Læsetid: 2 min.

Flygtninge skal sendes hjem med charterfly

Nyt EU-kontor skal koordinere medlemslandenes hjemsendelser af flygtninge, så det bliver mere økonomisk
26. januar 2004

BRUXELLES – Charterfly skal benyttes til hjemsendelse af afviste asylansøgere og illegale indvandrere, og EU-ministrene har afsat 30 millioner euro til det nye initiativ.
Et nyt europæisk kontor for grænsekontrol skal koordinere EU-medlemslandenes hjemsendelser i et forsøg på at dæmme op for det stigende antal økonomiske flygtninge der krydser grænserne.
Mens kontrollen med hjemsendelser stadig ligger hos de enkelte regeringer, vil kontoret arrangere charterfly hvis flere lande har et tilstrækkeligt antal personer til at gøre operationen økonomisk rimelig.
Planen blev godkendt af EU’s justits- og indenrigsministre efter et møde i Dublin der sluttede fredag aften. EU Kommissionen bekræftede lørdag, at det nye EU-kontor får et budget på 30 mio. euro for perioden 2005-6.
Men det blev understreget at man ville forsøge at fastlægge regler for hjemsendelsen af de mennesker, som har tabt deres asylsager.
»Vi føler os ikke skyldige ved at handle med charterselskaber, vi forsøger at anlægge minimum-standarder for aftalen,« udtalte Pietro Petrucci, talsmand for EU’s kommission for rets- og indenrigsanliggender. »Siden vi først blev spurgt om det var muligt, har vi undersøgt alle muligheder.«

Omfattende problem
Antallet af og endemål for, charterflyene, afhænger af efterspørgslen fra medlemslandene. I alt 15 EU-medlemslande menes at hjemsende eller nægte indrejse til omkring 300.000 mennesker hvert år. Tyskland, Storbritannien og Spanien er de mest søgte destinationer for asylansøgere.
Men fordi det er blevet så let at krydse grænserne i Europa, er problemet omkring illegale indvandrere blevet så omfattende at man må behandle det på internationalt plan. EU optager 10 nye medlemslande til maj, hvilket flytter grænserne endnu længere mod øst. EU har allerede forhandlet aftaler på plads med fire lande, aftaler under hvilke disse indvilliger i at tage imod returnerede statsborgere. Det drejer sig om Sri Lanka, Albanien, Macao og Hong Kong. Lignende aftaler forhandles med Marokko, Tyrkiet, Rusland, Ukraine, Kina, Pakistan og Algeriet.

Kølig modtagelse
Men tilbagesendelsen af illegale indvandrere er ikke begrænset til disse lande, eftersom enkeltregeringer inden for EU har en lang række aftale med udviklingslande.
Oven i de 30 mio. euro der afsættes til grænsekontrol-kontoret, har EU Kommissionen yderlige 250 mio. til brug for samarbejde med tredjelande omkring indvandrerspørgsmål. Disse penge bruges normalt til at yde støtte til disse lande, som modydelse for deres villighed til at tage imod de tilbagesendte.
Men ved fredagens møde i Dublin gav ministrene dog en kølig modtagelse til et forslag om at oprette en europæisk bevis-garanti, der på tværs af grænserne skulle udstyre dommere med bevismateriale om alt fra bankkonti til telefonregninger.
Den irske justitsminister Michael McDowell, hvis land i øjeblikket sidder på formandsposten i EU, og som sad i spidsen for forhandlingerne udtalte, at støtten til dette nye tiltag var begrænset.
»Det vil kræve nøje undersøgelser,« sagde han efter forhandlingerne og tilføjede, at medlemslandene er forsigtige med at give dommere i andre lande ret til at udstede ransagningskendelser.

© The Independent & Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu