Læsetid: 5 min.

Nekrologer

16. januar 2004


Dorthea Arnfred død
*Primus motor i Klods Hans Karavanen, Dorthe Arnfred, er død efter lang tids sygdom, kun 48 år. Dorthea Arnfreds liv var gennemglødet af glæde ved livet og jorden. Hendes økologiske engagement slog i nogle år sine folder på Aalborg Miljø- og Energikontor, og hun var aktiv ved igangsættelsen af nybyggeriet ’Friland’ på Djursland. Dorthea Arnfred var idékvinden og drivende kraft i Klods Hans Karavanen, der hver sommer siden 1999 til hest, til fods, med cykel eller barnevogn har bevæget sig som et økologisk togt gennem Danmark.Inf.

Willy Brauer, 87
*Tidligere typografformand, sporvejsborgmester og administrerende direktør for Kommunekemi Willy Brauer er død.
Størstedelen af Willy Brauers liv var helliget fagligt og politisk arbejde. Som kommunistisk formand for Dansk Typograf-Forbunds Københavnafdeling fra 1945 til 1962 blev Willy Brauer af nogle betegnet som arbejdsgivernes fjende nummer ét. I 12 år (1950-62) havde han sæde i Københavns Borgerrepræsentation – først som repræsentant for DKP og siden for SF, som han var med til at stifte i 1958-59.
Willy Brauer var i flere år en oplagt kandidat til at overtage ledelsen af SF efter partiets grundlægger, Aksel Larsen. Nogle opfattede ham som rival til Aksel Larsen, og det menes, at et dårligt personligt forhold mellem de to var stærkt medvirkende til, at Willy Brauer i 1967 valgte at følge udbryderne af SF og deltage i dannelsen af Venstresocialisterne (VS). VS blev dannet i kølvandet på det røde kabinet (hvor SF i 1966 blev parlamentarisk grundlag for Jens Otto Krags socialdemokratiske regering, red.), og Willy Brauer forklarede sit skridt med, at SF for ham at se var gået for langt til højre i ønsket om at samarbejde med Socialdemokratiet. VS skulle ifølge Brauer være det ægte socialistiske parti i Danmark.
Autoritet, overblik og et næsten lidenskabeligt forhold til tal prægede livet igennem Willy Brauer. Men hans stil var saglig og nøgtern. Willy Brauers store organisatoriske evner kombineret med sans for plan og orden kom for alvor til deres ret ved løsning af administrative opgaver. Som sporvejsborgmester i København fra 1962 til 1970 gennemrationaliserede Willy Brauer Københavns Sporveje – blandt andet ved i hurtigt tempo at erstatte sporvogne med busser. På den måde vendte han en nedgang i antallet af passagerer til en fremgang.
Senere blev Willy Brauer direktør for Amagerforbrænding og siden for Kommunekemi. Også her demonstreredes hans store administrative evner, ligesom Willy Brauer viste en hurtig opfattelse af de tekniske problemer, som de voksende krav om et bedre miljø og en forsvarlig tilintetgørelse af farlige stoffer rejste.ritzau

Arne Næss jr., 66
*Det var antagelig tæt tåge, der var årsag til, at den norske mangemillionær og eventyrer Arne Næss jr. omkom under bjergbestigning i Sydafrika, oplyser det sydafrikanske politi onsdag.
Til trods for, at han var en yderst erfaren bjergbestiger, og bl.a. havde besejret Mount Everest i 1985, styrtede den 66-årige Arne Næss jr. i døden tirsdag middag, da han uden ledsagere klatrede i Franschoek-bjergene nær Cape Town.
»Omkring kl. 12 eller 12.30 mistede han balancen og faldt omkring 100 meter i døden. Han blev erklæret død på stedet,« oplyser en talskvinde fra det sydafrikanske politi.
Næss var fra 1987 og 12 år frem gift med den berømte amerikanske soulsangerinde Diana Ross.
»Vi er alle forfærdelig berørte over dette tragiske tab,« udtalte hun onsdag via sin agent i Los Angeles.
Parret havde to børn sammen. Næss efterlader sig derudover fem andre børn.
Arne Næss jr. døde under et besøg hos sin sydafrikanske milliardærven Johann Rupert, der ejer en ejendom i Franschoek-bjergene.
Arne Næss jr. var nevø til Arne Næss sr., den kendte norske bjergbestiger og filosof.
Den unge Næs blev født i Tyskland i 1937, som søn af Kikki Næss og German Raab. Han kom til Norge i 1945 sammen med sin mor, men flyttede udenlands allerede i 1959. Han startede en karriere indenfor shipping hos sin anden onkel, skibsrederen Erling D. Næss. Siden slog Arne Næs jr. sig op i Londons finansverden.ritzau

