Læsetid: 4 min.

United blæser til angreb

Den engelske storklub er træt af doping-sagen mod Rio Ferdinand og truer med at anlægge civilsag
24. december 2003

Fodbold
Det tunge skyts bliver bragt i stilling op til julen. Men det drejer sig ikke så meget om spillet på banen, som det der foregår udenfor. Manchester-klubben tog dopingdommen over Rio Ferdinand på otte måneders karantæne til foreløbig efterretning, men satte ham også på banen i søndagens udekamp mod Tottenham. Den vindes uden der bruges alt for mange kræfter på banen, der kommer andre, vigtigere kampe, nu skal der blot ikke sættes point til.
Nogle af disse kampe udspilles i øjeblikket i korridorer i både Storbritannien og Schweiz.
Ferdinand virkede i fin form på trods af det pres der har ligget på ham, siden han for snart længe siden ikke mødte op til en dopingtest. I retfærdigedens(!) navn skal siges, at han var usædvanligt klodset til at tackle de i situationen opståede problemer.
I skrivende stund er der stort set ikke den instans, der ikke er bragt i spil. Det engelske fodboldforbunds doping-komité, der i sagens natur har spillet en hovedrolle i hele sagens forløb, under ledelse af chefen, Gordon Taylor.
Sir Alex Ferguson, der med Manchester Uniteds samlede korps af sagførere i ryggen, raser dels over langsommeligheden i hele processen, dels over den uden sidestykke hårdeste dom i England i lignende sager.
Sepp Blatter, FIFA’s præsident, som vel også regner med at sagen kan bringe fokus væk fra hans egen person, er tilfreds. »Jeg er glad for at man endelig har taget stilling i sagen, og fældet en dom.«
De er blevet rigtig sure i Manchester, og truer nu med at tage dommen til en civil domstol. Det er at træde de høje herrer i FIFA (læs: Sepp Blatter) over tæerne, de føler at det er FIFA’s lovsæt der gælder, og at man ikke skal blande andre ind i det. Selv om forbundet selv kraftigt har kritiseret det engelske fodboldforbunds langsommelige sagsbehandling, ønsker de ikke at verdens største fodboldklub på den måde underminere deres magt som administrator af fodboldregler og
procedurer.

Mio-investering på græs
United er ude efter om ikke en frifindelse, så en klart nedsat straf for Ferdinand. Det er trods alt en 300 millioner kroner investering, man skal have gående på græs i otte måneder, hvis der ikke sker nogen ændring. I mellemtiden har Rio Ferdinands advokat, og direktør i United, Maurice Watkins, gjort det klart, at en appel fra hans klient er mere end forventelig. Denne appel skal foreligge senest den 12. januar 2004, hvor karantænen træder i kraft.
FIFA mener United bør bringe sagen op i det ’interne’ forum, CAS, inden de går i en engelsk retssal. Måske ikke en dårlig ide, det ville nemlig betyde at Rio Ferdinand kunne spille, mens sagen kører.
I en tid hvor netop julesæsonens kampe burde fylde mediebilledet, er sagen blevet sagen. Dette kunne skyldes den øjeblikkelige stilling i Premier League, men har, hvor utroligt dette end kan lyde, utvivlsomt mere at gøre dels med sagens principielle karakter, Manchester Uniteds unikke position i engelsk fodbold, og en deraf afledet angelsaksisk version af Janteloven og endelig et opgør mellem administratorer, der af mange bliver opfattet som totalt uden fornemmelse for fodboldens realiteter, og spillere der under et enormt pres skal underholde nationen op til flere gange om ugen.
Er det synd for Rio Ferdinand? Det er der næppe mange englændere der synes, de hæfter sig nok mere ved en markedspris på over 300 millioner kr., men derfor skal han alligevel behandles ordentligt.

Damp under kedlerne
At dømme efter den engelske sportspresse skulle man tro, der ikke blev spillet bold i højtiden, men tag ikke fejl, der er damp under kedlerne, og spændende ting er under opsejling i de mellemste og nedre afdelinger af rækken.
Fredag kommer Aston Villa, ja, det er dem med Thomas Sørensen til Leeds. Kampen kan betyde et stort spring opad for udeholdet, mens Leeds med en hjemmesejr måske kan skrue lidt ned for respiratoren.
Søndag møder Leeds bundproppen Wolverhampton, og Villa møder hjemme næsten-topholdet Fulham. Der er her ingen grund for hjemmeholdet til ikke at fortsætte fremgangen, Fulham virker som om de er ved at tabe pusten, selv om der stadig er europæisk deltagelse at kæmpe for. De kan gøre disse ord til skamme ved en hjemmesejr over Southampton fredag, men disse vejrer flere sensationer, og byder utvivlsomt på pladsen som nummer fire.
Mere dansk er der i Liverpool hvor Henrik ’Tømrer’ og Bolton kommer til, og også her kunne dagsformen og optimismen blive afgørende – til Boltons fordel, altså. Hjemmeholdets Michael Owen har spillet fem(!) kampe siden oktober, træner Houllier sover næppe helt trygt, og med en sejr kan Bolton pludselig komme helt op hvor det bliver sjovt. Altså der, hvor man i denne sæson kan få lov til at kæmpe om pladserne fra fire til seks.
De tre tophold, Manchester United, Arsenal og Chelsea – i den rækkefølge, burde ikke få problemer i deres julekampe. Mon ikke der – via tolk – er blevet talt med store russiske gloser i Chelsea, og på flydende fransk hos The Gunners fra Arsenal. I Manchester tager de nok både fodbold- og jurakampe som ’business as usual’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her