Læsetid: 2 min.

USA ønsker NATO-ledelse i Irak

Colin Powell vil have NATO til at engagere sig for alvor i Irak, men i baggrunden ulmer uenigheden om årsagen til krigen
5. december 2003

BRUXELLES – 130.000 amerikanske tropper i Irak er for dyrt i det lange løb. Det synes at være den uudtalte grund til, at USA’s udenrigsminister, Colin Powell, i går officielt bad sine NATO-kolleger om hjælp i Irak.
Ud over de amerikanske styrker har de fleste af de øvrige NATO-medlemmer tilsammen udstationeret anslået 24.000 soldater i Irak, men NATO’s officielle rolle begrænser sig kun til lidt logistisk og planlægningsmæssig hjælp til en fredsbevarende polsk-ledet multinational division i det centrale Irak.
Nu ønsker Colin Powell, at alliancen skal have en styrket rolle, fortalte han på et møde blandt Atlantpagtens udenrigsministre i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles. En mulighed, sagde Powell efter mødet, er, at »NATO overtager ansvaret for den sektor, som polakkerne styrer.«
Med især Tyskland og Frankrigs bitre modstand mod Irak-krigen er der ingen tvivl om, at forslaget er en varm kartoffel. Så bare det faktum, at ingen af de øvrige landes udenrigsministre talte imod ideen, var opløftende for Powell.
»Det, der slår mig i dag, når vi taler om muligheden for at styrke NATO’s rolle i Irak, er, at der ikke var et eneste medlemsland, som talte imod,« sagde Powell og tilføjede: »heller ikke Tyskland og Frankrig.«

Tyskland imod
Men Powell har måske gjort regning uden vært med regeringerne i Berlin og Paris. For allerede mens Colin Powell stadig holdt pressekonference, gjorde højtstående tyske diplomatiske kilder få meter derfra klart, at hvis det står til det tyske udenrigsministerium, bliver der ikke noget af Powells planer.
Derimod går regeringerne fra Polen og Spanien, der begge har styrker i Irak, ind for det amerikanske forslag, blandt andet fordi de så ikke behøver at skulle supplere deres egne styrker eller finde afløsere fra andre lande.
Også den danske udenrigsminister, Per Stig Møller, var positiv og henviste til, at FNs Sikkerhedsråd i en resolution fra oktober opfordrede alle FN s medlemslande – hvilket vil sige stort set alle verdens lande – til at støtte det fredsbevarende arbejde i Irak.
»Jeg synes, det er udmærket, hvis NATO får en større rolle, også ved at hjælpe Polen. Det er det bedste, hvis det er en bredere international organisation, der går ind for at støtte FN,« sagde Per Stig Møller efter mødet.
En beslutning om en eventuelt udvidet rolle forventes ikke at blive truffet før på NATO’s topmøde i Istanbul i juni 2004, men Powell fortalte, at amerikanerne allerede har kontaktet NATO-generalsekretær George Robertson for at diskutere beredskabsplanlægning af et sådant udvidet NATO-engagement i Irak.
Det bliver dog næppe kun et problem at overbevise lande som Tyskland om at give grønt lys til en omfattende NATO-operation i Irak. Det kan også meget vel blive et problem at finde lande, der vil levere udstyr og tropper til at erstatte den polsk-ledede division.
Det tog således måneder, før George Robertson i går kunne annoncere, at man endelig havde fået tilvejebragt en håndfuld hårdt tiltrængte helikoptere til NATO’s styrker i Afghanistan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her