Læsetid: 3 min.

’Depression er blevet mode-diagnose’

Hver fjerde patient får antidepressiv medicin til diagnoser, medicinen ikke er beregnet til. Den engelske Sundhedsstyrelse har netop forbudt lykkepiller til børn, fordi pillerne kan fremkalde selvmordstanker
2. januar 2004

Privatpraktiserende psykolog Lars Rasborg frygter, at mange behandles med lykkepiller mod depressioner, selv om de måske fejler noget helt andet.
»Mange mennesker vil gerne have en diagnose på deres problemer. Helst én, som andre mennesker også kender,« forklarer Rasborg, der er privatpraktiserende psykolog ved Ringsted på Sjælland.
»Depression er blevet en mode-diagnose som stress, og det virker i visse kredse næsten sejt at have prøvet lykkepiller. Man er med på det nyeste,« uddyber Lars Rasborg, som også peger på de solide økonomiske interesser i den psykiatriske medicinalindustri.
Konkret henviser Rasborg til Informations interview (20. december 2003) med den 26-årige ’Eva’, der fik lykkepiller mod depression: »Eva beskriver sig selv som trist og træt, men hun havde energi til at fortsætte sin pædagoguddannelse og ingen tegn på selvbebrejdelser. Det er ukarakteristisk for ’ægte’ depression,« mener Rasborg.

Overdiagnosticering
Skønt lykkepillerne tilsyneladende hjalp Eva, mener Rasborg, at forkerte diagnoser for let fører til forkert behandling:
»Det, Eva fejler, lyder i mine ører mere som manglende kontakt mellem krop, sprog og følelser. Der er hele områder som seksualiteten, hun ikke har kontakt med,« forklarer Rasborg, der betegner tilstanden som ’dissociation’, der kunne afhjælpes med egentlig psykoterapi, der sætter ord på følelserne.
I øjeblikket er over 200.000 danskere som Eva ’på’ lykkepiller, og forbruget er stejlt stigende. Ifølge en undersøgelse af 1.045 patienter offentliggjort i november i blandt andet Berlingske Tidende får hver fjerde patient ordineret antidepressiv medicin til diagnoser, som medicinen ikke er beregnet til, nemlig mod kriser, demens, alkohol- og medicinafhængighed, diffuse smerter og psykiske problemer.
Rasborg frygter netop fejlbehandling og ’overdiagnosticering’. Dels fordi, lykkepiller anses for næsten uden bivirkninger og derfor ’næppe kan skade’, men – måske – hjælpe patienten. Dels fordi tristhed fejlagtigt diagnosticeres som rigtig depression, mener Rasborg.
Han peger på, at den øgede offentlige opmærksomhed på depression også skyldes Psykiatrifondens massive indsats. I decembernummeret af kvartalsbladet Psykiatri-information opsummerer Psykiatrifondens formand, overlæge Jes Gerlach, i artiklen ’Depression på dagsordenen’ situationen således:
»Det kan mærkes, at der er kommet fokus på depression. Der er begyndt at ske noget med holdningen til psykisk sygdom, særligt til depression. Man taber ikke ansigt ved at tale om sin psykiske sygdom. For nogle er det nærmest omvendt: Man får mere selvværd og bliver mødt med respekt og sympati.«
I 2003 stod blandt andre studieværten Isabella Miehe-Renard frem og fortalte om sin depression og indlæggelse på psykiatrisk afdeling. Lars Rasborg anser det også for positivt, at fortidens tabuisering og flovhed over for psykiske problemer er på tilbagetog.
»Psykiatrifonden mener, at der behandles for få for depression. Jeg, at der behandles for mange. Men begge dele kan tænkes – nemlig, at nogen overses, mens andre fejlbehandles,« mener Lars Rasborg.
Nye undersøgelser i Storbritannien tyder nu på, at lykkepiller næppe er så bivirkningsfri som antaget. Den britiske Sundhedsstyrelse (MHRA) forbød i december udskrivning af lykkepiller (SSRI-produkter) til børn og unge. Forbudet skyldes undersøgelser, der viser en ’bekymrende’ stigning i af selvmordstendenser hos voksne, der fik SSRI-produkter sammenlignet med andre, der fik sukkerpiller (placebo).
Eneste undtagelse fra forbudet er Prozac, som også er tilladt til behandling af børn i USA. MHRA advarer dog om, at Prozac kun hjælper ét barn ud af ti.
Man anslår, at 50,000 engelske børn har fået antidepressiver hos deres praktiserende læge – selv om produkterne aldrig har været officielt godkendt til børn.

*Læs interviewet med Eva: ’Jeg er blevet utrolig god til at skjule mine følelser’ og Informations tema om depressionsbehandling ‘Lykken er en pille’ på www.information.dk/Indgang/VisTema.dna?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her