Læsetid: 2 min.

USA’s soldater fastholdes i tjeneste

Pentagon bryder tidsbegrænsede hvervekontrakter for at undgå mandskabsmangel
31. december 2003

NEW YORK – USA’s forsvarsministerium nægter flere og flere soldater at afslutte deres militærtjeneste, uanset om deres kontrakt udløber. Det sker angiveligt, fordi militærledelsen ønsker at fastholde et højt antal aktive soldater i en situation, hvor der er stigende behov for indsatsklare styrker til internationale missioner, især i Irak og Afghanistan.
I år har så mange som 40.000 mandlige og kvindelige soldater i den amerikanske hær, hvoraf flere oprindeligt meldte sig frivilligt til Nationalgarden (USA’s hjemmeværn, red.), fået afslag på ønsket om at aflægge uniformen og genoptage deres civile liv. Enkelte beklager sig nu åbent over ikke at kunne slippe ud af deres militære ’fælde’.
Hærledelsen siger, at dekreterne er afgørende for at fastholde et identisk styrkeniveau og sikre stabilitet og tilstrækkelig erfaring i kampenhederne. Kritikere hævder, at dekreterne reelt er uofficiel værnepligt og en urimelighed over for soldater, som i adskillige tilfælde har givet mange år af deres liv til deres land.
»Jeg er rasende. Jeg føler mig misbrugt og krænket,« udtaler en af klagerne, 42-årige oversergent Ron Eagle fra West Virginia, til Washington Post. Han skulle ifølge sin kontrakt gå på pension i februar i år efter 20 års tjeneste, men fik ordre til at blive i tjenesten. Næste måned sendes han for anden gang til Irak på en ny mission og har tidligst udsigt til at komme hjem om 18 måneder.
Lige så frustreret er stabssergent Peter Costas, som har tjent i hærens reservetropper i 1991. Efter to gange at have forlænget sin kontrakt besluttede han sig i maj i år for at forlade hæren til fordel for en karriere i grænseværnet, men fik besked på, at det ikke var muligt.
»En hvervekontrakt har to parter, men kun forsvaret får lov at bryde den – ikke jeg,« siger 42-årige Costas.
’Stop-svind’-dekreterne er ikke et nyt påfund. De blev første gang taget i brug under Anden Verdenskrig, da soldater i tjeneste fik at vide, at de ikke kunne forlade militæret, før kamphandlingerne var forbi plus yderligere 90 dage. Også i Vietnamkrigen og i den første Golfkrig blev de gjort gældende.
USA’s hærledelse har ingen forståelse for folk, der føler sig uretfærdigt slavebundet til militæret.
»Vi er alle soldater og må gøre, hvad vi får ordre til,« siger major Steve Stoker, talsmand for hæren. »Retfærdighed kommer ikke ind i billedet.«

©The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her