Læsetid: 3 min.

Film i tv

2. januar 2004


*Gary Grant er fræk som en slagterhund i denne pragtfulde screw ball-komedie fra 1940, hvor han som Walter Burns leder redaktionen på Morning Post med en tungeraphed, der må kunne gøre enhver chefredaktør grøn af misundelse. Filmen er fra 1939 og en af de absolut livsduelige klassikere – en satire over sensa-
tionsjournalistik og en opstemt hyldest til en hektisk rapporter-tilværelse, der alt andet lige er sprællevende og uforudsigelig. Cary Grants charme forsøder ikke, men forstærker portrættet af Burns, der af to grunde vil have sin stjernereporter Hildy Johnson (Rosalind Russell) tilbage i folden: Hun er en god journalist, og han vil forhindre, at hun bliver gift med en tørvetriller. Så hellere med ham selv! Hildy drømmer halvhjertet om det stille liv på landet og kaster sig begærligt over en nyopdukket historie – og hendes naive forlovede står tilbage med smerten. Han er dog mest til grin, for den hårdhudede film anlægger hovedsageligt Burns-vinklen og identificerer sig med journalistikkens adrenalin og engagement. Rosalind Russells samspil med Cary Grant og de ældre gentlemen of the press viser hende som Grants jævnbyrdige i slagfærdighed. Og Ralph Bellamy er herligt blåøjet som hendes forlovede fra bøh-landet – en rolle, filmen føjede til det oprindelige skuespil af Ben Hecht og Charles MacArthur. Ligesom det også var nyt, at Hildys figur var en kvinde. Stykket er først filmatiseret i 1931 af Lewis Milestone, siden i 1974 af Billy Wilder med Jack Lemmon og Walter Matthau.

His Girl Friday/Sensationen. DR 1, fredag kl. 14.15-15.50

*Josef Farres er svensk andengenerationsindvandrer og har endnu ikke rundet de 30. Han debuterede i år 2000 med denne livsglade kærlighedskomedie om de barrierer, som indvandrer-kulturen skaber, når den såkaldte skandinaviske frigjorthed kommer i clinch med anderledes fastlåste sydlandske familienormer. Den libanesiske andengenerations-indvandrer Roro har besvær med at få sin svenske kæreste Lisa introduceret hjemme i familien, hvor man hellere ser ham profitabelt gift med en af ’sine egne’. Jalla!, Jalla! tillader sig altså at se overvejende humoristisk på dilemmaet med arrangerede ægteskaber – det er de muntre svenskere, der tør tage springet ud i en humor, som vi danskere slet ikke magter angående. dette emne. Roro vikler sig ind i en løgnehistorie, som er ved at fange ham i det arrangerede ægteskab. Men heldigvis knyttes båndene på tværs af etniske forskelle, der fordufter som irrelevante, når forelskelsens sandhedsglimt lyner. Filmen er sjov på en afvæbnende drengerøvsagtig måde, miljøskildringen virker træfsikker, og Fares Fares og Torkel Peterson som hans supersvenske ven er indtagende som de to hverdagsklovne og antihelte. De har den varme og livsgnist, som ikke kan læres på skuespillerskoler.

Jalla! Jalla! Sverige 1, fredag kl. 21.00-22.30

*Dirch Passer og Ove Sprogøe er henholdsvis sporvognskontrollør og vognstyrer for linie 8 i denne typiske Saga-komedie fra 1953, der leverer solbeskinnet hardcore-hygge i lårtykke stråler. Det er her, de syngger Poeten og Sven Gyldmarks spinkle evergreen »Der kommer altid en sporvogn og en pige til« med en så altafvæbnende luftig, drilagtig charme, at man må være et surt bæst for ikke at overgive sig. Ib Schønberg er også med, og der er en vis melankoli i hans præstation som tjener, når han synger sine to Poeten-Gyldmark-viser, »Hvad er så skøn som den danske sommer« og især den fine »Ølombærer Olsen si’r godnat«, sunget dæmpet og nænsomt, mens han træt går rundt i den tomme kro-sal og rydder op.

Ved Kongelunden. TV2, lørdag kl. 11.10-12.45

*Jim Carrey har her en af sine bedste roller som en hverdagsamerikaner, der bliver offer for tv-mediets manipulation. The Truman Show er fuld af herligt bedrag og snedige dobbeltbunde – en rigtig drillepind af en film. Og samtidig en tankevækkende medie-satire og en implicit advarsel mod et grænseløst tv-herredømme. Peter Weir har iscenesat filmen som et muntert mareridt i lyse, lette farver, en lettere surrealistisk, detaljepræcis fantasi om det uudholdeligt sukkersøde liv i tv-mediets osteklokke. Carreys stjerneudstråling og sympati-anglen bliver lidt voldsom i hovedrollen, til gengæld er Ed Harris suveræn som den storheds-vanvittige halvgud af en tv-maestro, Christof, komplet med kunstnerisk baskerhue og tænksomme stålbriller. Et magtmenneske styret af en iskold manipulationskraft.

The Truman Show. Sverige 4, lørdag kl. 20.00-22.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her