Læsetid: 2 min.

’Lula-succes med Nul sult-program’

Nul Sult-programmet i Brasilien skal brødføde 51 millioner borgere, og er Lula-regeringens flagskib. Passificerende, lyder kritikken. Allerede en halv succes, siger tilhængerne
6. januar 2004

BUENOS AIRES – Når lille Marcelo går i skole, skal han belønnes med en varm ret. På den måde slås to fluer med ét smæk: Marcelo lærer, på fyldt mave, sin ABC, hvilket forhåbentlig giver ham bedre muligheder senere i livet. Og forhåbentlig indser hans forældre fordelen ved at sende ham i skole i stedet for på fabrik.
Uden fyldte maver ingen ordentlig skolegang eller arbejdsdag og dermed ringere vilkår for at bryde fattigdomscirklen for de officielt 51 millioner fattige brasilianere. Det er filosofien bag Lula-regeringens såkaldte Nul Sult-program (Fome Zero).

Lokalt pilotprogram
Programmet, der blev lanceret i 2001 som et lokalt pilotprojekt, har under Lula fået hovedrollen i kampen mod manglen på arbejde, lave lønninger, utilgængelige lån, prisstigninger og en utilstrækkelig landbrugspolitik. Kort sagt modgiften mod Brasiliens store problemer med at de fattige forbliver fattige fra vugge til grav.
I dag når Nul Sult ud til knap to millioner familier over hele Brasilien.
De skarpeste kritikere af programmet siger, at det netop viser de dårligste sider af Lulas socialpolitik: Dyre formynderiske lappeløsninger, der gør modtagerne afhængige af staten uden at skabe reelle arbejdspladser. Oppositionen har for nyligt i en undersøgelse beskyldt Nul Sult-programmet for at koste mere i bureaukrati end i mad og drikke.

Offentligt byggeri
José Moisés fra Universidade de São Paulo siger, at regeringen i stedet burde bruge pengene på offentligt byggeri, der mere direkte ville hjælpe de fattige i arbejde.
»Det højner hurtigere og mere værdigt deres livskvalitet. Nul Sult-programmet kan og bør ikke bredes ud til hele landet på så kort tid. Det skal modnes, evalueres og justeres alt efter de lokale forhold. I USA og Europa klapper mange i hænderne uden på forhånd at kende programmets mål. Brasilien har gennem mange år og på mange måder forsøgt at mindske fattigdommen,« siger han.
FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, gav i begyndelsen af december 5,8 milllioner dollar til programmet. Pengene skal netop bruges til at evaluere, hvor og hvorfor programmet er en succes.
FAO’s underdirektør, Henri Carsalade, sagde ved den lejlighed, at det udover de direkte sult-forebyggende resultater i dag også er muligt at måle programmets virkninger for uddannelse, sundhed og levevilkår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her