Læsetid: 3 min.

Et år med lort på fingrene

Fjernsynets gennemgang af årets begivenheder har tegnet et billede af et år med løgne og fortielser
9. januar 2004

(2. sektion)

Fjernsyn
Da det falder i min lod at være den første klummeskriver på denne plads i det nye år, indleder jeg med ønsker til vore millioner af læsere om, at dette år må blive bedre end det forrige.
Det kan næppe blive værre. Løgn, fortielser, forvrængninger, misinformationer, magtmisbrug og manipulationer med kendsgerninger har sjældent haft bedre tider. Det seneste år kunne man kalde limpindenes år eller hvepseredernes eller lort på fingrenes år. Kært barn har mange navne. Mediernes repetitioner af årets begivenheder i sidste uge bekræftede til fulde berettigelsen i disse betegnelser.
Og hvad de ikke bekræftede, gjorde Udefra. Tyge Pedersen havde – under titlen Den sovende celle – valgt at følge New York Times journalisten Lowell Bergmans jagt på sandheden om en gruppe unge amerikanske muslimer fra Buffalo, der blev arresteret for mistanke om at udgøre en sleeping cell, parat til terrorvirksomhed. I begyndelsen af 2001 var de som gruppe rejst til Pakistan, men var taget videre til Afghanistan og havde indrulleret sig på en al-Qaeda lejr. Et par af dem havde endda truffet chefen, Osama bin Laden, himself.

Tøvende tavshed
Takket være den nye ’Patriot Act’ har det amerikanske justitsministerium nu ret til uden dommerkendelse, blot på egen mistanke, at overvåge og tilbageholde hvem som helst. Problemet var bare, at de mange overvågninger ikke førte til noget. Men regeringen havde efter 11. september brug for en succes. Derfor blev de unge mennesker snuppet og puttet i de specielle kachotter, de har derovre til dem, de undtager for almen ret og rimelighed.
Mest talende i udsendelsen var diverse CIA og FBI chefers – og justitsministerens – lange tøvende tavsheder, når journalisten spurgte til den muslim, der havde hyret de unge mennesker i Buffalo. Det var ham – en amerikansk statsborger – man var efter, da man med et missil fra et førerløst fly likviderede seks personer i en bil på en ørkenvej i Yemen.
På det hjemlige plan fik vi en såre aktuel bekræftelse på, at vi ikke er kommet så langt, som vi tror. Netop i dag – den 9. januar 2004 – er det 51 år siden, en ung amerikansk forhenværende GI med danske forældre vandrede ind på Rigshospitalet under navnet George Joergensen, for få dage senere at vandre ud igen på høje hæle og under navnet Christine Joergensen. Det skulle ha’ været en hemmelighed. Men en i hendes familie slap historien løs, og dagen efter var Christine Joergensen verdensberømt.
Hun valgte at gøre en dyd af nødvendigheden, blev revyskuespillerinde, foredragsholder, stand-up comedian og forfatter. Hun var, eller blev, hvad man ville kalde en gæv pige, der fint levede med de vitser, der blev fabrikeret om hende. Som da Osvald Helmuth i en revy sagde: »Nåh, Christine Jørgensen – hende kendte jeg som dreng!« Hun døde i 1989 i en alder af 62 år.

Beskeden tolerance
Bekræftelse på vores vandring på stedet kom i form af den rystende dokumentarudsendelse, som DR sendte under titlen M/K Anette. Den handlede om den tidligere MF’er (for Fremskridtspartiet) Hugo Holm, der er konverteret til dame under navnet Anette Egelund.
I forhold til kollega Joergensen må frk. Egelund konstatere, at det ikke er fremskridt, der har præget området. Tolerance fra familie og venner er til stede, men kun i beskedent omfang.
Hugo Holm arbejdede i sin tid på slæbebåde i Svendborg. Det var en grænsebrydende udfordring for de andre søfolk, da han mødte på arbejde i høje hæle, nederdel og nylonstrømper. Det var måske heller ikke nogen praktisk påklædning under arbejdet på dækket af en slæbebåd, men det burde vel være hans problem. Nu er han/hun skiftet til at passe en kro på Fanø. Men det ultimative skridt har Anette ikke fået lov at tage.
Hvorfor ikke, i det nye år, indføre en skiftedag for køn?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her