Rainer Hildebrandt, 89
*Muren i Berlin er væk og det legendariske overgangssted Checkpoint Charlie er forsvundet. Et af de overraskende få minder, der er tilbage om den onde tid fra 1961-1989, er Murmuseet Haus am Checkpoint Charlie.
At museet findes skyldes én mand, Rainer Hildebrandt.
Allerede under nazi-tiden viste Hildebrandt svære tilpasningsproblemer. Han tilsluttede sig modstandsbevægelsen ’20. juli’ mod Hitler og tilbragte så halvandet år i et Gestapo-fængsel. Da Anden Verdenskrig var slut, begyndte Hildebrandts krig mod Sovjetunionen og DDR.
Til at begynde med opbyggede han en eftersøgningstjeneste, der skulle spore politiske fanger i den sovjetisk besatte zone. Via dette arbejde stødte han på talrige overtrædelser af menneskerettighederne og dannede i 1948 ’Kampgruppen mod Umenneskelighed’, der bl.a. hjalp til ved flugtforsøg fra Øst. Men gruppens øvrige medlemmer tog kampen for bogstaveligt, mente Hildebrandt. Da de begyndte at udføre sabotageaktioner mod DDR, forlod han gruppen.
I stedet ville han vise Murens umenneskelighed. i en lejlighed i Kochstrasse, lige ved Checkpoint Charlie, opbyggede han et museum om Muren og beretninger om alle de flugtforsøg, han kunne skrabe sammen.
»Jeg bliver aldrig træt af at opdække uretten,« sagde han.
Hildebrandts ledelsesstil var diktatorisk, og det bekom ham sikkert vel, at Berlins bystyre aldrig formåede at overtage hans livsværk. Det drives i dag af en privat forening med hans enke Alexandra Hildebrandt som leder. Med en million besøgende om året er museet fortsat et af byens mest besøgte. wpr

Mamoun el Hodeiby, 83
*Som alt andet omkring Egyptens Muslimske Broderskab blev begravelsen af organisationens leder, Mamoun el Hodeiby, omgivet af kontrovers. Ledende aktivister beskylder nu myndighederne for at have forhindret tilhængere i at komme til Cairo for at deltage i bisættelsen – at 25.000 ikke desto mindre nåede frem, viser noget om gruppens store folkelige tilslutning.
Mamoun el Hodeiby nåede kun at fungere som organisationens ’øverste vejleder’ i 14 måneder, men har været en markant personlighed i Det muslimske Broderskab siden 80’erne, hvor han var gruppens talsmand.
Broderskabet blev grundlagt i 1928 med formål at omdanne Egypten til en strengt muslimsk stat, og blev tidligt kendt for sine voldelige aktioner. Efter en kort tid at have været inde i varmen erklærede Gamal abd el Nasser organisationen ulovlig i 1954, og selv efter at dens ledelse i 70’erne gradvist tog afstand fra voldelige aktionsformer, har den aldrig formået at skaffe sig andet end uformel anerkendelse
Hodeiby sad fængslet i seks år for sine politiske aktiviteter, men blev ved den politiske amnesti i 1971 genindsat i sit gamle job som distriktsdommer, og blev ved siden af dette en af de førende kræfter i arbejdet for broderskabets politiske mål ad fredelig og demokratisk vej. Han blev indvalgt i parlamentet i 1983, og blev med den voksende islamiske bevidsthed efter 11. september betragtet som en stabiliserende og samlende faktor.
En midlertidig leder for bevægelsen er udpeget, men iagttagere mener, at tomrummet efter Mamoun el Hodeiby vil kaste Det Muslimske Broderskab ud i en voldsom strid mellem den gamle, militante garde og yngre, demokratisk sindede kræfter.faf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her