Læsetid: 2 min.

Nye dvd’er

2. januar 2004


Sleuth
*En ældre aristokratisk og arrogant krimiforfatter (Laurence Olivier), der er meget glad for gåder og selskabslege, inviterer en ung cockney-frisør (Michael Caine) hjem til sit landsted for at diskutere frisørens affære med krimiforfatterens kone. Snart udvikler diskussionen sig til en indviklet, men for publikum aldeles fornøjelig legen katten efter musen, hvor de to mænd på skift tager fusen på hinanden. Caine og Olivier er begge i topform i Sleuth (1972), der er instrueret af Joseph L. Mankiewicz (den amerikanske vete-ran-instruktørs sidste film) og skrevet af Anthony Schaffer (på baggrund af eget teaterstykke).
Og den fungerer på flere planer: Handlingsmæssigt med to mænd fra forskellige samfundslag, der udkæmper en drabelig duel på intelligens og dannelse, og mere inddirekte hvor to generationers forskellige måder at gribe skuespilkunsten an på sættes op mod hinanden. Schaffers vittige dialog ligger godt for de to skuespillere, som er både energiske og skarpe i deres spil.
Ekstramaterialet på dvd-udgaven af Sleuth er sparsomt, men i et spændende interview med nu afdøde Schaffer får man blandt andet at vide, at Olivier efter optagelserne udtalte, at han havde regnet med at få sig en assistent i Caine, men at han i stedet fik en ligeværdig partner. Schaffer fortæller også, at Oliviers karakter er inspireret af komponisten Stephen Sondheim, der elskede at drive gæk med andre mennesker.
Når han kommer med sine små ironiske bemærkninger, fornemmer man, at Schaffer også har brugt sig selv i portrættet af krimiforfatteren. CMC

*Instruktion: Joseph L. Mankiewicz. Manuskript: Anthony Schaffer. Anchor Bay. Region 1. Kan fås via www.dv-depot.com. Er også ude på region 2-dvd i England

Baronessen fra benzintanken
*Ifølge den meget besøgte www.danskefilm.dk er Annelise Reenbergs film fra 1960 den højst elskede danske folkekomedie. Af nyere komedier kan kun Blinkende lygter (2000) gøre sig håb om tilnærmelsesvis samme popularitet blandt elskere af gammelt dansk filmguld.
Baronesse-filmen var ellers i mange år lagt for had som indbegrebet af oversukret forløjethed, men nu kan den ses i mindre polemisk lys som et velskabt Askepot-eventyr om at fravælge drømmen om prinsen og en ny tilværelse. I stedet foretrækker Ghita Nørbys usnobbede auto-mekaniker og ’uægte’ adelige arving sin gode kollega på benzintanken Dirch Passer, der iøvrigt næppe før eller siden har virket så veltilpas som her i en ren komedierolle næsten uden farce-udsving.
Også Ghita Nørby brillerer med en veloplagt charmepræstation som drengepigen, der skal lære fornemme manerer, men i virkeligheden bliver en opdrager af Maria Garlands menneskeligt forfrosne enkebaronesse.
Reenbergs iscenesættelse holder mageligt tempo, men er fint og kærligt gennemarbejdet og næsten på højde med hendes to andre små perler – Den gamle mølle på Mols (1953) og Hendes store aften (1954), hvoraf kun den sidste foreligger i DVD. Filmens farvebilleder står smukt og rent, men ekstra-materialet er noget skuffende – der lever stadig vidner fra perioden, men man får kun lidt nødtørtigt tekstmateriale. Pim.

*Baronessen fra benzintanken. Instruktion: Annelise Reenberg. Manus.: Annelise Reenberg og John Olsen. Sandrew-Metronome. Kan fås i Cinematekets Boghandel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu