Læsetid: 4 min.

Kun cyklen er i vejen

Unge med indvandrer baggrund er udpeget som dem, der skal pleje fremtidens ældre. For Shamis, Khatra og Maria fra hhv. Somalia og Chile har Hjemmeplejen været en positiv måde at lære danskerne bedre at kende på
22. januar 2004

Unge med indvandrer baggrund er udpeget som dem, der skal pleje fremtidens ældre. For Shamis, Khatra og Maria fra hhv. Somalia og Chile har Hjemmeplejen
været en positiv måde at lære danskerne bedre at kende på

Pudderblå damecykler med kurv og fornuftig sadel står parkeret på fortovet foran Hjemmeplejen på Ydre Østerbro i København. De er det officielle køretøj for de hjemmehjælpere, der tager rundt og besøger bydelens ældre.
Men cyklerne har også udgjort den største udfordring for chilenske Maria Astudillo Venegas og somaliske Shamis Mahamed Muhamed og Khatra Mahamed Hussen, der netop har afsluttet fire måneders praktik som ’føl’ i Hjemmeplejen. Cykeltræning på Amager Fælled har ikke været nok til at gøre de tre kvinder, der har været i Danmark mellem fem og 10 år, sikre på to hjul.
»Det er slet ikke sjovt at lære at cykle som voksen. Det kræver meget øvelse. Jeg faldt hele tiden og slog mig, da jeg prøvede at lære det. Så jeg fik lov til at gå rundt til de ældre i stedet for at cykle,« fortæller 32-årige Shamis, mens 47-årige Maria og Khatra på 20 erklærer sig enige i cykelproblemet.
I fire måneder har de tre kvinder dels gået i sprogskole og dels arbejdet i Hjemmeplejen, hvor de har fulgt hver deres faste vejleder. Formålet med følordningen, som fungerer som forsøg i Københavns Kommune, er at integrere og aktivere kontanthjælpsmodtagere med indvandrerbaggrund.
Håbet er samtidig, at de får lyst til at tage en social- og sundhedsuddannelse (sosu) og afhjælpe den stigende mangel på uddannet plejepersonale.
Også integrationsminister Bertel Haarder (V) har netop udpeget unge med anden etnisk baggrund end dansk som dem, der skal pleje fremtidens ældre, og i sidste uge lancerede Integrationsministeriet en stor kampagne, der med budskabet om, at tørklæde og mørk hud ikke er et problem, skal tiltrække netop den gruppe til ’sosu’ uddannelserne.
Ministeren vil samtidig lette adgangen til uddannelserne for at give sundhedsvæsenet »bedre mulighed for at udnytte de værdier og ressourcer, som de nyankomne udlændinge har med sig fra deres opvækst i hjemlandet, hvor omsorgen og respekten over for de ældre er central«.

Ind i danske hjem
Hverken Khatra, Shamis eller Maria havde overvejet at blive hjemmehjælpere, før de fik tilbuddet om praktik, men bortset fra cyklingen er de entydigt begejstrede.
»Jeg har lært utrolig meget. Det handler ikke kun om at tjene penge – efter halvanden måned var jeg helt afhængig af arbejdet. Det var også en stor oplevelse for mig bare at se, hvordan danskerne bor. Jeg har fået set mange forskellige huse og lejligheder og møbler, som jeg aldrig havde set før. Vi har også haft temadage om dansk mad og har lært, hvordan man smører smørrebrød,« fortæller Shamis. Hun har blandt andet sin interesse for ældre mennesker fra sin opvækst i Somalia med en bedstemor, der blev over 100 år gammel.
»Ældre mennesker er meget nysgerrige og har en masse livserfaring og mange ting at fortælle. Det er meget spændende. Det generer mig ikke, hvis de er sure og i dårligt humør. Så skal man bare smile og give dem ret,« griner hun.

Positivt kulturmøde
Mens næsten alle praktikanter i følordningen på Ydre Østerbro har gennemført forløbet, er nogle praktikanter andre steder i København sprunget fra, fordi det stred mod deres tro eller kultur at røre ved mænd og servere alkohol. Det har dog ikke været nogen særlig hindring for Maria, Khatra eller Shamis.
»Jeg har ingen problemer med personlig pleje, heller ikke hvis det er en mand. Så kigger jeg lidt væk. Jeg er ligeglad, bare jeg hjælper,« siger Shamis.
Både Shamis og Khatra satser nu på en uddannelse som social- og sundhedshjælper, når de kan opfylde skolens krav til skriftligt dansk – et krav, som formentlig nu vil blive lettet som led i regeringens forsøg på at tiltrække flere til uddannelsen. Men de har nogle forbehold:
»Jeg vil gerne være faglært, for som ufaglært er det svært at få fast arbejde. Men jeg vil helst arbejde på et plejehjem, for så behøver jeg ikke at cykle. Det kan også være svært for os at finde adresserne, når vi er ude på gaden. Så er det nok nemmere, når alle bor i samme hus,« siger Khatra.
Maria, der har en uddannelse inden for marketing og finans fra Chile, vil til gengæld helst arbejde med børn.
»Men Hjemmeplejen har været en god erfaring. Det har motiveret mig til at tænke over, hvad jeg vil, og jeg er blevet bedre til dansk. Det er en god måde at komme tættere på danskerne,« siger hun.
Mødet med både klienter og kolleger har også været en positiv oplevelse for de tre sorthårede kvinder.
»Alle har accepteret os. De ældre er interesserede i at høre, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det har været meget dejligt,« siger Maria, der ligesom Khatra og Shamis roser vejledernes indsats:
»Min vejleder har været fantastisk. Han pressede mig til ikke at give op på cykel og ventede hele tiden på mig, fordi jeg cyklede meget langsomt,« siger Maria, der endda føler sig sikker nok på det uvante køretøj til, at hun nu vil ønske sig en cykel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her