Læsetid: 2 min.

Et godt øje til Bodil

I går blev det afsløret, hvilke af sidste års film og skuespillere, der er nomineret til de danske filmkritikeres Bodilpris
16. januar 2004

Filmpris
Per Flys barske familiedrama Arven var blandt de danske film, som blev nomineret til en Bodil-statuette, da Filmmedarbejderforeningen, en sammenslutning af københavnske filmkritikere og –journalister, i går mødtes for at finde frem til de bedste danske og udenlandske film og skuespilpræstationer i 2003.
Arven, der fik gode anmeldelser og blev set af mere end 300.000 mennesker, modtog i alt fire nomineringer. Ulrich Thomsen blev nomineret for sin hovedrolle som Christian, arvingen til et stålvalseværk, der mod sin vilje må overtage direktørposten, da hans far begår selvmord. Lisa Werlinder, der spiller Christians svenske kone, og Peter Steen, der spiller Christians højre hånd, blev begge nomineret til en Bodil for henholdsvis bedste kvindelige og mandlige birolle.
De øvrige nominerede til Bedste danske film i 2003 er Lars von Triers engelsksprogede Dogville og hele tre spillefilmsdebuter, Christoffer Boes kærlighedsdrama Reconstruction, Anders Gustafssons ungdomsfilm Bagland, der stadig kan ses i biograferne, og Jannik Johansens lune familie- og forbryderportræt Rembrandt.
De to hovedrolleindehavere i Rembrandt, Lars Brygmann og Jakob Cedergren, der spiller far og søn, blev også nomineret til hver en hovedrolle-Bodil, og de skal ud over Ulrich Thomsen kæmpe om æren med Mads Mikkelsen, (for rollen som Sven Sved i De grønne slagtere) og amerikanske John Turturro, der medvirker i Nicolas Winding Refns Fear X.

Udenlandske film
I kategorien bedste mandlige birolle skal Peter Steen kæmpe mod Jesper Lohman (Morten Arnfreds Lykkevej), svenske Stellan Skarsgaard (Dogville), og Nicolas Bro (Rembrandt).
Lisa Werlinder får konkurrence fra Ditte Gråbøl (Lykkevej) og skotske Bronagh Gallagher, der spiller Iben Hjejles veninde i Søren Kragh-Jacobsens Skagerrak.
Nomineret til bedste kvindelige hovedrolle er Stephanie León for sin stærke præstation som Mille, der forsøger at bryde fri af et belastet miljø i Bagland, Nicole Kidman for rollen som den smukke, nødstedte Grace i Dogville, Birthe Neumann for sin første hovedrolle i Lykkevej og Maria Bonnevie for sin dobbeltrolle i Reconstruction.
Filmmedarbejderforeningen skal også kåre årets Bedste amerikanske og ikke-amerikanske film. De nominerede amerikanske film er Michael Moores dokumentarfilm om våbenkontrol, Bowling for Columbine; Todd Haynes’ Douglas Sirk-inspirerede melodrama Far from Heaven; Stephen Daldrys Virginia Woolf-film The Hours; Clint Eastwoods Mystic River, hans bedste film i mange år; og endelig afslutningen på Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi, Ringenes Herre – kongen vender tilbage.
De nominerede til Bedste ikke-amerikanske film er fem titler fra forskellige egne af verden: Den brasilianske City of God, den tyske Goodbye, Lenin, den palæstinensiske Guddommelig indgriben, den franske Irreversible og den engelske Sweet Sixteen.
Hvilke film og skuespillere, der løber af med de elegante, hvide Bodil-statuetter, bliver afsløret ved en prisoverrækkelse den 7. marts i Imperial.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her