Læsetid: 3 min.

Film i tv

30. januar 2004


(2. sektion)

*Ib Schønberg har her en glansrolle som falsk biskop – en præstation af den slags, der løfter en ellers noget knirkende folkekomedie fra 1944 op blandt de slidstærke folkelige klassikere. Man skal desværre et stykke ind i filmen, før Schønberg gør sin storladne entré som skuespilleren Emil Flor, som ankommer til et lille sladdervornt ø-samfund. Befolkningen forveksler ham med den ventede biskop, og han påtager sig med glæde rollen som alfaderlig trøster og rådgiver. Schønberg baserer sit portræt på datidens teaterfrikadeller og poseur-kunstnere med slængkappe og bredskygget hat, og i sin Schønberg-biografi mener Jørgen Stegelmann, at den digre aktør måske aldrig nogensinde har været morsommere end her. Filmen bygger på et skuespil af en af datidens skarpeste og mest omstridte kulturskribenter, Henning Kehler, og Schønbergs replikker vidner da også om litterær traditionsfornemmelse. Emanuel Gregers har instrueret – ikke for elegant, men en purung Ingeborg Brams lyser op som frisindet heltinde, og den uforlignelige Petrine Sonne lever til fulde op til det Schønbergske niveau som det lille ø-samfunds umættelige sladdertante.

Biskoppen. DK4, fredag kl. 20.30-22.15

*Robert De Niro debuterede i 1993 som instruktør med denne indlevede skildring af en drengs konfliktfyldte 60’er-opvækst i den italiensk dominerede del af newyorkerkvarteret The Bronx. Her er gangsterne en så integreret del af bybilledet, at buschauffør Lorenzo (spillet af De Niro) ikke kan forhindre, at hans niårige søn ser op til disse små lokale konger, især gangsterchefen Sonny. Sønnen får to faderfigurer at vælge mellem – den biologiske, der er så gennemregulær, at familien lever i noget nær fattigdom, og den selvlærte gadefyrste Sonny, som er langt mere glamourøs for en niårig. Filmen bygger på et skuespil af Chazz Palminteri, der også spiller Sonny. Men De Niros iscenesættelse virker ikke scene-bundet. Især i første del får man en meget levende genkaldelse af Bronx som en isoleret ø i New Yorks kæmpemæssige by-hav, en særskilt enklave domineret af italienske skikke og normer. Det er især i dette tidsbillede – mesterligt udbygget af et udpluk af 1960'ernes pop-, rock- og jazzklassikere – at De Niro har lagt sin kærlighed.

A Bronx Tale – Gangsterens lærling. TV2, lørdag kl.22.30-00.35

*Linus Roache er ikke så kendt som to af de andre medvirkende, Robert Carlyle og Tom Wilkinson. Men det er Roache, der – sobert og intenst – spiller titelrollen i denne højdramatiske, men også virkelighedsnære historie om en ung katolsk præst, der prøver at leve op til kirkens høje idealer i sit fattig-sogn i Liverpool. Han tror på åndelig genopbyggelse, for den menneskelige elendighed er ikke fattigdommens skyld – man bruger bare samfundsmanglerne som syndebuk, mener han. Men hvad skal han stille op med livets barske kendsgerninger: En ung pige bekender under skriftemålet, at faderen på det groveste misbruger hende seksuelt. Præsten kan ikke gribe ind, for han er jo bundet af tavshedsløftet. Og samtidig prøver han desperat, men forgæves, at undertrykke sine homoseksuelle tilbøjeligheder. Præstekaldet forpligter uafviseligt, men hvordan skal præsten udøve det uden at øve vold mod sig selv som person og mod sin medmenneskelige samvittighed? Antonia Bird har instrueret det tætpakkede problemdrama med både djærv humor og samfundskritisk brod.

Priest. Sverige 4, søndag kl. 22.30-00.15

*Ole Christian Madsen viste sin alsidighed med den historiske krimiserie Edderkoppen fra 2000 – en standardsættende bravour-opvisning i visuel virtuositet, fulgt op af det asketiske, psykologiske dogme-drama En kærlighedshistorie. Og i Pizza King (1998) udforsker han den pakistanske Nørrebro-underverden. Det er en lav budget-produktion, hvor Madsen med håndholdt kamera drager ud på Københavns mean streets og indfanger en gruppe unge andengenerationsindvandrere, der enten hutler sig igennem eller arbejder for den store fidus. Den lille shawarma-bar Pizza King er deres samlingssted, hvor de råhygger og fortæller historier. I centrum står den unge Junes, som er træt af at sælge tyvekoster til aftagere, der ser ned på ham. Og han føler sig presset ind i sin bedste ven Bobbys desperate og farlige kriminelle planer. Allerhelst vil Junes vende tilbage til boksningen, der gav ham værdighed og identitet. Tydeligt påvirket af Martin Scorsese i blandingen af gangsterspænding og rå jargon er Pizza King først og fremmest et pågående portræt af rodløse, splittede kriminelle, der hverken for alvor tilhører deres oprindelige indvandrer-kultur eller føler sig hjemme i den danske hverdag. Ali Kazim yder en fint neddæmpet præstation som Junes, og Janus Nabil Bakrawi har tonsvis af udadvendt energi som Bobby. Desuden ses bl.a. Jimmy Jørgensen og Anders W. Berthelsen.

Pizza King. DR 2, mandag kl. 20.15-22.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her