Læsetid: 4 min.

Midem – mere end middelmådigt

Den danske åbningsaften ved Midem ligner en god investering. Men millionsatsningen viste også, at arrangørerne ikke tog musikerne alvorligt. Og at musikerne ikke satsede indædt
29. januar 2004

Kommentar
»Er det slut eller hvad,« spurgte en offentlig lønnet musikkonsulent, som netop havde formastet sig en tur på toilettet. Nu var han vendt tilbage til en gabende tom konferencesal.
»Nej,« svarede en dansk journalist beklagende. »Kashmir og Tim Christensen dukker op om lidt.«
»Skal vi så blive her i solidaritet?«
»Ja, det tror jeg er bedst.«
»Kanon.«
Ovenstående ordveksling og afsluttende, møgsarkastiske guldbemærkning faldt under Discover Denmarks pressemøde, som søndag formiddag gik forud for aftenens dansk sponsorerede åbningsfest ved Midem-messen i Cannes. På det tidspunkt havde seancen for længst udviklet sig til en parodi for de tilstedeværende – eller rettere: tilbageværende.
Ved pressemødets begyndelse klokken 11 dukkede godt 100 tilhørere op i messens Blue Lounge-sal. Danske embedsfolk, musikere og journalister, men også adskillige udlændinge.
Da det en lille time senere var blevet Kashmirs tur til at præsentere sig med et fællesinterview og fremvisningen af deres seneste musikvideo holdt blot 10 standhaftige sjæle ud. Ni af os var danskere, og derudover sad der altså blot en enkelt hollænder og kukkelurede. Lyttede gjorde han næppe, for da var snakken for længst slået over i pæredansk rockslang.
Forklaringen på det kraftige frafald kan kun være uheldig planlægning af pressemødets dramaturgi, som de franske Midem-arrangører og det danske musikcenter under Kunststyrelsen stod for.

Uheldig happening
Naturligvis dukkede de udenlandske medie- og pladeselskabsfolk ikke op for at høre Kashmir snakke, når de ikke engang havde hørt bandet spille endnu. Nej, de kom da for at se Prins Joachim og (i lidt mindre grad) kulturminister Brian Mikkelsen, som – medgivet – ganske smart var programsat ved pressemødet.
Det var bare ikke smart at skyde trækplastrene af som det første. De to høje herrer skulle have været på, efter Swan Lee, Kashmir og Tim Christensen. Kun på den måde havde musikerne mødt det størst mulige publikum og genereret maksimal opmærksomhed. Nøjagtig på samme måde som at hovednavnet altid spiller efter den opvarmende appetitvækker ved større rytmiske koncerter.
At samtlige offentlige repræsentanter fra ambassade, Kulturministeriet og Kunststyrelsen – hvilket var relativt mange – forlod Blue Lounge, før orkestrene blev præsenteret, og umiddelbart efter at prinsen og kulturministeren trådte ned fra podiet, gjorde ikke happeningen heldigere.
Det var i hvert fald et besynderligt signal at sende til musikerne. Og havde det i øvrigt stået til den imponerende skarpe Prins Joachim, var følget sandsynligvis blevet siddende. I hvert fald demonstrerede hans kongelige højhed på selve åbningsaftenen et uomtvisteligt groupie-gen ved både Swan Lees og Kashmirs effektive showcases.

Fejlagtig prioritering
Arrangørerne havde heller ikke taget sig tid til at lære af filmfestivalen, der foregår samme sted i maj. Det kunne man se af den manglende pågåenhed, som prægede pressemødet.
Normalt står der således assistenter og indsamler visitkort fra indkøbere, producenter og medier ved indgangen til Blue Lounge, så man kan følge op på deres udtrykte interesse senere. I søndags lå der i stedet nogle stereotype Midem-informationsmapper om Discover Denmark, som kun deciderede samlere måske kunne finde en interesse i.
På samme måde forundrede det, at de danske musikere – ja, stadig dem, det hele egentlig skulle handle om – blev indkvarteret 10 kilometer uden for Cannes.
»I en vinterlukket golfklub,« som Swan Lee-guitaristen Jonas Struck så minimal-malerisk udpenslede paradokset.
Sammen med sine kolleger ærgrede han sig over placeringen langt væk fra det festivalcentrum, der gjorde det svært for musikerne både at forberede sig til søndag aftens åbningsbrag og lobby-arbejde på og omkring den danske stand i Midems messehal.
Imens boede de Midem-inviterede journalister, embedsfolk og offentlige repræsentanter under væsentlig mere bekvemme og centrale forhold på Cannes’ hoteller.
»Vi forventede ikke at tjekke ind på Carlton (fem-stjernet luksus, red.) eller noget i den stil, men det nytter ikke noget at bo så langt væk. På den måde var det væsentlig mindre smertefrit at optræde her sidste år,« vurderede Jonas Struck efterfølgende.

Musikere uden sats
Skal man vende problemstillingen om, skreg det til den sydfranske himmel, at musikerne ikke selv lagde lidt mere hjerte og tilstedeværelse i Midem-fremstødet.
Kun folkbandet Kira & The Kindred Spirits valgte at blive en ekstra dag på musikmessen. Her kunne de i nogenlunde ro og mag bruge mandagen til personligt at hilse på de mange udenlandske pladeselskabsfolk og festivalpræsentanter, som ikke mindst forsangerinden havde gjort indtryk på med showcasen aftenen forinden.
Kira & co. blev kontant belønnet for satsningen – de var topscorere på ved Kunststyrelsens efterfølgende liste over de udenlandske henvendelser til Discover Denmark-standen.
Selv om forespørgslerne ikke nødvendigvis udmønter sig i lukrative aftaler med pladeselskaber og musikfestivaler, så udtrykker de alligevel en førøget interesse for dansk musik. Og det kan på lang sigt – såfremt kulturministeren følger op med turnestøtte, musikvideo-finansiering, annoncering og hvad der ellers gavner det en-kel-te band – resultere i den ønskede eksport-gevinst.
Sker det, er det på sin plads at give den forrygende danske åbningsfest i det stopfyldte luksus-hotel Martinez søndag aften æren. Discover Denmark, som festen proklamerede og hed, var arrangeret af musikcentret under Kunststyrelsen med Birgit Bergholdt i spidsen. Og finansieret af kulturminister Brian Mikkelsen, der dermed kan have foretaget en af sine heldigere satsninger – til sølle tremillioner kroner, oven i købet.
Et forsigtigt tillykke herfra må være på sin plads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her