Læsetid: 3 min.

Asbest-epidemi på vej

Hundrede danskere dør hvert år af kræft, der skyldes asbest. Tallet stiger år for år, og i den rige del af verden forventes asbest at dræbe 100.000 mennesker de næste 25 år
31. januar 2004

Det har ladet vente på sig, men nu ser det for alvor ud til at brugen af asbest kræver sine dødsofre. Omkring 100 danskere dør hvert år af lungehindekræft, en sygdom der i ni ud af ti tilfælde skyldes asbest.
De næste 25 år vil se godt 100.000 dødsfald på grund af lungehindekræft, skriver det velansete medicinske tidsskrift British Medical Journal i sin lørdagsudgave.
»Mange lande oplever begyndelsen på en epidemi, og det er nødvendigt, at alle læger ved, hvordan man genkender og diagnosticerer sygdommen, og hvilke behandlingsformer, der er mulige,« står der i tidsskriftets leder.
Der går i gennemsnit 35 år, fra man har arbejdet med asbest, til man bliver syg. Derfor vil antallet af asbest-ofre i Danmark stige nogle år endnu. Jens Peter Johansen er chef på arbejdsmedicinsk klinik på Aalborg Sygehus og behandler patienter, der har arbejdet på Dansk Eternitfabrik og de store værfter i Frederikshavn og Aalborg. Det er godt 30 år siden produktionen var på sit højeste.
»Der er en ophobning af lungehindekræft, men vi er ikke nået toppen endnu. Det vil stige de næste fem år, og så vil det flade ud,« siger Jens Peter Johansen.
Han understreger, at det ikke kun er folk, der har arbejdet med asbest hele livet, der er i fare.
»Det sidste halve år har vi haft tre tilfælde, der kun har arbejdet med asbest i studietiden som ferieafløsere. Og så kommer de pludselig her 30-35 år efter med den her meget alvorlige og hurtigt forløbende sygdom. De dør jo inden for et år. Det er meget smertefuldt, og der er kun én behandling. Det er smertestillende behandling.«

Den stille dræber
Problemet med lungehindekræft er, at det ikke gør opmærksom på sig selv, på samme måde som eksempelvis lungekræft gør.
Forskningschefen i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen Olsen, forklarer, at der kan gå flere år før man opdager symptomerne, der især er problemer med vejtrækningen.
»De går med det i sig. De ved det bare ikke endnu. Toget kører for dem,« siger Jørgen Olsen.
Han fortæller, at folk, der har været asbestarbejdere, skal være særligt opmærksomme på deres lunger og reagere så snart, der er problemer, som ikke umiddelbart forsvinder. Både for at forlænge livet, men også for at gøre krav på den erstatning, der gives til asbestofre. Arbejdsskadestyrelsen kompenserer med op til 631.000 kroner plus eventuelt tabt arbejdsfortjeneste, hvis man har lungehindekræft, og kan påvise at have arbejdet med asbest.
Af de 100 mennesker, der hvert år dør af lungehindekræft er det med garanti på grund af asbest i 90 af tilfældene.
Jørgen Olsen gør dog opmærksom på, at der er dobbelt så mange asbest-ofre, der dør af lungekræft. Det er bare sværere at påvise asbesten som den afgørende årsag til lungekræft.
De 100 årlige tilfælde af lungehindekræft ser ikke ud af meget, i forhold til at kræft hvert år dræber 30.000 danskere. Det særlige ved lungehindekræft er, at man kender årsagen. Jørgen Olsen opfordrer også alle praktiserende læger til at tænke på asbest, hvis de ser noget mistænkeligt og øjeblikkeligt sende patienten videre til behandling.
Han forklarer desuden, at lungehindekræft topper lidt tidligere i Danmark end i resten af Europa.
»I England og de øvrige lande er det mellem 2015 og 2020, man forventer toppen af epidemien. Vi var trods alt lidt hurtigere ude af hullerne reguleringsmæssigt, så vi ligner lidt mere USA på den kant.«
I USA er epidemien højst sandsynlig for nedadgående på grund af tidlig opmærksomhed over for problemerne med asbest.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu