Læsetid: 2 min.

Kristen bevægelse påvirker regeringen

Kirkeminister Tove Fergo (V) har i flere sager ladet sig påvirke af en ret ukendt nationalistisk-kristen bevægelse, mener eksperter og politikere
17. januar 2004

Regeringens kirkepolitik bærer solide fodaftryk fra en nationalistisk-kristen bevægelse.
Det fortæller flere eksperter til Information.
Den religiøse bevægelse, Tidehverv, ser på en stribe vigtige områder ud til at påvirke kirkeminister Tove Fergos (V) embedsførelse, mener eksperterne.
Bevægelsen har tætte forbindelser til den ekstremistiske højrefløj. Flere af bevægelsens aktive er således gengangere fra det højreradikale Den Danske Forening.
Tidehverv er stærkt fjendtlig over for indvandrere, og flere af deltagerne vender sig mod velfærdsstaten og ønsker tidligere tiders familiepolitik tilbage, så det f.eks. bliver tilladt for forældre at slå deres børn.
Ifølge idéhistoriker ved Aarhus Universitet, Mikkel Thorup, er den nationalistisk-kristne påvirkning klar:
»Den tydeligste måde at se det på er den ekstreme grad af polititisering af Kirkeministeriet. Tidligere kirkeministre har været næsten usynlige, men Tove Fergo er, helt i Tidehvervs ånd, kæmpende - kirken er et vækkelsessted,« siger han.
Den radikale bevægelses indflydelse på regeringens kirkepolitik er et problem, mener idéhistorikeren, fordi den udgør en minoritet af folkekirkens præster og medlemmer.

Foghs problem
Også i Folketinget ser flere politikere, hvordan Tidehverv gennem bevægelsens ledende skikkelser, præsterne Søren Krarup og Jesper Langballe, har indflydelse på regeringens politik.
Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) mener, at forbindelsen mellem Tidehverv og Tove Fergo er vigtig for Anders Fogh Rasmussens holdbarhed som statsminister:
»Jeg mener, der er en påvirkning. Og det er helt klart, at koalitionen mellem Tove Fergo og de to præster er mere central end som så. Hvis Fogh fyrede Fergo, så ville helvede bryde løs, når han udpegede en mere liberal afløser. Det ville føre til en frygtelig ballade og betyde, at en del af støtten fra Dansk Folkeparti forduftede,« siger Helveg Petersen, der er kirkeordfører for De Radikale.
SF’s kirkeordfører, præsten Margrete Auken, mener også, at Tidehvervsbevægelsen har indflydelse på regeringens kirkepolitik. Men det kan også skyldes, at kirkeministeren er uerfaren, og dermed har været nem at påvirke, mener Margrete Auken.
Tidligere rektor for præstehøjskolen i Løgumkloster, Niels Thomsen, advarer mod indflydelsen fra den nationalistisk-kristne bevægelse:
»Det er meget betænkeligt. I Tidehverv findes en irrationalitet, der kan forbindes med højreradikal tænkning. En anti-humanistisk linie, der strider mod den grundlæggende velfærdstanke, der præger dansk politik,« siger han.
Niels Thomsen konstaterer, at Fergo politik på flere punkter har været sammenfaldende med Tidehvervs synspunkter.
Men der er intet naturligt sammenfald mellem Tove Fergos teologiske udgangspunkt og Tidehvervs, understreger han.
Både politikere og eksperter erkender, at det er svært at dokumentere den fundamentalistiske kristne bevægelses indflydelse.

Fremhævet
Men i en række sager har regeringen valgt en kurs, der følger Tidehverv, fremhæver de:
*Den ny salmebog. Tidehverv ønsker ikke at ændre på salmebogen, så nye tanker får plads. Fergo er enig.
*Krig mod biskopper. Tidehverv har et årelangt fjendskab til landets biskopper, der anklages for at ville tilrane sig magt og tale humanismens sag. Fergo har forsat krigen med bisperne.
*Udnævnelser. I to tilfælde, ved udpegning af hhv. en provst og en præst, er Fergo gået stik imod bispernes indstilling. Og har udpeget folk, velansete af Tidehverv.
*Homoseksuelle. Tidehverv vil opretholde gamle familiemønstre og ikke vide af bøsser og lesbiske. Fergo afviser statsministerns snak om vielser af homoseksuelle.
*Fællesfonden. Det økonomiske rod i Kirkeministeriet fik biskopperne til at kræve demokratisk administration af pengene. Tidehverv, og Fergo, opretholder stærk statslig styring.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kirkeminister Tove Fergo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her