Læsetid: 2 min.

Danske børn brændemærkes

6. januar 2004


*Tusindvis af danske børn er stemplet med DAMP, autisme, Aspergers Syndrom, NLD eller andre diagnoser, der dækker over et væld af opmærksomheds- og adfærdsforstyrrelser. Flere af lidelserne er hverken videnskabeligt bevist eller godkendt af Sundhedsstyrelsen. Alligevel benyttes diagnoserne af psykologer og psykiatere til at forklare, hvordan børnene afviger fra normalen

Fakta
ICD-10
*Tidligere blev psykiatriske diagnoser stillet på baggrund af psykiaterens intuition, erfaring og lokale traditioner. Det betød dels, at den samme patient kunne diagnosticeres forskelligt af forskellige psykiatere, dels at den videnskabelige sammenligning både nationalt og internationalt blev besværliggjort. I dag bruger man et diagnosesystem, hvor diagnoserne alene er defineret ud fra symptomer og forløb. 1. januar 1994 indførtes ICD-10 diagnosesystemet i psykiatrien i Danmark. Systemet udgør en del af et samlet diagnosesystem for alle sygdomme, som er udarbejdet af verdenssundhedsorganisationen WHO. Det er den 10. udgave af diagnosesystemet, som derfor kaldes ICD-10.

Autisme og Aspergers Syndrom
*Autisme og Aspergers Syndrom er to sider af samme sag. Børn med autistiske forstyrrelser, har en basalt svækket evne til samvær med andre mennesker. Det svært for dem at leve sig ind i andres tanker og følelser. De isolerer sig gerne, savner ikke venner, og går op i private ritualer og særinteresser. Børn med Aspergers Syndrom har gode evner for faglig indlæring i skolen, selv om de som udgangspunkt er sarte, indadvendte børn, kan de reagere med uro og ødelæggelsestrang, hvis de mødes med krav – især sociale – som de ikke kan leve op til. Begge diagnoser er anerkendt og optaget i ICD-10.

DAMP
*DAMP (Deficits in Attention, Motor Control and Perception) blev introduceret i 1990. Mennesker med DAMP har en normal begavelse, men har ofte indlæringsvanskeligheder og/eller sociale problemer. De har svært ved at beherske og koncentrere sig og handler typisk, før de tænker. De ved godt, hvad de bør gøre, men kan ikke gøre det rigtige i det sekund, hvor de f.eks. (fejl)tolker, at et andet barn vil drille eller slå. Drenge får diagnosen DAMP 10 gange så hyppigt som piger. DAMP anses som et kronisk handicap, men symptomerne ændrer sig med alderen. DAMP er ikke optaget i diagnosemanualerne (ICD-10) og er heller ikke anerkendt af den danske sundhedsstyrelse.

NLD
*NLD (Nonverbal Learning Disorder) er et neurologisk syndrom, som er kendetegnet ved, at barnet kan lære at tale meget tidligt og ofte udvikler et meget omfattende ordforråd. Barnet kan være utroligt god til udenadslære, være meget detaljeorienteret og kan evt. lære at læse meget tidligt, og kan udvikle virkeligt gode stavekundskaber. Til gengæld kan de have vanskeligheder med koordinationsevne og balanceevne, rum-retningssans, visualiseringsevne og organisation. De kan have vanskeligheder med at begå sig socialt og aflæse andre menneskers signaler og have en stærk følsomhed overfor sansepåvirkninger som berøring, lyde, lys og lugte. NLD ligger diagnostisk midt mellem DAMP og Aspergers Syndrom, men anerkendes ikke i ICD-10.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her