Læsetid: 4 min.

Vulgære Bayern videre

Den tyske storklub slæber sig til ottendedelsfinalerne i den europæiske Champions League, hvor Spanien dominerer med fire hold efterfulgt af England med tre
12. december 2003

Fodbold
Den bayerske fodboldkejser, Franz Beckenbauer, virker slet ikke begejstret for tiden. Med et alvorligt og bekymret blik malet i ansigtet fulgte han på det olympiske stadion i München, hvordan hans tropper blev spillet ned af det belgiske hold Anderlecht onsdag aften.
De spillede vulgært, tungt og uinspireret, gjorde tyskerne, og de var elementært ufarlige foran mål, selv om tv-kommentatoren på SAT1 forsøgte at råbe gejst ind i kampen. Sølle seks mål i seks Champions League puljekampe er det blevet til, og krisen breder sig i ’kejserens’ klub.
FC Bayern haltede dog videre til ottendedelsfinalerne, fordi den danske dommer Kim Milton var så elskværdig at dømme en af dens slags straffespark, de færreste dømmer.
Et lille skub i feltet i en ganske ufarlig situation, så den danske dommer, og derpå omsatte hollænderen Rob Makaay sikkert straffesparket til kampens enlige mål. Anderlecht havde fortjent to-tre stykker, men det blev tyskerne, der fik de tre point.
Uden ære – for andre end målmanden Oliver Kahn, som havde en af sine store aftener.

Tre favoritter
Bayern blev nummer to i gruppe A efter Lyon, der også gik videre på et straffespark. I en spændende og medrivende kamp mod Celtic fra Glasgow, fik Lyon et ikke-eksisterende straffespark i kampens sidste minutter og vandt 3-2.
Ingen af de to hold er seriøse kandidat til årets europæiske titel. Det er det franske hold Monaco næppe heller, selv om det sikkert vandt gruppe C foran det spanske hold Deportivo A Coruña – med tre sejre, to uafgjorte og et nederlag.
Favoritter er derimod storklubberne Juventus, Manchester United og Real Madrid, der alle vandt deres indledende grupper sikkert og er de bedste kandidater til at vinde det europæiske fodboldmesterskab i år.
Juventus lavede en lille opvisning onsdag aften med en historisk 7-0 sejr over græske Olympiakos i gruppe D, som de vandt foran Real Sociedad fra San Sebastian. Ikke mindre end 15 mål har Torino-klubben scoret, og det står i skærende kontrast til sidste års europæiske mestre, AC Milano, der kun har formået at score sølle fire mål i seks
Champions League kampe. Det var dog nok for Silvio Berlusconis rød-sorte hold. De vandt gruppe H foran det spanske hold Celta fra Vigo, der kom med på et hængende hår ved ude at besejre Milan på San Siro stadion med 1-2. De røde djævle fra Manchester vandt derimod gruppe E sikkert foran Stuttgart med 15 point. Med 13 mål viser United, at de er stadig er angrebssøgende, selv om de har solgt David Beckham til Real Madrid.
Madrilenerne er stadig det eneste hold, der er ubesejret i årets Champions League. Stort set alle Real Madrids 11 mål i de seks gruppekampe er sat ind i de farlige målskabende kombinationer, som holdets boldsikre og kreative stjerner – Zidane, David Beckham, Ronaldo, Figo, Roberto Carlos og Rául i nævnte orden – skaber.
Real Madrids forsvar har mange svage punkter, der kun forstærkes af den offensive spillestil, men til gengæld har de i målmanden Iker Casillas en af Europas absolut bedste keepere.
Klubbens præsident, Florentino Pérez, skal ifølge spansk sportspresse være begyndt at drømme om at købe Manchesters farlige angriber Ruud van Nistelroy fra næste år. Zidane og Ronaldo taler åbent om at hente Arsenals Thierry Henry til den kastillanske højslette.
En stjerne om året er centralt for kongeklubbens strategi om at ’brande’ Real Madrid som verdens førende fodboldmærke, og det sælger trøjer og øger indtjeningen. Siden i sommer har navnet David Beckham solgt over 300.000 trøjer.
Det er rundt regnet en indtægt på 150 mio kroner, og dertil kommer alt det løse. Beckham har allerede tjent sig selv ind igen, hævder Florentino Pérez, som derfor har råd til jagte endnu en topstjerne. Det er Real Madrid, der i merkantil skala og spil skiller sig ud for mængden i spansk fodbold, der i år kan glæde sig over, at det har fire hold i ottendedelsfinalerne.

Italiensk skuffelse
Spanierne kan ikke skjule deres skadefryd over, at sidste års dominerende nation, Italien, kun har fået to hold videre. Både Lazio og Inter kom ikke videre fra deres respektive grupper. Skuffelsen er størst for Inter, der efter de første par kampe så ud til at være på sejrskurs i gruppe B, men siden er italienerne sunket dybt efter ydmygende nederlag og to uafgjorte kampe. Onsdagens 1-1 mod Dynamo Kiev betød, at den italienske arbejderklub vandrede ud i kulden.
Selv om mange inter-fans håbede, at afskedigelsen af den hyperdefensive træner, Hector Cuper, ville genrejse klubbens storhed, har det foreløbig bidraget til at forstærke krisen på et hold, som opfatter midtbanen som et fremmedord dømt til irrelevans.
Italien har væsentlig bedre klubhold end Tyskland og Frankrig, men nu må italienerne til at kigge sig dybt i spejlet for at forstå, hvorfor det ikke har flere hold end tyskerne og franskmændene i ottendedelsfinalerne.
Portugal, Rusland og Tjekkiet må dog nøjes med hver et hold i næste runde – henholdsvis Porto, Lokomotiv Moskva og Sparta Prag, hvor sidstnævnte kvalificerede sig på et mål i det 93. minut tirsdag aften i kampen imod Lazio.
England kan derimod glæde sig over, at den evige storklub, Manchester United, ikke er alene om at forsvare de engelske farver i ottendedelsfinalerne. De ’engelske’ farver er måske for meget sagt, for Arsenal og Chelsea, der har vundet deres respektive grupper, er to kosmopolitiske klubber med spillere af alle mulige nationaliteter.
Kosmopolitanismen har løftet deres spil væk fra den gamle simple engelske ’løb-spark-head’ opskrift. Med udlændingene er der banet vej for de hurtige kombinationer på midtbanen, den fleksible omstilling fra forsvar til angreb og flere lækre detaljer.
Især Arsenal har – anført af franskmændene Thierry Henry og Pirés – spillet sig op i de seneste Champions League kampe. Fornylig var det en flot 1-5 sejr ude over Inter Milan og onsdag fulgte Arsenal op med en klar 2-0 sejr over Lokomotiv fra Moskva.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her