Læsetid: 1 min.

En dansk institution

13. januar 2004


*»Danmark er ikke længere et 8-16-samfund.« Citat: Venstres politiske ordfører, Jens Rohde. Det er ikke kun en politisk konstatering, men også virkeligheden for børnefamilierne landet over og de institutioner, hvor børnene afleveres tidligt om morgenen og hentes sidst på eftermiddagen. I nogle tilfælde først efter at de har spist aftensmaden i institutionen.
Information har besøgt en håndfuld af slagsen

Børn
*Statsminister Anders Fogh Rasmussen talte i sin nytårstale om et mere fleksibelt arbejdsliv og mere fleksible vilkår for børnefamilierne.

*Venstres politiske ordfører jens Rohde fulgte op med at sige, at Danmark ikke længere er et 8-16-samfund. Et synspunkt de Konservative, Dansk Folkeparti og SF bakkede op.

*Cirka 450.000 danskere mellem 30-54 år arbejder om aftenen eller natten. Kilde: Danmarks Statistik.

*Landets institutioner har i gennemsnit åbent 50 timer om ugen. Udgiften til driften er i 2004 cirka 18,8 milliarder kroner.

*En skønnet opgørelse fra Kommunernes Landsforening indikerer, at det vil koste 375 millioner kroner for hver time alle landets institutioner samlet holder længere åbent. Både i København og Randers har flere institutioner reduceret den lange åbningstid fordi for få bruger den. Kilde: Berlingske Tidende.

*Loven sætter ikke krav til åbningstiden. Men Serviceloven siger, at åbningstiden skal dække det lokale behov for dagspasning.

*Der er intet samlet overblik over det aktuelle behov for udvidet åbningstid i institutioner. Men flere kommuner har lavet opgørelser. I Aarup Kommune har forældre til 24 børn ud af 207 børn mellem nul og seks år behov for længere åbningstid, viser en undersøgelse fra juni 2003. I Frederikshavn Kommune oplyste 28 institutioner at de havde behov for udvidet åbningstid i perioden 1. august 2003 – 31. juni 2004. Syv institutioner havde ikke behovet.

*Der findes fem natbørnehaver i Danmark. De er alle fyldte.

*Over 500.000 børn bliver i dag passet i dagsinstitutioner og Skolefritidsordninger.

*Godt 100 af landets 275 kommuner gennemførte i 203 besparelser på børnepasningen.
Kilde: PMF og BUPL
Ø.H.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her