Læsetid: 3 min.

Dr. Død er faldet i unåde

Den tyske lig-udstilling ‘Körperwelten’ har alvorlige forklaringsproblemer efter afsløring af handel med lig. Berlin afslår tilbud om et anatomisk museum
23. januar 2004

(2. sektion)

Tyskland
Formålet er oplysning, har den forhenværende tyske anatomiprofessor Gunther von Hagens slået fast, hver gang hans udstilling af opskårne, konserverede lig blev kritiseret.
Hvor end i verden hans Körperwelten blev vist, forsøgte især kirken at få den lukket med henvisning til, at de dødes værdighed blev krænket.
Og hver gang forsikrede Gunther von Hagens, at ligene var doneret til videnskaben – at de så at sige var der frivilligt. Lige fra premieren i Mannheim i 1997 var protesterne en del af selve markedsføringen – skandalen og gruen lokkede de betalende gæster til. Og når de kom ud igen, gav de som regel Gunther von Hagens ret:
Det var oplysning, et rædselskabinet kunne man ikke kalde det.
Gunther von Hagens’ patenterede konserveringsmetode – kaldet plastination – gør det muligt f.eks. at se menneskets blodbane som et fint, legemsstort trådnet, kigge på de indre organer, se sorte rygerlunger og et foster i livmoderen.
Publikums nysgerrighed vinder altid over kritikken. I alt har 14 millioner mennesker verden over studeret den menneskelige anatomi hos Gunther von Hagens – om han også fremover får lov at vise sin udstilling, er et åbent spørgsmål.
Sidste weekend såede nyhedsmagasinet Der Spiegel alvorlig tvivl om hans vederhæftighed.

Dr. Død på forsiden
På magasinets forside optræder han sammen med et par delvist udskårne lig. Overskriften lyder: Dr. Død. Og i en 12 sider lang artikel beskrives Gunther von Hagens virksomhed som regulær lighandel med afdelinger i Kina, Kirgisien, Tyskland og Gibraltar.
Hidtil har han forklaret, at han gennem årene har modtaget ca. 250 donerede lig. Men af en lagerliste fra sidste år fremgår det, at firmaet Von Hagens Plastination Ltd. i sine kølerum har hele 647 lig samt 182 fostre og 3.909 ligdele.
Lagerlisten angiver kroppenes tilstand, og af anmærkningerne fremgår det, at enkelte er skudt i hovedet og har fået udtaget alle organer.
Eftersom von Hagens-firma i den kinesiske havneby Dalian er nabo til et par straffelejre, melder mistanken sig om, at Gunther von Hagens har købt henrettede fanger.
Endnu overvejer statsadvokaten i Heidelberg, om der skal indledes politimæssig efterforskning af hans virksomhed, men afsløringen har allerede fået de første konsekvenser.
Berlins kulturborgmester, Thomas Flierl, meddelte i denne uge, at han ikke er interesseret i von Hagens tilbud om at åbne et anatomisk museum i byen.
»Vi er ingen kulturcensur-myndighed, men ligshowet får ingen støtte eller anden hjælp fra Berlin,« sagde han.
Thomas Flierl angiver, at han længe har haft personlige betænkeligheder ved udstillingen, »efter afsløringerne er min holdning blevet styrket.«
I disse uger vises Körperwelten i Frankfurt, hvor afsløringerne også vækker stærke følelser.

Ligegyldigt råstof
»Vi har bedt en advokat om at skrive en politianmeldelse,« siger Eugen Brysch, der er forretningsfører i den tyske hospice-stiftelse, til avisen Frankfurter Neue Presse.
Den konservative-leder på byens rådhus, Uwe Becker, kræver en gennemgribende undersøgelse af ligenes herkomst.
»Nok er Frankfurt en liberal og tolerant by, men hvis mistanken stemmer, er grænsen overskredet,« siger han.
Kun blandt publikum lyder der forsvar for udstillingen. På Frankfurter Neue Presses hjemmeside finder man opfordringer til at »lade udstillingen fortsætte, så folk selv kan bedømme den«.
»Kun hvis det viser sig, at hr. von Hagens med sin udstilling blot vil berige sig – stikord henrettelser i Kina – skal den forbydes. Så tjener den ikke længere oplysningen, kun (hans) pengepung,« skriver læseren Walter Ohnesorg.
På sin egen hjemmeside forklarer Gunther von Hagens, at »anatomerne i renæssancen modtog lig af henrettede, stjal dem fra galgen eller købte af ligrøvere« – en forklaring, avisen Süddeutsche Zeitung nægter at godtage: »Den væsentlige forskel mellem renæssancen og nutiden beskæftiger Gunther von Hagens sig ikke med: Dengang troede man virkelig på forskningen, i dag er det vel kun på pengene.«
Den schweiziske Neue Zürcher Zeitung:
»’Skabningerne’ fra Gunther von Hagens ligforretning virker ofte som en ubændig skabertrangs groteske marionetter eller traurige monstre (...). Hvem kan det undre, at en sådan ubændig vilje kan være ligeglad med det råstof, han betjener sig af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her