Læsetid: 3 min.

Fordrejning før Irak-krig

Medlemmer af VK-regeringen har mindst fem gange fordrejet baggrunden for Operation Ørkenræv i Irak
9. januar 2004

(2. sektion)

25. juli 2003
Op til krigen i Irak har ledende medlemmer af regeringen i mindst fem tilfælde fordrejet baggrunden for Operation Ørkenræv mod Irak i 1998.
Både statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Venstres forsvarsordfører, Ulrik Kragh, har flere gange hævdet, at Saddam Hussein i sin tid smed FN’s våbeninspektører ud af landet, selv om de reelt blev evakueret efter ønske fra USA.
Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod mener, at det er »dybt pinligt for regeringen«, at der til stadighed kommer nye eksempler på, at den har afgivet misvisende oplysninger før deltagelsen i Irak-krigen.
»Mønsteret i de fejlbehæftede oplysninger er, at de taler til fordel for regeringens krigsbeslutning. Den lemfældige omgang med oplysninger irriterer mig,« siger Kofod.
Han kræver en regeringsredegørelse til Folketinget og vurderer, at sanktionen for de ukorrekte oplysninger vil komme til at variere »fra en næse, til at nogle i regeringen må tage ansvaret.«
Påstanden om, at FN-inspektørerne blev smidt ud af Irak i 1998 er bl.a. fremsat af statsminister Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde den 21. marts. I en opremsning af Saddam Husseins synder, sagde han bl.a.: »Det er vigtigt at huske, hvad det hele handler om: At Saddam Hussein er en diktator...(0g) at Saddam Hussein i 1998 smed våbeninspektørerne ud af landet...«
En udlægning, som han bl.a., er citeret for tre dage tidligere i Fyens Stiftstidende.
Udenrigsminister Per Stig Møller har ligeledes påstået, at Saddam Hussein smed inspektørerne på porten. Den 19. marts sagde han til Folketinget: »Jeg skal ikke gå i detaljer med hr. Niels Helveg Petersens udtalelser om væsensforskellene fra 1998, men der er nogle forskelle. Dengang var våbeninspektørerne blevet smidt ud af landet...«
Også Venstres forsvarspolitiske ordfører Ulrik Kragh har brugt dette argument for krigen mod Saddam Hussein.
F.eks. i Berlingske Tidende 20. marts, hvor han siger, at »...i 1998 straffede Saddam Hussein for at smide våbeninspektørerne ud...« Og ligeså tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).
Påstanden gentages desuden flere gange i diverse baggrundsartikler om krigen på Venstres hjemmeside www.befri-irak.venstre.nu, men har også været brugt af både Mogens Lykketoft (S) og tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (RV).

Evakuering
Begivenhederne forud for Operation Ørkenræv er velbeskrevet både i pressen, af UNSCOM og i diverse bøger om konflikten mellem verdenssamfundet og Irak.
Både FN’s generalsekretær Kofi Annan og den daværende chef for FN’s våbeninspektion, Richard Butler, har offentligt forklaret, at inspektørerne ikke blev smidt ud af Irak. De blev evakueret efter ønske fra USA, umiddelbart før amerikanske og britiske fly gik på vingerne for at bombe Irak.
Samme dag som inspektørerne blev trukket ud i 1998, siger FN’s generalsekretær Kofi Annan f.eks. til nyhedsbureauet Reuters:
»Jeg fik en opringning fra (den amerikanske FN-ambassadør Peter) Burleigh med anmodning om, at alt amerikansk personale i området skulle trækkes ud. De bad også (inspektionschef Richard) Butler om at trække UNSCOM ud.«
Samme forløb beskriver Butler i sin bog Saddam Defiant, der udkom i 2000. Her hedder det bl.a.: »Burleigh meddelte mig, at Washington anså det for ‘klogt at... sikre UNSCOM’s personale i Irak.’ Jeg meddelte ham, at jeg ville handle derefter og trække min stab ud.«
Det har ikke været muligt at få kommentarer fra hverken statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller eller udenrigsordfører Ulrik Kragh.
Men Udenrigsministeriet oplyser, at det efter ministeriets opfattelse svarer til at smide inspektørerne ud, når »Irak den 21. oktober 1998 annoncerer, at man vil stoppe alle former for samarbejde med inspektørerne og standse alle UNSCOM’s aktiviteter i Irak.«

FAKTA
Operation Ørkenræv
*Den 16. december 1998 blev FN’s våbeninspektører evakueret fra Irak. Det skete efter ønske fra USA og som forberedelse til Operation Ørkenræv; hvor USA og Storbritannien bombede irakiske lokaliteter, som var under mistanke for at huse masseødelæggelsesvåben.
Operation Ørkenræv var kulminationen på en tiltagende konflikt mellem Irak og inspektørerne, hvor irakerne chikanerede inspektørerne og hindrede dem i at udføre deres arbejde. Irak besluttede flere gange før december 1998 at smide inspektørerne ud, men det blev hver gang afværget ved en kombination af forhandling og militære trusler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her