Læsetid: 2 min.

Fly vil genere sæler på Hesselø

Europas største bestand af spættede sæler vil blive påvirket af stigende flytrafik fra den ulovligt anlagte lufthavn på Hesselø, vurderer sælekspert
13. januar 2004

Hvis våbenfirmaet Weibel får lov til at beholde den ulovligt anlagte flyveplads og havneanlæg på firmaets private ø i Kattegat, vil Europas største bestand af spættet sæl blive påvirket, hvis det medfører stigende trafik til og fra Hesselø. Det mener seniorforsker Jonas Teilmann fra Afdeling for Arktisk Miljø under Danmarks Miljøundersøgelser.
»Selv om spættet sæl er et af de største vildtlevende pattedyr i Danmark, er de afhængige af uforstyrrede lokaliteter. I mange år har Hesselø været et sådant sted, og derfor findes Europas største bestand af spættet sæl netop på revene nordvest for øen,« siger Teilmann til Information. Han tilføjer, at »det bedste for sælerne helt afgjort vil være så lidt menneskelig aktivitet i deres nærhed som overhovedet muligt.«
Weibel erklærede før jul, at firmaet vil klage til Naturklagenævnet over det påbud om at fjerne både det ulovlige havneanlæg og den ulovlige flyveplads inden sælernes yngleperiode til foråret, således som Frederiksborg Amt og en række andre myndigheder har krævet.
Mødre jages i vandet
Da Weibel i sommer uden tilladelse endsige kontakt med myndighederne anlagde en ny flyveplads og landingsbane på den fredede ø, fik landingsbanen retning øst-vest. Og det kan vise sig skæbnesvangert for de sjældne sæler.
»Hvis den ny landingsbane tages i brug, vil indflyvningsruten gå tæt forbi sælerne i lav højde. Derfor må man forvente, at støjniveauet og forstyrrelsen vil stige betydeligt for de sæler, der opholder sig på revene,« vurderer Teilmann, der tilføjer, at den ny landingsbane er meget længere end den gamle, og derfor bliver det muligt for større flyvemaskiner at lande på øen.
Mest kritisk er sælernes yngleperiode og sælungernes allerførste leveuger. Hvis de nyfødte unger mister kontakten til deres mødre, f.eks. fordi hunsælerne skræmmes i vandet af forbipasserende fly eller skibe, vil mange af ungerne dø. Og da biologerne må forudse, at der af og til vil opstå sældødsepidemier på grund af virus, er bestanden nødt til at have en vis størrelse for at være tilstrækkelig robust. Ikke mindst derfor vil yderligere menneskelige aktiviteter kunne blive kritisk for sælerne ved Hesselø.
Biologerne opgør normalbestanden af spættet sæl på Hesselø-revene til ca. 1.000 dyr. Men efter en voldsom sældød i foråret 2002 kunne man i august kun tæller ca. 620 dyr på revene. Året efter, i august 2003, var bestanden dog steget noget, men er endnu langt fra normalbestanden.
Weibel har hyret rådgivningsfirmaet COWI til at færdiggøre klagen til Naturklagenævnet, som ifølge firmaet vil være afsendt senest på mandag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu