Læsetid: 2 min.

Cavling-prisen til Information

Journalister fra Information hædres for at afdække regeringens fordrejelser op til Irak-krigen. Andre journalister og den politiske opposition har sovet i timen, mener prismodtagerne
7. januar 2004

Fra vores egen verden
Journalisterne Jørgen Steen Nielsen og Charlotte Aagaard fra Information samt Bo Elkjær fra Ekstra Bladet får pressens fornemste hæder, Cavling-prisen, for at afdække regeringens fortielser og overdrivelser op til den alvorlige beslutning om at gå med i Irak-krigen.
»Irak-sagen er langt fra død,« erklærer Bo Elkjær.
Komiteen, som står for uddelingen af den eftertragtede pris, begrunder bl.a. prisen med, at »de tre valgte at gå mod strømmen, dér hvor de fleste andre journalister og medier ukrtisk accepterede de officielle begrundelser og beslutningstagernes argumenter«.
Journalisterne har bl.a. afdækket, hvordan regeringen tilsyneladende bevidst op til Irak-krigen i foråret gav et fortegnet og fejlagtigt billede af, hvor farligt Saddam-styret var for den regionale stabilitet.
Både udenrigsminister Per Stig Møller og statsminister Anders Fogh Rasmussen har beviseligt givet fejlagtige oplysninger til Folketinget.
Prismodtager Jørgen Steen Nielsen synes egentlig ikke, at han og Charlotte Aagaard har gjort noget særligt.
»Vi brillierer på en ret billig baggrund, for vi har blot gjort det, som mange gode journalister i USA og Storbritannien har gjort. Vi er blevet ved med at stille kritiske spørgsmål og har fået nogle svar,« siger Jørgen Steen Nielsen og fortsætter:
»Prisen er i virkeligheden et udtryk for, at journalister fra alle andre medier end Ekstra Bladet, P1 og Information har sovet i timet. Det samme kan man sige om oppositionen i Folketinget.«
Professor og forsker i udenrigspolitik Hans-Henrik Holm siger: »Prisen er et signal om, at her er noget, alle burde lægge mærke til. For der skete jo det i fjor, at folkestemningen i forhold til Irak-krigen hurtigt gik over i passiv accept, og medierne og politikerne vendte generelt spørgsmålet om beslutningsgrundlaget ryggen.«
Regeringens fordrejelser har ikke fået alvorlige politiske konsekvenser. Men derfor er sagen om beslutningsgrundlaget langt fra død, erklærer Bo Elkjær. Her ser frem til Irak-høringen, som er programsat til onsdag 25. februar.
»Den her sag fiser ikke ud efter den 25. februar. Høringen er bare et forsøg på at trække tiden ud. Sagen vil til stadighed dukke op, og den vil præge dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik lang tid fremover,« siger Bo Elkjær.
Jørgen Steen Nielsen finder det direkte »beskæmmende og flovt for Danmark, at der ikke i Folketinget er blevet truffet beslutning om grundige undersøgelser af beslutningsgrundlaget i lighed med, hvad der er gjort i USA og Storbritannien.«
På fredag modtager de tre journalister Cavling-statuetterne. Pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, har lovet at deltage i overrækkelsen. Om ministerens deltagelse siger Charlotte Aagaard: »Ja, det bliver nok hyggeligt...« og adsprugt om, hvad hun vil sige til ham, siger hun:
»Det er vigtigt, at man i et demokrati kan stole på politikerne. Især når det drejer sig om den allermest, alvorlige brug af magt: at sende egne soldater i krig.«

Læs Informations artikler på tema. information.dk/cavling

Om prisen på:
www.dicar.dk/cavling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her