Læsetid: 4 min.

Nepal betaler dyrt for fri abort

Sig nej til fri abort eller mist al støtte. Det var meldingen fra USA’s præsident Bush til Nepal og andre udviklingslande for tre år siden. Nepal valgte den frie abort, og det mærker landet nu
23. januar 2004

BUNGAMATI – Middagspausen har lagt sig over Bungamati. En gruppe barfodede børn med blæksort hår og mørkebrune øjne løber rundt og leger på landsbyens torv, ved en af byens vandhaner vasker en gruppe kvinder hår, og et par store, fede ænder snadrer rundt og roder i affaldet i de åbne kloakker. Men ellers er der stille, så stille at man på det nærmeste kan høre malingen på landsbyens slidte huse skalle af og ramme de støvede gader.
På første sal i et to-etagers hus med bliktag, bygget i de samme smuldrende mursten, som man ser overalt i Nepal, er der dog ikke helt frokostdødt. Her ligger Bungamatis Youth Information Center. En udendørs trappe fører op til det lille lokale, hvor madrasser dækker det meste af det kolde betongulv, for som traditionen byder sig i Nepal, tager man sine sko af, inden man går indenfor og sætter sig på madrasserne.
Indenfor signalerer plakaterne på væggene, der blandt andet reklamerer for brugen af kondomer, at her kan Bungamatis unge få svar på spørgsmål om sex, kondomer og
p-piller.
Juju er en af de fem frivillige, der tager imod. Han er en ung fyr i begyndelsen af 20’erne med mørke, alvorlige øjne og velfriseret hår. Til daglig læser han på universitetet inde i Kathmandu, og det adskiller ham fra de fleste af hans jævnaldrende i Bungamati.
For selv om Kathmandu ligger blot en halv times kørsel borte ad den hullede landevej, er der på trods af den korte afstand til hovedstaden mentalt og kulturelt langt fra Kath-mandu til Bungamati.
For Bungamati ligger på landet. Her lever man af markernes afkast, her har mindre end hver syvende hjem indlagt el, og her kan to ud af tre kvinder ikke læse. Og den generelle viden om sex og prævention er forsvindende lille.
Det er dét, Juju og de andre frivillige forsøger at gøre noget ved i det lille lokale på første sal i den faldefærdige bygning. At oplyse og fortælle, så specielt Nepals kvinder får bedre mulighed for selv at vælge, hvornår de vil have børn. Og dermed øge muligheden for, at de får en uddannelse.
»Analfabetisme er det største problem. Det gør det svært at give sexualundervisning, og det resulterer i mange teenagegraviditeter og dermed i tidlige ægteskaber,« fortæller Juju.
Men arbejdet med at rådgive og vejlede har svære vilkår. Specielt efter at en modstander i sværvægtsklassen dukkede op for tre år siden.

USA’s mundkurv
Analfabetisme og den generelle berøringsangst over for sex, som præger det nepalesiske samfund, kæmper man dagligt med på Nepals mange små centre og sundhedsklinikker, der tilbyder sexvejledning. Men for tre år siden blev det arbejde som centre a la det i Bungamati udfører yderligere truet. USA’s nyudnævnte præsident George W. Bush gennemførte nemlig en lovændring, der har fået konsekvenser helt ude i de nepalesiske landdistrikter.
Nepal er et af verdens ti fattigste lande og er derfor stærkt afhængig af udenlandsk bistand. Mere end 30 procent af de offentlige sundhedsudgifter bliver dækket via udenlandsk hjælp, og det gør naturligvis landet sårbart, hvis udenlandske donorer pludselig ændrer kurs. Og det var, hvad USA og præsident Bush – verdens største donor af hjælp til sundhedsprogrammer om sexualitet, graviditet og fødsel i udviklingslande – gjorde for nøjagtig tre år siden, da han indførte den såkaldte Globale Mundkurv.

4,5 børn i gennemsnit
Den Globale Mundkurv betyder, at organisationer, der arbejder med abortrelaterede emner – eksempelvis aktivt støtter fri abort – ikke kan modtage amerikansk bistandshjælp til sundhedsprogrammer. Og så er det underordnet, om abort er lovlig i det pågældende land, som den er i Nepal, og ligegyldigt om organisationerne fremlægger dokumentation for, at intet af den amerikanske hjælp går til såkaldte abort-fremmende initiativer.
Det har haft store konsekvenser for et land som Nepal, hvor familieplanlægning er en nødvendig vej ud af fattigdommen. En nepalesisk kvinde føder i gennemsnit 4,5 børn, og allerede nu har Nepal svært ved at brødføde sin egen befolkning.
Bliver befolkningsvæksten ikke bremset, får det smukke, bjergrige land svært ved at gøre noget ved fattigdommen.
Hos Family Planning Association of Nepals (FPAN) i Kathmandu har man tydeligt kunne mærke den amerikanske mundkurv. FPAN, en lokal NGO, der støtter fri abort og som står for godt en fjerdedel af Nepals programmer vedrørende sexualundervisning og familierådgivning, har mistet godt en halv million dollar om året siden 2001, hvilket svarer til 30 procent af deres budget.
Det har betydet lukning af tre klinikker, og nedskæringer, blandt andet når det gælder oplysning om prævention. Og så skal de fattigste klienter, der tidligere fik gratis behandling og rådgivning, nu betale et mindre beløb, når de opsøger en af organisationens klinikker.
»Desuden har USA stoppet al levering af prævention, men det har vi arbejdet hårdt for at få erstattet via andre kanaler, og det er lykkes,« fortæller Nirmal K. Bista, der er generaldirektør i FPAN.
En lignende historie fortæller Hernando Agudelo fra FN’s befolkningsfond, UNFPA’s kontor i Kathmandu. UNFPA arbejder tæt sammen med blandt andet FPAN, og mundkurven har betydet, at der siden 2001 har været en million dollar mindre om året til sundhedsklinikker, rådgivning etc.
Hvad den amerikanske mundkurv indirekte betyder for Nepals befolkningsvækst og dermed for landets muligheder for at gøre noget ved fattigdommen, vil Hernando Agudelo eller Nirmal K. Bista meget nødigt svare på. Men mellem linjerne lader de begge forstå, at de er bekymrede. Eller som Agudelo siger.
»Når man reducerer budgettet med 30 procent, så rystes hele billedet af landets sundhedssystem jo.«

*Dette er den første af tre reportager fra Nepal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her