Læsetid: 4 min.

Demokrater lugter sejr

Dårlige opinionstal til Bush skaber optimistisk stemning ved New Hampshires primærvalg, hvor fem store navne stadig er med i kapløbet om at blive demokratisk præsidentkandidat
27. januar 2004

Amerikanernes valg
NEW HAMPSHIRE – Kampen om vælgernes gunst i ved primærvalget i New Hampshire er gået ind i sin intense afsluttende fase, samtidig med at en ny meningsmåling viser, at den rette demokratiske kandidat har en reel chance for at besejre Bush.
Historisk set er ingen kandidat, der har opnået ringere placeringer end andenpladsen ved et New Hampshire-primærvalg, nogensinde fortsat helt til Det Hvide Hus. Resultatet vil under alle omstændigheder vække opsigt over hele landet og formentlig yderligere indsnævre kandidaternes opløbsfelt, så mindst en af de fem overlevende store navne falder fra.
Her – mindre end 24 timer før valget – er alt dog stadig åbent. »Vi er utrolig tæt på at kunne serve sejren hjem,« sagde Howard Dean, den tidligere Vermont-guvernør og fortsat favorit, ved et uhyre velbesøgt vælgermøde på South New Hampshire University. »Det tegner til et meget tæt opløb. Dag for dag bliver det tættere,« sagde han – en betragtning, som i hvert fald en af hans modkandidater næppe vil kunne erklære sig enig i. Alle meningsmålinger viser, at Massachusetts-senatoren John Kerry fører med 8-20 procent.
Dog ser Howard Dean ud til at have forvundet sin nedtur i Iowa, hvor hans overophedede, næsten maniske peptaler til sin kampagnestab i brede kredse skabte tvivl om hans egnethed som præsident. I løbet af weekenden var det en »venligere og blidere« Howard
Dean, der tonede frem. For kun anden gang under hans kampagne var han ledsaget af sine kone Judith, men selv om der var tegn på, at støtten til ham havde stabiliseret sig efter det overraskende store tilbageslag i Iowa, kan han ikke regne andenpladsen for sikret. Både den tidligere general Wesley Clark og senatorerne Joe Liebermann fra Connecticut og John Edwards fra North Carolina kan stadig gøre ham rangen stridig.

Dark horse
Feltets ’dark horse’ er John Edwards, der er en blændende taler ved vælgermøder, og hvis markante andenplads i Iowa for en uge siden, har fået mange vælgere til at kaste et ekstra blik på ham.
Hundredevis af mennesker trodsede det næsten sibiriske vintervejr for at deltage i et af hans seks valgmøder, hvor de kunne lytte til hans optimistiske og populistiske budskab om, hvordan han ville sætte en stopper for Amerikas sociale og økonomiske splittelse og genskabe nationens positive ry i verden.
For Joe Liebermann afhænger hans fortsatte kandidatur utvivlsomt af, om han klarer sig godt i det New England, han selv stammer fra. Den største taber efter weekendens kampagnedyster kan meget vel være general Clark – i hvert fald blev han af nogle iagttagere karakteriseret som »uengageret« ved torsdagens afsluttende tv-debat mellem kandidaterne.
Efter John Kerrys choksejr i Iowa har eksgeneralens position som eneste centrumkandidat i feltet med chance for at slå Bush tabt i troværdighed. Hans støtte er svundet og nede på samme niveau som Edwards og Liebermanns. Men som de øvrige fire topnavne samler general Clark store menneskemængder ved sine møder.
Tusindvis af mennesker havde også forsamlet sig for at se John Kerry demonstrere sine ishockey-evner lørdag. Og ved Deans møde søndag måtte hundredevis af interesserede gå hjem, fordi der ikke var plads i universitetets tætpakkede sal, skønt de havde stået i kø i temperaturer ned til 20 graders frost.
Der er mindst to grunde til den exceptionelt store interesse for primærvalget: For det første er der almindelig enighed om, at der er tale om det stærkeste kandidatfelt i årtier, og for det andet er alle demokrater stærkt forenede i ønsket om, at frem for alt finde den mand, der er i stand til at vise Bush vintervejen fra Det Hvide Hus.
Som et resultat heraf har et usædvanligt stort antal vælgere ikke bestemt sig endnu, men afventer situationen, indtil de har en klarere fornemmelse af, hvem der står med de bedste chancer for at besejre Bush. En meningsmåling offentliggjort i denne uges nummer af nyhedsmagasinet Newsweek tyder på, at denne mand meget vel kan være John Kerry.

Kay svækker
Ifølge meningsmålingen, der har vakt begejstring og forhåbninger blandt USA’s demokrater, mener 52 procent af samtlige amerikanske vælgere ikke, at den nuværende præsident fortjener genvalg til endnu en embedsperiode. Bushs popularitetstal, der steg så brat efter tilfangetagelsen af Saddam Hussein, er igen faldet ned til godt 50 procent.
Ydermere er Bush-regeringen svækket af at våbeninspektøren David Kay, der var chef for det amerikansk ledede eftersøgningshold, der skulle opspore Saddams ulovlige masseødelæggelsesvåben i Irak, er trådt tilbage. Hertil kommer, at de tilsyneladende overdrevne påstande før krigen om, hvor stor en trussel Irak udgjorde, har fået mange til at spørge sig selv, om USA gik i krig på et falsk påskud.
På baggrund heraf finder Newsweeks undersøgelse, at Kerry står til at slå Bush med 49 procent mod 46, mens de øvrige demokratiske kandidater enten står lige eller halter umiddelbart efter præsidenten. Disse tal blev grebet med kyshånd og udbasuneret af Kerrys kampagnestab i hele weekenden, imens deres kandidat insisterede på, at han alene besad de kvaliteter og den troværdighed, der skal til for at vinde valget til november.
Men de mange ubeslutsomme og uafhængige vælgere, der stemmer i dag, kan stadig nå at kuldkaste disse kalkuler – på samme måde, som det hændte for fire år siden ved det republikanske primærvalg, da senator John McCain vandt en storsejr over George W. Bush.
Kan John Edwards opnå endnu en andenplads i New Hampshire, vil han have kørt sig i perfekt stilling til, når primærvalgsæsonen bevæger sig ind i områder i syd og vest, hvor han kan regne med større sympati – ganske som det skete i 1992 for en anden sydstatsmand, Bill Clinton, hvis oratoriske stil Edwards i påfaldende grad synes at have lagt sig efter. Får han kun en tredjeplads eller klarer han sig endnu ringere, kan han derimod risikere at blive definitivt hægtet af.

©The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her