Læsetid: 3 min.

Film i tv

23. januar 2004


(2. sektion)

*Colin Nutley, der charmerede med Englegård, forsøger sig her med en slags sædekomedie om hele ni svenske skuespillerinder. De påstås at konkurrere om Greta Garbos gamle glansrolle som den unge Dronning Kristina i en Hollywood-nyindspilning. Kandidaterne spænder fra de helt usandsynlige, 46-årige Stina Ekblad og den 48-årige Susanne Reuter, til de i sammenhængen lidt mere rimelige Marie Richardson og Lena Endre. Nutley serverer divaerne i et sammenkog af ægteskabelige opgør, satiriske små-sketches, farceagtige indslag, pseudoseriøse fagkonflikter og almindelig snik-snak om det evigt fascinerende skuespillerjob. Vi får den aldrende skuespillerinde (Gunilla Röör), der insisterer på at spille Jeanne D’Arc; ægtemændene, der er jaloux over fruens sexscener; den seriøse skuespillerinde (Stina Ekblad), der er grotesk fejlplaceret i en musical; den selvforelskede donna (Ewa Fröling) til grin som popsangerinde. Mon eliten af svenske skuespillerinder er bare halvt så uprofessionelle, som de fremstilles her? Men Rolf Lassgård er lige ved at skabe et rigtigt menneske ud af sin hårdt plagede filminstruktør.

Sverige 2, fredag kl. 21.00-23.10

*Sean Connery og Catherine Zeta-Jones har hovedrollerne i denne glitrende spændings- og kupkomedie. Connery spiller en teknik-begavet mestertyv med base på et skotsk slot. Zeta-Jones er en forsikringsekspert, der aner uråd og slutter sig til Connery under dække af at være en lige så kompetent kollega. Hvad kan de to ikke udrette i fællesskab, især når Catherine i kropsnært kostume vrider sig gennem et fletværk af laserstråler? Planen er at udnytte tusindårsskiftet til at røve en bank i Kuala Lumpur. Kvik og velsmurt underholdning, og de to stjerner viser deres sikre stilfornemmelse for det ferme, små-kyniske spil, men heller ikke meget andet. Jon Amiel har instrueret.

Lokkeduen. DR 1, fredag kl. 21.30-23.20

*Charlie Kaufman skrev den skæve, delvis selvbiografiske komedie Adaptation (Orkidé-tyven) om sig selv som manuskriptskriver-nørd, spillet af Nicolas Cage. Spike Jonze instruerede – og det gjorde Jonze også, da Kaufman nogle år før troppede op med det surrealistiske og lettere kafkaske manuskript Being John Malkovich. Her bliver hovedpersonen, John Cusacks fallerede dukkefører, ansat i et firma, der befinder på syvende og en halv etage. Alle ansatte går foroverbøjede på grund af lave lofter, og bag nogle kartoteksskabe skjuler der sig en slags port ind til en korridor, som fører lige lukt ind i skuespilleren John Malkovich’ hjerne. Malkovich spiller sig selv uden spor koketteri, og den normalt lækre larve Cameron Diaz ses som John Cusacks kedsommeligt klædte og decideret uglamourøse kone.

Being John Malkovich. Sverige 2, lørdag kl. 21.15-22.35

*Charlotte Rampling er den fatale og farlige Velma, der med sikker hånd bringer mænd i ulykke i denne stilfulde, næsten-klassiske krimi fra 1975 efter en af Raymond Chandlers hårdkogte Philip Marlowe-romaner. De blev filmatiseret adskillige gange - først med Humphrey Bogart som Marlowe. I 1975 gav Robert Mitchum så den kyniske privatdetektiv sin specielle blaserte pondus og skarpe intelligens bag det bedragerisk sløve blik.
Dick Richards’ koloristisk lækre filmatisering er i høj grad et påskud for at føre os gennem Los Angeles’ fauna af farverige kriminelle eksistenser anno 1941. I briroller ses Harry Dean Stanton og en endnu ikke berømt Sylvester Stallone.

Farvel, min elskede. TV Zulu, lørdag kl. 01.25-03.00

*Buster Keaton, det geniale stenansigt, er en alt for sjælden gæst på tv, og her er chancen for at opleve ham i en af hans bedste stunder.
Filmen er fra 1928, men det artistiske niveau holder den ung og spændstig. Buster spiller en naiv ung mand, der prøver at skabe sig en karriere som reportagefotograf i New York. Han bejler til dejlige Sally, længe forgæves. Handlingen er klassisk enkel, men de vidunderlige gags er artistisk raffineret opbyggede, og også her er Keaton en mere visuelt orienteret komiker end f.eks. sin jævnbyrdige samtidige Chaplin. Keaton fik ikke succes som talefilmskomiker, men inden for stumfilmens rammer var han absolut genial og uforglemmelig.

The Cameraman/Kanonfotografen. Sverige 1, onsdag kl. 14.50-16.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her