Læsetid: 2 min.

Krarup truer forsker

Videnskabsminister Helge Sander bliver nu bedt om at vurdere Søren Krarups personlige angreb og trussel mod forsker og Københavns Universitet
21. januar 2004

I et stærkt personligt angreb beskylder præst og medlem af Folketinget Søren Krarup (DF) nu Københavns Universitet for at hjernevaske de studerende og stå i ledtog med autonome kræfter.
Samtidig lægger Dansk Folkepartis toppolitiker op til politisk at forfølge en lektor i historie, som bliver betegnet som »uvidende«, »propagandistisk« og »fuldstændig blank«.
Lektor ph.d Palle Roslyng-Jensen har i lighed med flere andre kilder i Information betegnet Søren Krarup som xenofobisk antisemit.

Chokerede politikere
Derfor skriver Søren Krarup i en kronik i Jyllands-Posten i går:
»Dette er videnskabelig uredelighed, for det er slet ikke videnskab. Det er propaganda. Det er dybt uanstændigt. Og det er samtidig ganske uacceptabelt. Jeg er medlem af Folketingets forskningsudvalg. Det sidste ord om Palle Roslyng-Jensen er ikke sagt endnu«.
Søren Krarups angreb på forskeren chokerer Folketingets forskningsordførere, der i dag mødes i udvalget.
Margrethe Vestager (R) siger:
»Jeg er målløs. Helt bogstaveligt. Det er næsten ikke til at vide, hvor jeg skal begynde. Selv med tidens nye standarder for politisk debat, så bruger Søren Krarup et sprog, der er helt usædvanligt. Og hvis han tror, at Folketingets udvalg bare kan agere en slags klageinstans over folk, man er uenig med, så vil han blive mødt med en blank afvisning«.

Autonomt universitet
I følge Pernille Rosenkrantz-Theil (Enh.) er Søren Krarups udtalelser udtryk for magtmisbrug:
»Det lugter af en trussel. Hvad vil Krarup bruge sin post i Folketingets udvalg til? Det er ualmindeligt groft. Han bruger sin magtposition til at virke truende over for en forsker,« siger hun.
Sagen lander nu på videnskabsminister Helge Sanders (V) bord. Ministeren bliver bedt om klart at indskærpe, at Folketingets medlemmer ikke må forfølge forskere, der opfattes som modstandere.
Socialdemokraterne afviser Søren Krarups anklager mod Københavns Universitet.
Forskningsordfører Lene Jensen siger: »Jeg synes, at Søren Krarups udtalelser taler for sig selv. Det siger noget om Krarups syn på åndsfrihed. Vi har fuld tillid til, at forskerne administrerer deres frihed,« siger hun.
Søren Krarups udfald stopper ikke ved lektoren.
Han henviser til, at Københavns Universitet har godkendt den afhandling, der stempler hans bog fra 1960, Harald Nielsen og hans tid som antisemitisk.
Det får Krarup til at konkludere, at der »tydeligvis« er en forbindelse mellem de autonome og Københavns Universitet. Roslyng-Jensen har informeret de autonome om afhandlingen, som er blevet brugt i et politisk øjemed for at skade Dansk Folkeparti, mener Søren Krarup. Og henviser desuden til en udtalelse, hvor Roslyng-Jensen fortæller, at universitetets rolle er at forme de studerende, så de ikke bliver »nationale pindsvin«.
Søren Krarup siger:
»Sådan forstår Københavns Universitet åbenbart sin rolle. At hjernevaske i stedet for at forske. Og sådan forstår i hvert fald Palle Roslyng-Jensen sin opgave«.
Det lykkedes ikke i går at træffe prodekan Thorkil Damsgaard Olsen på Humanistisk Fakultet, Københavns Universitet for en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her