Læsetid: 3 min.

Iowa i tvivl om Irak

Bushs troværdighed i den amerikanske befolkning er blevet undergravet af en eksministers påstand, om at præsidenten planlagde at gå i krig før den 11. september 2001. Det foruroliger vælgere i Iowa
17. januar 2004

Amerikanernes valg
CARROLL, IOWA – Her midt i Amerikas rige kornkammer er militærtjeneste næsten ligeså almindelig en ting som markarbejde og kvægauktioner. Det er bare noget, man gør og ikke tænker videre over.
Alle man møder har et familiemedlem, en ven eller en bekendt, der gør tjeneste i
Irak.
»Krigen er tæt inde på livet,« fortæller Sharon Dentlinger, gymnasielærer i statskundskab på Carroll High School. »Min svigerbror er på vej til Irak Han skal være der et år. Han har fire døtre i alderen fire til 12 år. Det er ikke let at acceptere for os.«
Sharons veninde Becky Boes underviser i engelsk sprog og stil.
»En af mine elevers far rejste til Irak i sidste måned. Han er udstationeret i det farligste område nord for Bagdad. Datteren til en af vores lærerkollegaer patruljerer grænsen mellem Kuwait og Irak,« beretter hun.
Sharon og Becky har netop overværet et valgmøde på skolen med den demokratiske præsidentkandidat Howard Dean, hvorunder tidligere senator Carol Mosely-Braun har bebudet sin tilbagetrækning fra valgkampen og sin opbakning til Dean. I forsamlingen støder jeg ind i tre kvinder, der arbejder på en selvejende institution for adfærdsvanskelige børn i Carroll.
De tre kvinder – alle mødre – synes at være emblematiske for den splittede holdning til krigen i det amerikanske Midtvesten. Den ene, Kathy Hoffman, føler sig bedraget af George W. Bush og vil stemme på Howard Dean, der fra første færd gjorde sin modstand mod krigen til en vigtig bestanddel af sit budskab.
Hendes kollega Sonya Sterns synes, det er alt for kompliceret at tage stilling for eller imod krigen.
»Jeg kan ikke gøre op med mig selv, hvad jeg skal mene. Jeg er nærmest taget med mine veninder, fordi jeg hørt, at Martin Sheen (skuespiller, krigsmodstander og tilhænger af Howard Dean, red.) skulle være her,« siger hun med et forlegent smil.
En tredje arbejdskollega, Ronda Mart forklarer, at hun fra starten var tilhænger af krigen mod Irak.
»Jeg har lige læst en bog om holocaust. Jeg hørte Bush nævne to argumenter for at fjerne Saddam Hussein. Det ene var masseødelæggelsesvåben. Det andet argument var humanitært. Saddam Hussein begik forbrydelser mod menneskeheden.«
Men Ronda udtrykker bekymring over de manglende fund af ulovlige våben i Irak.
»Hvis Bush-regeringen har overdrevet truslen, er det problematisk for mig. På den anden side kan vi ikke trække os ud af Irak. Vi bliver nødt til at gøre som efter Anden Verdenskrig – hjælpe landet på fode igen,« siger hun.
Kathy Hoffman er den mest politisk bevidste. Hendes kommende svigerdatter er udsendt som feltlæge nord for Bagdad. »Min søn kan ikke få sig selv til at tale om det. Han er frygtelig nervøs og har heller ikke lyst til at tale med mig om sit syn på krigen,« fortæller hun.
»Jeg vil ikke sige, jeg er vred på Bush, men jeg er virkelig bekymret over situationen. Ligesom alle andre demokrater håber jeg virkelig, vi kan komme af med ham. Indtil videre tror jeg, at Howard Dean er kandidaten med den bedste chance for at slå Bush.«
Tvivl om præsident Bushs troværdighed synes at blive bestyrket af udtalelser i denne uge fra tidligere finansminister Paul O’Neill. I en bog og et tv-interview hævdede han, at Bush og hans rådgivere havde talt om og planlagt at angribe Irak lang tid før den 11.september 2001.
»Det alarmerer mig virkelig. Noget tyder på, at han havde en skjult dagsorden. Det er i orden at gå ind i Irak for at forsvare os mod en trussel. Men hvis det var for at tage hævn mod Saddam, finder jeg det meget foruroligende,« mener Sharon Dentlinger.
Becky Boes: »Jeg tror, at vi var duperet af terrorangrebet. Vi var villige til at lade Bush gøre, hvad der var nødvendigt. Nu begynder folk at se, hvad følgerne af Irak er. Vi har skabt så meget animositet imod os i hele verden. Min fire-årige datter vil vokse op i en verden af frygt.«
På den baggrund finder både Becky og Sharon det forståeligt, at næsten ingen af de demokratiske præsidentkandidater turde tale imod en krig i Irak. Men den omstændighed har Dean udnyttet i politiske tv-reklamer i Iowa.
»Hvis demokraterne i Kongressen havde afvist at støtte Bushs krig, ville vi ikke have været i Irak nu,« sagde han på valgmødet her i Carroll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her