Læsetid: 2 min.

D’oooh David!!

14. januar 2004

SPOT
Robert Murdoch betegnes gerne som den virkelige mediemogul, ham der hæver sig over alle andre, den eneste med magt til at indsætte og fælde regeringer, stoppe BBC-udsendelser i Kina og kritiske bøger i England, gøre som det passer ham på tværs af landes love. Alt grimt, der kan siges om Murdoch, passer ganske vist, for han synes af den faste overbevisning, at magt skal bruges, og lider af ingen vrangforestillinger om den frie presse. Det er knap værd at bemærke at hans Fox News er tendentiøs, for den er meget mere end det: Den er hans forlængede arm og når Murdoch støtter krigsindsatsen i Irak, benytter Fox News upartiske korrespondenter som eksempelvis: Oliver North.
Da Murdoch købte Fox News fik han også Fox Entertaiment med i pakken og med Fox Entertainment en af de mest populære tv-serier nogensinde, tegnet anarki dertil, The Simpsons, hvis skaber og producent, Matt Groening, debuterede som satiretegner og aldrig har langt fingrene imellem og heller ikke da ejeren pludseligt hed Murdoch. For Murdoch er Simpsons ikke morsomt, det er plat og undergravende, og så kan det jo undre, hvorfor han ikke har lukket og slukket for Bart og Lisa, Homer og Marge. Tilsyneladende tør han ikke – efter sigende skulle han fornyelig have sendt vrede breve og truet med sagsanlæg mod Matt Groening for at skabe ’ondskabsfuld satire’.
Men det bliver ved truslerne og Simpsons har nu rundet 300 udsendelser siden debutten i 1989.

I en afstemningen fornylig blev Homer Simpson kåret til den mest beundrede amerikaner – foran patriotiske navne som George Washington, Abraham Lincoln og Ronald Reagan. Der er skrevet adskillige hyldemetre af akademisk litteratur om familien fra Springfield: The Gospel According to The Simpsons af Mark I. Pinsky, The Simpsons and Philosophy af William Irwin, og The Simpsons and Society: An Analysis of Our Favorite Family and Its Influence in Contemporary Society af Steven Keslowitz.
En jubilæumsepisode af Simpsons – nummer 300 – blev sendt forleden på Murdochs engelske tv-station SkyOne, en episode hvis tilblivelse frembragte indtil flere munterheder. Producerne måtte opgive at lade David Beckham gæste Simpsons – for som de forklarede den måbende britisk offentlighed: »Han er ikke berømt nok.«
Det var tilgengæld Tony Blair, der optrådte, dog med flere rettelser til manuskriptet. Han ville ikke forære Bart en hund, som forfatterne havde planlagt, ifølge engelske aviser af frygt for at blive kaldt ’America’s poodle’. Og selv om Downing Street nægter have blandet sig, blev episoden først sendt efter Bush’ besøg til London – ifølge BBC grundet Homers afskedsreplik: »I’m acting the way America acts best, unilaterally.«

*Simpsons 19:00 og 19:30 på 3+ alle hverdage

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her