Læsetid: 2 min.

48 timer om ugen

De arbejder dagligt for at skrabe 440.000 kroner sammen i husstandsindtægt. Skilles klokken 06.00. Og samles igen 12 timer senere
13. januar 2004

Fuldtidsjob
Werner Løvendorf er formand for børnehaven Tryllefløjten i Næstved, der har åbent fra 05.30 til 22.00. Næstved Kommune har på grund af mange pendlere vækst i børnetallet, og der er venteliste til Tryllefløjten, hvor Werner Løvendorfs datter på fem år bliver passet hver dag fra cirka 07.30 til cirka 17.30. Nogen gange bliver klokken 18.00.
»Hun er vel parkeret der op mod de 48 timer om ugen. Det har jeg det OK med. Man vænner sig til vilkårene, når man har tre børn,« siger formanden.
»Det vigtigste er, at børnene har nogle faste mennesker at holde sig til. Jeg synes ikke livet i institution er negativt. Jeg gik selv hjemme hos min mor, det var da ikke bedre. Her har de jo kammerater fra første dag. Tit kan vi ikke få hende med hjem.«
Indtrykket af, at man godt kan skabe en harmonisk hverdag for børn, der skal passet sent, bliver bekræftet af Anne-Grethe Butler, leder at Tryllefløjten.
»De børn, der skal være her sent, nyder når de andre børn tager af sted. De sene får en slags ejerfornemmelse over stedet,« fortæller hun.
Mens ejerfornemmelsen breder sig, falder der ro på flokken af nul til seks år gamle børn, der skal spise aftensmad sammen i institutionen klokken 17.30. Klokken 18.00 er der Fjernsyn for Dig på programmet, som i enhver småbørnsfamilie. Derefter kommer gruppen af forældre, der arbejder i banker og forretning. De sidste børn får fortalt godnathistorie i en stor lænestol.
»Vi putter børnene i de små soveposer eller egen dyne. Og når alle sover, kommer forældrene fra arbejde. Hvis de vil, må forældrene godt bære børnene ud i soveposerne, så de ikke vågner,« siger Anne-Grethe Butler.
Werner Løvendorfs kone rejser hver dag fra Næstved med toget til Roskilde, hvor hun er sekretær. Han bliver i Næstved, hvor han sælger hårde hvidevarer. Hun siger farvel klokken 06.00 om morgenen sammen med børnene. Familien er ofte først samlet igen 12 timer senere. Husstandsindtægten er 440.000 kroner.
»Vi har da spurgt hinanden, om vi behøver arbejde så meget. Men det er dårligt betalt at stå i forretning, selv om jeg ikke skal klage. Det er ikke alt, der er råd til. Huset og de faste udgifter æder så meget i dag. Og så skal man have bil. Det er mange penge, der ryger.«
Stemmen er uden nogen form for selvmedlidenhed. Heller ikke, da Werner Løvendorff forklarer, at der ikke er råd til, at den ene går på halv tid.
»Vi har selv valgt – og vi klager ikke,« fastslår han. Tværtimod er han glad for, at Tryllefløjten eksisterer.
»Den lange åbningstid er helt nødvendig for os, ellers kunne det slet ikke hænge sammen.«
Også leder Anne-Grethe Butler mener, det er godt med lang åbningstid i dagens Danmark.
»Det er med til at tage stresset fra forældrene. ’Hvem skal nu hente inden 17.00?!’. Vi skaber ro for forældrene, der ikke skal til at lede efter en ung pige eller noget familie. Børnene kan blive hos de professionelle.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu