Læsetid: 4 min.

Fra flyttekasse til forfatterskole

Fra 1. januar i år er Forfatterskolen kommet på finansloven, og dens bevilling er dermed steget fra 1,3 mio. til 2,6 mio. pr. år, hvilket skaber nye muligheder for skolen
27. januar 2004

Forfatterskolen
Det er første flyttedag på Forfatterskolen. Der står flyttekasser og møbler hulter til bulter i de nye lokaler i Peder Skrams gade. Rektor Hans Otto Jørgensen og skolens administrator Merete Nissen går rundt og taler om stikkontakter, huskelister, og om hvornår det var VVS-manden kom. Imens pakker eleverne stilfærdigt nogle flyttekasser ud og kigger benovet omkring i de store, lyse lokaler.
Der er al mulig grund til at eleverne gør store øjne. Forfatterskolen havde tidligere til huse i to lokaler på godt 40 kvadratmeter i Dansk Forfatterforenings hus på Strandgade.
»Vi sad helt klemt sammen i de gamle lokaler,« siger
1.-årseleven Katrine Buchhave.
»I en undervisningstime sad vi 16 mennesker på 14 kvadratmeter. Det var hverken til at komme frem eller tilbage.«

Har du penge så kan du få
Fordoblingen af bevillingen har gjort det muligt for Forfatterskolen at leje sig ind i de 200 kvadratmeter store lokaler på Kunstakademiet.
»Det, vi har fået penge til, er husleje, studieturer, studiekredse, evaluering af elver ved optagelse og afgang og lønninger. Det betyder, at hvor vi før var afhængige af lærernes velvillighed til at undervise for ganske små beløb, kan vi nu ansætte lærerne på deltid,« forklarer administratoren Merete Nissen.
Det er tydeligt at mærke, at Forfatterskolen har fået øget sin bevilling. Der er blevet købt to nye computere til kontoret og to brugte til eleverne foruden tavler, printere og diverse køkkenudstyr. Hos eleverne vil begejstringen ingen ende tage.
»Vi har alt nu!,« siger eleven Martin Glaz Serup og sætter sig til rette i en lænestol i opholdsrummet.
»Lokalerne er ikke så hjemlige endnu, men vi skal bare have ministrene op på væggen, så ved man, at man er hjemme,« siger eleven Christina Wendelboe. Hun hentyder her til de to portrætter af skolens tidligere rektorer Niels Frank og Poul Borum, der står op ad væggen i et hjørne.
»De nye lokaler vil have stor betydning for skolen. Vi kan holde litterære arrangementer, og eleverne kan sidde og skrive og læse efter undervisningen,« fortæller Merete Nissen.

Nye muligheder
Forfatterskolen har i mange år ansøgt om at komme på finansloven uden held, men i efteråret 2003 faldt de sidste forhandlinger med Kulturministeriet på plads.
Den øgede bevilling gør det muligt at planlægge undervisningen og studieture i fremtiden, fordi Forfatterskolen ikke længere er afhængige af støtte fra fonde til projekter uden for den daglige undervisning.
»Det er skolens overlevelse, at det er lykkes at komme på finansloven,« forklarer Hans Otto Jørgensen.
»Tidligere har skolen i høj grad været et filantropisk projekt, hvor man vid udstrækning har arbejdet gratis med forhåbninger om, at der skulle komme bedre forhold.«
De ordnede forhold kommer bl.a. til at betyde, at Forfatterskolens bibliotek optimeres, således at de godt 1o0 flyttekasser med bøger fra forfatteren Ulla Ryum bliver registret i Forfatterskolens nye database og sat på hylderne i skolens nyindrettede bibliotek sammen med de tusindvis af bøger Poul Borum har doneret til skolen.
»Vi havde ikke plads til bøgerne i de gamle lokaler, så de fleste af dem stod i papkasser i kælderen,« siger Merete Nissen.
»Men nu vil det blive muligt for eleverne at låne bøgerne med hjem«.
De nye midler vil også betyde, at elevernes arbejde og arbejdsproces vil blive evalueret ved deres afgang. Skolen rektor, en lærer og en ekstern censor vil sammen lave en skriftlig udtalelse, som eleven vil modtage sammen med sit afgangsbevis.
»Jeg synes vi kan servicere vores elever og vores ansatte på en meget bedre måde nu,« siger Hans Otto Jørgensen.

En skole i Borums ånd
Trods de mange forandringer i Forfatterskolens ydre rammer, er grundlaget for skolen det samme. Det er stadig de formålsparagraffer, der blev vedtaget i forbindelse med skolens oprettelse, der er gældende.
»Skolen fortsætter, som den altid har gjort i Poul Borums ånd,« siger Hans Otto Jørgensen.
»Udgangspunktet for skolen er, at man kan tale om tekster, der endnu ikke er færdige og påvirke skabelsesprocessen gennem samtale.« Forfatterskolen lægger vægt på et tværfagligt samarbejde med andre kunstarter og på at eleverne bruger skriften på forskellige måder i samfundet.
»Forfatterskolen laver ikke en fortælling om forfatteren, der sidder på sit kvistværelse, men en fortælling om den engagerede forfatter,« siger Hans Otto Jørgensen. Han rejser sig og tager sin jakke på.
Den første flyttedag er ved at slutte. Eleverne sidder i den nyindrettede sofakrog i skolens nye opholdsrum og spiser pizza. Møblerne er stort set kommet på plads og de 100 flyttekasser med bøger er stablet i et hjørne.
Der bliver nok at se til de kommende dage, for skolen skal stå klar til fredag 30. januar, hvor Forfatterskolen vil fejre sin plads på finansloven og indvie de nye lokaler med et åbent hus arrangement fra 14-16, hvor alle er velkomne. Og mon ikke også Poul Borums ånd vil være til stede i mængden et sted.

FAKTA
Forfatterskolen
*Forfatterskolen blev oprettet som en toårig uddannelse i 1987 af Poul Borum og Per Aage Brandt. Den blev SU-berettiget i 1995. Niels Frank blev rektor på skolen efter Poul Borums død i 1996 og fortsatte frem til 2002, hvor den nuværende rektor Hans Otto Jørgensen overtog ledelsen.
Forfatterskolen har 150-200 ansøger om året og optager fem-otte elever.
Forfattere som bl.a. Christina Hesselholdt, Solvej Balle og Simon Fruelund er uddannet fra Forfatterskolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her