Læsetid: 2 min.

Fortsat strid om Hesselø

Krav om våbenfirmas genetablering af Hesselø anket til Naturklagenævnet
2. januar 2004


Våbenproducenten Weibel Scientific A/S i Allerød er
ikke umiddelbart indstillet på at følge et påbud fra Frederiksborg Amt om at genetablere naturen på Hesselø i Kattegat, efter at virksomheden har anlagt en havn og en 650 meter lang landingsbane på øen.
Virksomhedens advokat og bestyrelsesformand, Niels Erik Nielsen, mener ikke, at amtets krav om at fjerne både havn og landingsbane er tilstrækkelig velbegrundet, og virksomheden har derfor anket amtets afgørelse til Naturklagenævnet. Indtil ankesagen er afgjort, vil Weibel Scientific ikke gå i gang med en genetablering.
»Det kan jo være, efter at sagen er anket til Naturklagenævnet, at den får et andet udfald,« siger Niels Erik Nielsen til Ritzau.
Under alle omstændigheder afviser han, at det er muligt at opfylde amtets krav om, at øen skal være genetableret inden den 15. april 2004.
»Den frist volder ganske betydelige problemer. Hvis man ønsker at bevare øen i en ordentlig form, så er den frist uopfyldelig, for så ødelægger man øen totalt. Hvis der bliver en pligt til reetablering, så er det et forhold, vi vil drøfte med myndighederne for at få en frist, der er af en sådan karakter, at man ikke ødelægger yderligere natur eller overhovedet ødelægger natur og også tager hensyn til det fugleliv, der er på øen,« siger Niels Erik Nielsen.

DF stiller krav
Oven i kravet om en reetablering er firmaet blevet meldt til politiet af Kulturarvsstyrelsen for at have overtrådt museumsloven, da man anlagde havnen og landingsbanen på den privatejede ø. Ifølge Styrelsen har Weibel Scientific muligvis gjort sig skyld i omfattende ødelæggelser af fortidsminder, idet man kan have ødelagt nogle af de cirka 25 middelalderbosteder, der findes på øen. Boderne har været sæsonbenyttede til forarbejdning af saltet sild i tønder som en del af middelalderens sildemarkeder langs Øresund. Hvis våbenfirmaet havde fulgt museumsloven, skulle firmaet ifølge Styrelsen have betalt for en arkæologisk undersøgelse før anlæg af flyveplads på Hesselø.
Niels Erik Nielsen stiller spørgsmålstegn ved, om der overhovedet findes fortidsminder på øen: »Hvis der gør, så bliver det et spørgsmål om, hvorvidt de er beskadiget, eller om man overhovedet har været i nærheden af dem,« siger han, men erkender dog, at virksomheden ikke selv har undersøgt sagen.
Dansk Folkeparti vil i lyset af sagen have miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) til at sørge for en langt hurtigere sagsbehandling i tilfælde, hvor firmaer og enkeltpersoner benytter sig af det langsommelige system til at udskyde eller undgå den straf, som det koster at bryde lovgivningen. Dohrmann er forarget over, at Weibel Scientific A/S, dels afviser Frederiksborg Amts påbud om at genetablere naturen inden den 15. april, dels efter hans opfattelse forhaler sagen ved at anke amtets afgørelse til Naturklagenævnet.
»Firmaet udnytter systemet til bristepunktet, og den slags må der sættes en stopper for. I det her tilfælde drejer det sig om Hesselø, men i et større perspektiv handler det om al den natur, som vi alle bør værne om,« påpeger Jørn Dohrmann.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her