Læsetid: 3 min.

Kommissær slår igen

EU-kommissær Pedro Solbes vil trække EU’s finansministre for EF-domstolen
9. januar 2004

Analyse
Don’t get mad – get even,« hedder det på engelsk; rockgruppen Aerosmith satte musik på denne fortrinlige leveregel i form af et mega-hit for nogle årtier siden. Og det synes at være en tankegang som EU-kommissær Pedro Solbes kan tilslutte sig. Den 25. november 2003 var han rasende, hvilket han ikke lagde skjul på. Den europæiske unions økonomi- og finansministre havde besluttet at droppe kravet om store bøder til Tyskland og Frankrig for at bryde tre procent-reglen om nationale budgetunderskud i EU’s vækst- og stabilitetspagt.
Oveni de gentagne brud nægtede de to lande også at følge Kommissionens anvisning om at rette op på overtrædelsen. Tværtimod styrer begge landene, som bakser med stigende arbejdsløshed og høje realrenter med dette års finanslove mod nye overskridelser.
Den ansvarlige kommissær var så rasende, at han kun med besvær kunne afholde et efterfølgende pressemøde i nogenlunde ro og orden. Og økonomikommissæren var ikke ene om at være rystet. Flere mindre lande med Holland i spidsen havde ligeledes kun foragt til overs for den måde, to af EU’s kernelande med sindsro tilsidesatte helt fundamentale fælles regler til fordel for nationale økonomiske interesser.

Solbes’ tur
Men nu er det Solbes’ tur til at slå igen. Han vil slæbe de uregerlige ministre og deres afgørelse for EF-domstolen. Med truslerne om sagsanlæg, som blev fremsat onsdag, forsøger kommissæren med sine egne ord at genindføre retstilstanden i den p.t. så kriseplagede union:
»Spørgsmålet er: har regeringer ret til uden videre at skabe en ny proces ved at erstatte en vedtagen fælles europæisk beslutning,« spurgte Solbes retorisk onsdag og fortsatte:
»En retlig afgørelse vil klargøre den fremtidige ramme inden for hvilken budgetovervågningen fremover vil finde sted.«
Kravet om en retssag bakkes op af flere mindre medlemslande. Om tirsdagen havde Solbes overbragt en vurdering fra kommissionens egen juridiske tjeneste til sine EU-kolleger i en konvolut til hver enkelt under kommissionens ugentlige samling. Tjenesten kalder finansministrenes beslutning for ulovlig.

Jura vs. politik
Men før det kan komme til rettergang – den første af sin slags – og eventuelle løfter om bod og bedring fra de to syndere i Paris og Berlin, er der en del ting, som skal falde på plads. Og det er ikke bare et spørgsmål om retlige procedurer. EU-Kommissionen er selv delt i spørgsmålet om, hvorvidt en retssag tjener noget nyttigt formål. Flere kommissærer har off the record luftet deres reservationer – heriblandt de britiske, tyske og franske. Også formanden, Roman Prodi siges at være negativ, omend han ifølge medarbejdere i hans stab forstår Solbes’ motiv og bekymring over retstilstanden i det europæiske samarbejde.
Kernen i bekymringen ligger ifølge kilder i Bruxelles i overhovedet at anvende EF-domstolen som retlig mekanisme til at løse, hvad der fundamentalt er et spørgsmål om manglende politisk vilje i medlemsstaterne.

Magtspillet udfoldes
Debatten om retssag eller ej ventes at føre til en ophedet meningsudveksling på Kommissionens møde på tirsdag, hvor beslutningen efter planen skal tages. For debatten – og beslutningen – har stor principiel rækkevidde. Den rejser det helt grundlæggende spørgsmål, om medlemsstaterne i sidste ende sidder i EU-samarbejdets førersæde, eller om EU-Kommissionen – der som bekendt overvåger, om EU’s traktater overholdes og som repræsenterer den »generelle europæiske vilje« – kan bruge Domstolen til at opretholde sit prærogativ som EU’s initiativtager og kontrollant.
Her står en del på spil, især for Kommissionen, der i de seneste år har været set som svag i unionens interne magtspil. For mange EU-iagttagere var novembers beslutning en ydmygelse, som yderligere demonstrerede den ellers centrale institutions aktuelle magtesløshed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her