Læsetid: 3 min.

Dansk PEN i vildrede i medlemssag

Praktiserer islamkritikeren Hedegaard ’hate speech’?
9. januar 2004

»Jeg troede, at Dansk PEN drejede sig om ytringsfrihed, men det gør det åbenbart ikke.«
Historikeren og kommentatoren Lars Hedegaard Jensen er oprevet. I april sidste år søgte han optagelse i den danske afdeling af den internationale forfatterforening PEN, som kæmper for det frie ord verden over. Forleden valgte han at trække sit kandidatur efter at have erfaret, at hans indmelding helt exceptionelt skulle diskuteres på foreningens generalforsamling den 28. januar og ikke – som vanligt – vedtages af bestyrelsen. Det er er aldrig sket før i Dansk PEN’s historie.
»Det minder mig uhyre meget om en generalforsamling på en sovjetisk kolkhoz (landbrugskollektiv, red.), hvor en eller anden pludselig får at vide, at nu er han forresten blevet udpeget til folkefjende, uden at han i øvrigt har hørt om det,« siger Hedegaard, der i de senere år har markeret sig som en stærkt islamkritisk kommentator i blandt andet Berlingske Tidende.
Dansk PEN’s konstituerede præsident, Klaus Rothstein, er »ærgerlig« over Lars Hedegaards beslutning og mener, at han ville have haft »en stærk sag« på generalforsamlingen.
»Jeg havde meget gerne set, at han havde taget imod bestyrelsens beslutning med uenighed og vrede, men fastholdt sin ansøgning om medlemskab,« siger Rothstein.

Måske – måske ikke
Hvis man ansøger om optagelse i Dansk PEN, skal man for det første anbefales af et medlem. For det andet skal man være formidler af det skrevne ord. Således tæller medlemsskaren hovedsageligt forfattere, skribenter og journalister. De krav lever Lars Hedegaard Jensen op til.
Herefter er det Dansk PEN’s ni mand store bestyrelse, som skal tage stilling til et nyt medlemskab, og hidtil er der altid fundet konsensus. Men ifølge foreningens vedtægter skal beslutningen om en ny indmeldelse træffes på en generalforsamling, hvis to eller flere bestyrelsesmedlemmer ønsker det. Det er det, som er sket i Lars Hedegaard Jensens tilfælde: To personer i bestyrelsen har været »i tvivl« om hans kandidatur, fordi han måske, måske ikke – bestyrelsen er i tvivl – praktiserer det, der går under betegnelsen hate speech.
Klaus Rothstein siger:
»Jeg er den første til at sige, at det er en særlig sag. Vi var også godt klar over, at den ville ryge i pressen, men vi mente bare, at vi var nødt til at gøre det rigtige. For PEN’s charter – som vi også er forpligtet på – siger, at vi ikke skal optage forfattere, der praktiserer hate speech.«
Praktiserer Lars Hedegaard så hate speech? Rothstein kalder det et definitions- og temperamentsspørgsmål.
»Nogle vil mene, at Lars Hedegaard er en offentlig debattør, der praktiserer hate speech, at han har en konspirationsteori om islams kolonisering. Andre vil mene, at det ikke er tilfældet,« siger Klaus Rothstein. Han beskriver situationen som en
»catch-22« for bestyrelsen og ærgrer sig over, at Lars Hedegaard »ikke giver foreningsdemokratiet mulighed for at udspille sig på højeste niveau«.
Den tanke huer ikke Hedegaard.
»Hvad skulle det medføre at underkaste min person en granskning på en generalforsamling? Så kunne de betegne mig som ond og mine holdninger som fordømmelige? Må jeg ikke have lov at udtrykke dem?« spørger Lars Hedegaard Jensen.

Støtte fra Kholgi
Hvert år uddeler Dansk PEN P.A. Heiberg Prisen, og sidste år gik den til forfatteren Kåre Bluitgen for bogen Til gavn for de sorte. Det var en gammel venstreorienterets opgør med »godhedstyranniet« i den danske udlændingedebat. Dengang meldte flere medlemmer sig ud af Dansk PEN i protest.
»Kåre Bluitgen er islamkritiker,« siger Klaus Rothstein. »Nogle syntes, det var fremragende, andre syntes, det var forfærdeligt, nogle tog godt imod det, andre skred fra foreningen. Uanset hvad vi vælger at gøre, så vil nogen blive sure.«
Efter at Lars Hedegaard har trukket sit kandidatur har en person meldt sig ud af Dansk PEN: den ligeledes islamkritiske journalist Helle Merete Brix, der i sin tid i et brev anbefalede Lars Hedegaard Jensen. I samme brev foreslog hun den iransk fødte skuespiller og standup-komiker Farshad Kholgi, der ligeledes har markeret sig med kritiske holdninger til islam. Nu vil han heller ikke være med i sympati med Lars Hedegaard Jensen.
»Hvorfor er man i tvivl,« spørger Kholgi. »Det er jo ikke et politisk parti, og Lars Hedegaard er ikke kriminel. Manden er kritisk over for islam, men han kunne lige så godt være kritisk over for kapitalisme. Han er journalist, forfatter og historiker. Det holder simpelthen ikke.«
Klaus Rothstein forstår ikke Hedegaards beslutning.
»Hvis det skulle gå så galt, at generalforsamlingen havde givet ham en kold skulder, så ville han have en helt fantastisk sag mod PEN. Og det synes jeg ikke, at han har nu,« siger Rothstein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her