Læsetid: 5 min.

Verden er større end EU

Unionen er styret af en målsætning om økonomisk vækst uden hensyn til mennesker og miljø, og den bør derfor opløses for at blive afløst af et internationalt samarbejde mellem ligeværdige lande, mener liste Ø
22. december 2003

Søren Søndergaard tager imod med håndtryk og hyldeblomstsaft – økologisk, naturligvis – på sit kontor på Christiansborg. I syv år har han været fast mand for Enhedslisten i Folketinget, af den slags, der kæmper indædt for sin sag. Når der til sommer skal vælges folk til Europaparlamentet, stiller han op for Folkebevægelsen mod EU. Vælges han, er det farvel til Folketinget, da nye regler forbyder dobbeltmandater. Uanset hvad, er Søren Søndergaards sag helt den samme. Det gælder »kampen for en retfærdig verden« – og imod EU.
»Vi har en fundamental kritik af EU, fordi vi mener, at unionen grundlæggende er et forsøg på at opbygge en ny kapitalistisk stormagt. Det vil vi ikke. Vores alternativ, vores vision, er et forpligtende samarbejde mellem Europas – og verdens – lande, et samarbejde imellem enheder, hvor man snakker samme politiske sprog, hvor man har en politisk offentlighed, og hvor almindelige mennesker har maksimal politisk indflydelse,« siger Søren Søndergaard.
Enhedslisten ønsker med partiprogrammets ord at opløse unionen til fordel for et frit samarbejde mellem verdens lande på et mellemstatsligt grundlag med mulighed for tættere samarbejde på de områder, disse måtte ønske det.
»Enhedslistens modstand mod EU skal ses i forlængelse af vores modstand mod den kapitalistiske globalisering. Det er Enhedslistens mål at opnå en nedlæggelse af EU. Dette kan ske gennem en tilbagerulning af Unionen, herunder at stoppe udvidelsen af EU’s magtbeføjelser og fratage EU den kompetence, den allerede har,« står der endvidere i programmet.

Ja til samarbejde
Søren Søndergaard siger, at et sådan internationalt og ligeværdigt samarbejde imellem Europas – og verdens – lande kan og bør dække stort set alle de områder, der samarbejdes om i dag. Det er ikke så meget områderne man samarbejder om i dag, der giver Enhedslisten problemer, det er mere formen.
»Der er da fornuft i at samarbejde om miljø, om forskellige industripolitikker, og om hvordan man kan hjælpe den tredje verden. Men ethvert samarbejde skal bygge på, at der hvor folket har politisk indflydelse, at det er i det forum, der træffes beslutning om, hvorvidt man vil være med eller ej,« siger han.
EU’s historie, har vist, at der er stærke kræfter, der arbejder for en europæisk supermagt, mener Søren Søndergaard. Eksempelvis lægger den nye forfatningstraktat – i hvert fald i det udkast, der ligger fra Det Europæiske Konvent – op til at flere beslutninger skal træffes med flertalsafgørelser.
»Flere og flere befolkninger i lande i Europa, vil opdage, at det de mener og er enige om, er noget andet end det, der bliver virkeligheden,« siger Søren Søndergaard.
Han illustrerer sin pointe med den danske flygtningepolitik:
»Vi har en elendig flygtningepolitik i Danmark, men det er et problem, vi må ordne. Vi kan ikke have folk til at komme udefra og sige, at den danske befolkning er for dum eller for uhumanistisk eller hvad de nu vil sige, og nu må andre bestemme, hvordan folk her i landet skal opføre sig. Det må vi ordne selv, og kan vi ikke det, så er det os,
der har et problem,« siger han.

Nej til forfatning
Enhedslisten vil anbefale et nej, når danskerne skal til folkeafstemning om EU’s nye forfatningstraktat. Enhedslisten siger nej til den ny EU–forfatning, fordi »den vil betyde opbygning af en ny supermagt – med mindre demokrati, mere militær oprustning og mere liberalisering på de store koncerners vilkår«.
For kort tid siden kollapsede forhandlingerne om forfatningstraktaten. Hvornår arbejdet genoptages er ikke afklaret. Søren Søndergaard er dog ikke i tvivl om, at der kommer en forfatningstraktat – og at den kommer snart.
Efter et nej ved en dansk folkeafstemning om forfatningstraktaten, ønsker Enhedslisten, at der bliver udskrevet valg, så danskerne kan vælge et nyt folketing, der på baggrund af nej’et kan forhandle en aftale på plads for Danmark – det kunne være en form for handelsaftale eller associeringsaftale.
Søren Søndergaard ønsker ikke, at Danmark får en aftale som den Norge har indgået med unionen, fordi den model er en »rigtig fedtspillermodel«. I praksis er Norge nemlig »forpligtet til at følge alle de beslutninger, der træffes i EU«.
Han vil have en »bedre aftale«, men hvad det indebærer, mener han ikke, at det er realistisk at give et bud på nu. Det kommer blandt andet og især an på, om Danmark er det eneste land, der stemmer nej eller om flere lande gør det.
»Stemmer flere lande nej, må man ’køre videre’ med EU’s eksisterende aftaler. Er Danmark derimod det eneste land, som stemmer nej, giver det os en stærk forhandlingsposition, fordi vi dermed kan blokere for forfatningen. De andre lande vil i den situation gå langt for at give os en god aftale,« mener han.

Ikke i morgen
Enhedslistens kamp mod EU er et led i en kamp mod en række organisationers magt og indflydelse, som for eksempel Verdensbanken, IMF, WTO og NATO.
Til gengæld vil partiet gerne styrke OSCE, der ifølge partiprogrammet skal gøres til en fælles europæisk sikkerhedsorganisation med vægt på det konfliktforebyggende arbejde. Ligesom Enhedslisten gerne ser et stærkere FN, for eksempel bør IMF og Verdensbanken ifølge programmet »erstattes af en international lånemekanisme i FN-regi«. For de kritiserede organisationer har Enhedslisten en »tilbagerulningsstrategi«. Kort sagt: At stoppe udvidelsen af organisationernes beføjelser, samt fratage dem den kompetence, de har.
I første omgang venter der – på et tidspunkt – en folkeafstemning om EU’s forfatningstraktat. Søren Søndergaard understreger, at den kun handler om et ja eller nej til traktaten, og ikke et ja eller nej til EU. Der er lang vej hjem:
»Enhedslistens alternativ, et forpligtende og ligeværdigt samarbejde – uden EU – kommer ikke i morgen,« siger han.

FAKTA
Nej til EU
Ifølge Liste ؒs program, skal man arbejde imod unionen, fordi den…
*… vil centralisering – Enhedslisten (EL) kræver demokrati
*… sætter markedet før mennesket – EL sætter mennesket før markedet
*… vil diktere arbejdsmarkedet – EL kræver fri forhandlingsret
*… ødelægger økologien – EL kræver økologisk omstilling
*… er handel på de riges betingelser – EL vil samhandel til gensidig gavn
*… dikterer vilkårene for ansøgerlande – EL forsvarer ansøgerlandenes handlefrihed
*… vil opbygge en militær supermagt – EL vil nedlægge supermagter
*… opbygger en overvågningsstat – EL vil styrke menneskerettigheder
*… EL siger nej Euro – for selvbestemmelsens skyld
*… er nationalisme på europæisk plan – verden er større end EU

Serie
Hvor skal vi hen?
*Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen, udgør den etablerede danske modstand mod unionen. Men hvis de ikke vil EU, hvad vil de så? I fire artikler søger Information svar på det spørgsmål – vi får nej-fløjen til at fortælle om visionerne – for Danmark, Europa og verden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her