Læsetid: 3 min.

Kerry fører demokraternes kapløb

John Kerry kalder sig en ’underdog’ og slår en populistisk tone an. Fire levedygtige præsidentkandidater kæmpede fra i går om førstepladsen i New Hampshire
21. januar 2004

BOSTON – Efter en overraskende sejr i Iowa mandag landede senator John Kerry tidligt i går morges i New Hampshire og lignede med ét en ny præsidentkandidat. Den højtidelige stil med detaljerede politiske svar, som han excellerede i før jul, var udskiftet med et simpelt populistisk budskab rettet mod præsident George W. Bush og hans allierede olieselskaber (’Big Oil’).
»Jeg stiller op for at frigøre vores regering fra lobbyisternes, farmaceutiske koncerners, Big Oil’s og forsikringsselskabernes knugende greb. I fortjener en præsident, der står på Jeres side og som holder med Jer mod interessegrupperne,« sagde Kerry.
Det er en næsten ordret kombination af rivalerne Howard Deans og John Edwards budskaber. Al Gore anvendte samme budskab i de sidste måneder af valgkampen i 2000 med stor effekt mod Bush.
Trods sejren i Iowa kaldte Kerry straks sig selv en »underdog« i New Hampshires primærvalg næste tirsdag. Samme mærkat valgte Howard Dean, da han landede nogle timer tidligere i staten.
Vælgerne i New Hampshire elsker at gå deres egne veje i strid med den konventionelle opfattelse i medierne. I 1980 vandt Ronald Reagan New Hampshire efter at have tabt til George H.W. Bush i Iowa. Guvernør Michael Dukakis scorede en tredje-plads i Iowa i 1988, men erobrede førstepladsen i New Hampshire.

John Edwards er jokeren
Men det uventede valgresultat i Iowa kan få kraftige eftervirkninger i New Hampshire. Mange af Howard Deans tilhængere forventes at se ham en ekstra gang efter i sømmene. Tidligere NATO-øverstbefalende Wesley Clark vil komme under pres fra Kerry og Edwards. I de sidste par uger har Clark stort set haft banen for sig selv i New Hampshire, fordi han valgte at sidde Iowa-valgmøderne over. Det har givet bonus i meningsmålinger.
Clarks rådgivere havde håbet, at deres hovedrival John Kerry ville tabe til Howard Dean, og at senator John Edwards fra South Carolina komme haltende ind som nummer fire. Det ville have etableret en dyst i New Hampshire mellem Dean og Clark. I stedet er billedet blevet godt mudret. Der er nemlig kridtet op til et kapløb mellem fire levedygtige kandidater. Dean er stadig i live. Han lå indtil fornylig forrest i meningsmålingerne i New Hampshire og er kendt, fordi han var guvernør i 11 år i nabostaten Vermont. Herudover råder Dean over flest penge og en hær af trofaste frivillige.
Kerry forventes at genvinde en væsentlig del af den opbakning, han tabte til Dean og Clark i løbet af efteråret og vinteren. Jokeren er
John Edwards, som aldrig har scoret mere end 10 pct. i meningsmålinger. Hans valgtale og budskab er blevet væsentligt forbedret i Iowa, og hans stærke politiske base i sydstaterne kan virke som et overbevisende argument for vælgere, der leder med lys og lygte efter en kandidat, som kan slå Bush.
Udover at være et frisk ansigt vil John Edwards formentlig tiltrække sympati fra Richard Gephardts vælgere i arbejderklassen, fordi han voksede op i en minearbejderfamilie i South Carolina.
Richard Gephardt trak sig i går ud af valgkampen efter sit store nederlag i Iowa. Han havde regnet med at vinde, men fik kun 11 procent af stemmerne.
Senator Joseph Lieberman sad også Iowa over. Det har ikke hjulpet ham stort. Trods et travlt skema i New Hampshire siden nytår har
Lieberman, der var Al Gores makker i 2000, ikke høstet nogen mærkbar opbakning.

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her