Læsetid: 3 min.

Hovederne ruller i BBC

Hutton-rapporten beskyldes for at være systemets hvidvaskning af sig selv
30. januar 2004

Hutton-rapporten beskyldes for at være systemets hvidvaskning
af sig selv

LONDON – BBC’s øverste ansvarshavende chefredaktør, generaldirektør Greg Dyke, tog i går sin afsked i efterdønningerne af Hutton-rapporten om våbenekspert David Kellys selvmord. Lord Huttons rapport har sendt det ellers så respekterede BBC ud i noget, der ligner kaos. Diskussionerne sydede i går i hovedkvarteret Bush House, og der var spontane udvandringer af journalister i støtte til Dyke, der var en respekteret og populær leder.
»Alt hvad jeg ønskede med min opførsel i denne sag var at forsvare BBCs uafhængighed, men min afgang giver BBC en chance for en frisk start,« skrev Dyke i går i en mail til alle medarbejdere. BBC’s fungerende bestyrelsesformand, Lord Ryder gav herefter endelig den uforbeholdne undskyldning for den kritiserede dækning »til alle hvis rygte er blevet anfægtet,« som premierminister Tony Blair i går forlangte.
Blair var derefter hurtig til at takke for undskyldningen, som han sagde, gav anledning til at »både BBC og regeringen kan komme videre.« Blair sagde, at han var tilfreds med, at beskyldningerne mod ham for at vildlede befolkningen nu var trukket fuldt tilbage, og at han i øvrigt respekterede BBC’s uafhængighed: »Jeg forventer, at BBC også i fremtiden vil fortsætte med at stille spørgsmål til regeringen på en hæderlig måde.«
BBC’s politiske redaktør, Andrew Marr, sagde til BBC’s egne nyheder efter meddelelsen om chefredaktørens afgang, at det »efterlader BBC med en følelse af at være uden leder, udsat på et tidspunkt, som er ekstremt politisk farligt for os. Vi står nu i et vakuum med to midlertidige chefer som chefredaktør og bestyrelsesformand.«
»Jeg ved ikke, hvilken slags mand, regeringen kan finde som ny bestyrelsesformand. Det skal være en, som både er respekteret blandt BBC’s ansatte og journalister, og som ses som stærk nok til at optræde uafhængigt og samtidig være acceptabel for regeringen,« sagde han.

To lejre
Hutton-rapporten har groft sagt delt medierne i to lejre. Dem som mener, at rapportens konklusioner stort set er rimelige, og at BBC nu må i gang med en enorm oprydning for at genvinde sit fine omdømme. I den lejr står aviserne The Times og The Sun, der imidlertid er en del af mediemogulen Rupert Murdochs imperium. Murdoch har en klar interesse i at underminere BBC, eftersom han ejer den største britiske betalings- tv station, som konkurrerer direkte med BBC. Men også den konservative avis The Daily Telegraph er mestendels positiv over for Huttons konklusioner.
Mere kritiske er tabloidaviserne Daily Mail og The Mirror samt The Guardian og The Independent. Tabloidaviserne afviser Hutton-rapporten som et dække over en ulovlig og umoralsk Irak-krig, og vender sig i kraftige vendinger mod konklusioner, som »efterlader indtrykket af, at det er Alastair Campbell og Tony Blair, som er de moralsk rene I denne sag«. The Independents kommentator Donald MacIntyre kalder Hutton for en kende naiv. Avisen kalder rapporten for systemets hvidvaskning af sig selv, og peger på, at Hutton er en mand, der valgte at lægge vægt på de formelle regler for offentligt ansatte og derfor måtte komme til kort over for journalisters mere »rodede og politiske« verden.
Torsdagens mest muntre kritiske kommentar stod parlamentsmedlem for de konservative og chefredaktør for det højreintellektuelle tidsskrift The Spectator, Boris Johnson, for:
»Det er kraftstejleme ubegribeligt. Blair er en blanding af Houdini og en fedtet grisling. Han er næsten ikke menneskelig i den måde han slipper ud af alting på… Og det gælder dem alle sammen i regeringen. Hele bundtet er blevet sprayet med mere hvidtekalk end en Costa Brava Time Share. Hutton har overhalet Nelson i kunsten at være blind. Som ’snow-job’ betragtet slår dette Himalaya med flere længder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her