Læsetid: 3 min.

Mars er kun for amerikanere

NASA kan det, som europæerne tilsyneladende ikke formår: landsætte en rumsonde med succes på Den Røde Planet
6. januar 2004

Rumfart
I Californien var der champagne og festglæde, da USA kunne fejre endnu en rummets erobring. I den regngrå London-forstad Camden rådede mismodet: Kun te blev udskænket, da britiske rumforskere måtte notere endnu en dag med interplanetarisk fiasko.
Efter sin syv måneder lange rejse gennem 480 mio. kilometers intethed, kunne den sekshjulede NASA-robot Spirit, der er på størrelse med en golfbil, søndag indvarsle et nyt kapitel i menneskets udforskning af kosmos, da den med succes blev nedbremset fra en hastighed på op til 20.000 km/t og landsat i god behold, hvorefter den allerede i løbet af kort tid begyndte at sende fantastiske billeder af Mars hjem.
De tydelige og detaljerede billeder fra den røde planet blev hilst velkomne med jubelråb og skåltaler i kontrolrummet på NASA’s forskningslaboratorium i Pasadena, Californien, hvorfra den 4,8 mia. kr. dyre mission bliver styret af verdens eneste sande rumsupermagt.
Sean O’Keefe, der leder projektet for NASA, havde set frem til, at denne stund kunne bortjage den dystre stemning, der har hersket, siden rumfærgen Columbia forulykkede sidste år, og syv astronauter blev dræbt.
»Det er en stor begivenhed for NASA. Vi er tilbage! Jeg er meget stolt af mit hold. Vi
er på Mars! Og det er en fantastisk bedrift.«

Tørre kiks og fiasko
Samtidig 8.700 kilometer væk i en foredragssal i Camden fyldt blev publikum blev trakteret med tørre kiks og plastbægre med te mælk, imens to af Storbritanniens førende rumeksperter forsøgte at finde en passende grimasse til at ledsage deres forklaring på, hvorfor Beagle 2 – deres rumsonde til 475 mio. kr. – så stædigt forbliver tavs.
Det britiske forskerhold havde udpeget den tidlige søndag morgen som det hidtil bedst egnede tidsrum til at få kontakt med deres 65 kg tunge sonderobot, idet dens moderskib – Det Europæiske Rumagenturs Mars Express – da omsider ville være i kredsløb over dens formodede landingsområde.
Skønt han i flere dage har fastholdt en ukuelig optimisme, var det som om, man anede en smule tvivl professor i rumvidenskab, Collin Pillingers sind, da han redegjorde for, hvorfor ændringer i Mars Express’ omløbsbane angiveligt havde medført, at sondens skæbne kan blive kendt klokken 13.15 (dansk tid, red.) i morgen. Da vil moderskibet befinde sig i optimal position for at opfange dens eventuelle signaler. Forskernes håb er, at kun tekniske vanskeligheder hindrer Beagle 2’s signaler i at blive modtaget. Deres frygt er, at sonden er blevet knust af en for hård landing på den røde planets klippegrund.
Professor Pillinger afviste, at han og hans hold har opgivet håbet, men indrømmede, at de næste dage bliver altafgørende. Siden Beagle 2 med faldskærm blev sendt ned mod Mars’ overflade i de tidlige timer af første juledag, har sondens signaler været forsøgt opfanget af et amerikansk Mars-fartøj, Odyssey. Først i morgen begynder europæiske Mars Express sin aflytning. De britiske forskere bygger deres håb på, at
Beagle 2 kan benytte sig af radiofrekvenser, som Odyssey ikke kan opfange. I modsætning til Mars Express har der nemlig ikke været foretaget en fuldstændig kompatibilitetstest mellem den britiske sonde og det amerikanske fartøj.

Storsind
Pillinger og hans kollega, dr. Mark Sims fra University of Leicester, viste storsind og lykønskede varmt deres amerikanske konkurrenter med den vellykkede landing. Men kontrasten mellem det forkølede pressemøde i Camden og triumfstunden i NASA’s kontrolrum nord for Los Angeles kunne dårligt have været større. Allerede tre timer efter, at NASA’s teknikere havde oplyst, at Spirits landing, der skete ved hjælp af luftpuder for at afbøde nedslaget, var forløbet perfekt, begyndte den amerikanske robotbil at hjemsende 60 til 80 billeder fra sine omgivelser i Gusev-krateret. Ud over luftpuderne var Spirit, der med sit landingsgrej vejer otte gange mere end Beagle 2, udstyret med faldskærme, varmeskjold og bremseraketter, der skulle sænke faldhastigheden. De sort-hvide billeder fra Spirit var i høj opløsningskvalitet og viste en flad vindblæst slette tilstrøet med klippestykker foruden et billede af robotbilen selv og dens solpaneler, der skal levere energi til dens udforskningsmissioner.
Spirits vellykkede ankomst betyder, at det er NASA, der står bag samtlige fire af de sonder, der har overlevet en landing på Mars – en bedrift, der er så vanskelig, at videnskabsmænd i sidste uge omdøbte den til Dødens Planet. Flere end 20 andre sonder fra USA og andre nationer, herunder Sovjetunionen, er gået til grunde under lignende missioner.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu