidligere irakiske præsident, Saddam Hussein.
Saddam Hussein bør retsforfølges ved en »kompetent international retsinstans«, sagde den iranske regeringstalsmand Abdullah Ramazanadeh i går.
Saddam Hussein sendte i 1980 sine tropper i krig mod Iran – en krig som varede otte år med omkring en million dødsofre til følge. Tusinder savnes stadigt.
»Det irakiske folk står forrest i rækken til at anklage Saddam ... men det betyder ikke, at andre ikke også har ret til at indrapportere anklager til internationale instanser,« sagde Ramazanadeh.
Han sagde desuden, at en international retsinstans »bør fastslå, hvem der udstyrede denne diktator til at forstyrre regionen« - en reference til den støtte, Saddam Hussein under krigen mod Iran fik fra vestlige lande, især USA. M.

Arabiske aviser splittede
*De arabiske medier vidste som deres ledere ikke helt, hvordan de skulle forholde sig til tilfangetagelsen . Mens nogle hilste nyheden velkommen, vakte det andres vrede, at Saddam Hussein blev vist ydmygende frem af amerikanerne.
Nogle arabiske kommentatorer udtrykte dog et håb om en ny æra for Irak.
Aviser i Kuwait, i andre lande ved Den Persiske Bugt og i Libanon og Jordan så tilfangetagelsen af Saddam Hussein som en chance for Irak til at begrave diktaturet, mens aviser i Egypten, Algeriet og andre arabiske stater dvælede ved ydmygelsen og det, der kan blive set som arabisk impotens.
På forsiderne af stort set hver eneste avis fra Algier til Riyadh og fra Cairo til Amman prydede billedet af Saddam Husseins hærgede og barberede ansigt avisernes forsider.ritzau/Inf.

Dansk Industri håber på ordrer
*Dansk Industri samt en af verdens største leverandører af cement, FLS Industries, har store forventninger om, at der efter tilfangetagelsen af Saddam Hussein vil blive skabt så stor stabilitet i Irak, at der for alvor kan komme gang i genopbygningen af landet, skrev Dagbladet Børsen i går.
Ifølge markedschef i Dansk Indistri, Peter Bo Andersen, kan det let blive til ordrer og handel for to-tre mia. kr., hvis forholdene i et land med 25 mio. mennesker normaliseres. FLS Industries håber på igen at komme ind på det irakiske marked.M.

James Baker vil søge gældslettelse
*Opmuntret af tilfangetagelsen af Saddam Hussein rejste USA’s særlige udsending James Baker i går til Europa for at overbevise europæiske ledere om behovet for at afskrive Iraks gæld. Den tidligere amerikanske udenrigsminister vil i Europa mødes med stats- og regeringscheferne for Frankrig, Tyskland, Italien, Rusland og Storbritannien for at få dem til at afskrive tilgodehavender hos Irak i størrelsesordenen 120 milliarder dollar (726 milliarder kroner).
ritzau/reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her