Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

6. januar 2004


Ny verden i den ny økonomi
*Verden er ikke perfekt. Og den er heller ikke helt ny: Således taler Subcommandante Marcos i den nordiske udgave af Le Monde diplomatique om at skabe en ny verden:
»En historie fortæller os, at da Michelangelo skabte sin Davidsstatue, blev han nødt til at arbejde med en brugt marmorblok, som allerede var mærket og hullet. Det siger meget om hans store talent, at det med disse begrænsningser som udgangspunkt lykkedes ham at skabe Davids skikkelse. Den verden, som vi vil forandre, er allerede formet af historien og næsten hul. Alligevel må vi være nyskabende nok til at forandre den og bygge en ny verden. Glem ikke, at ideer også er våben.«
Og man kan skabe ved at spørge. Marcos udpeger det rigtige spørgsmål:
»Spørgsmålet er ikke, hvorfor den globale økonomien er uundgåelig, men hvorfor næsten alle er enige om, at tro den er det.«
Le Monde diplomatique, januar, koster 42 danske kroner og kan bl.a. købes på Københavns Hovdbanegård. rln

Silvio udsat for Fos fiktion
*Den politiske dramatiker og nobelprismodtager Dario Fo turnerer Italien indtil marts med stykket Den tohovede anormalitet om sin landsmand, premiereminister Silvio Berlusconi. I stykket, som den 77-årige Fo selv spiller med sin hustru Franca Rama, mister Berlusconi – i selskab med Putin ved en lægekongres – halvdelen af hjernen efter angreb af tjetjenske oprørere. Ved et kirurgisk indgreb overtager Berlusconi Putins ene hjernehalvdel og på den efterfølgende jagt efter sit gamle jeg, må han indrømme sin kriminelle fortid. Han straffes med elektrochok og berøves her den sidste rest af samvittighed – hvorved han genvinder sin personlighed, skriver ritzau. tln

Dansk konsensus om Krøniken
*Et stort flertal af tv-seerne var søndag aften enige om at se Krøniken på DR 1. 2.239.000 seere så det første afsnit af Danmarks Radios nye store dramasatsning i 24 afsnit, og seerne kunne lide, hvad de så. På en skala, der går fra et til fem med fem som det bedste, fik Krøniken karakteren 4,2, viser Gallups tv-meter.
Danmarks Radio skal helt tilbage til 1992 og til Gøngehøvdingen for at finde et stykke tv-dramatik, der fik lige så mange seere, som Krøniken fik søndag aften. 2.239.000 seere er det højeste antal til et DR-program, siden Det Internationale Melodi Grand Prix blev holdt i København i maj 2001. ritzau

Dansk poesi omkring Norge
*Skal man orientere sig i nyere dansk poesi og dertil hørende forskning, kan man slå et smut omkring det norske litteratur-nettidsskrift www.nypoesi.net. Seneste udgave er viet dansk poesis debutanter fra de sidsteseks-syv år – bl.a. Ursula Andkjær og Mikkel Thykier – og mere etablerede navne så som Morten Søndergaard og digte fra Niels Lyngsøs kommende udgivelse, Morfeus. Udover interview med og digte af ovennævnte tilbyder sitet også nye kritiske essays af Mikkel Bruun Zangenberg og Martin Larsen.
tln

Spears gift og skilt
*Britney Spears, der vakte pro-kyskheds bevægelsers begejstring, da hun annoncerede, at hun ville forblive jomfru indtil sin bryllupsnat, blev pludseligt lørdag morgen gift efter en tur i byen. Gerningsstedet var Little White Chapel i Las Vegas, men en talskvinde for Spears' pladeselskab udtalte, at brylluppet ville blive annulleret mandag, i skrivende stund.
Spears menes at mene, at hun og hendes ligeledes 22-årige yngling, barndomsvennen Jason Alexander, var under tredje parts indflydelse, ’et pludsligt indfald’. Tidligere har Bruce Willis og Demi Moore sammesteds sanset åndens sus. tln

Kortest muligt
*Ikke blot mener 70 procent af briterne, at de er kultiverede, 90 procent agter at blive endnu mere kultiverede det kommende år, d.v.s. se mere teater, opera og kunst. Undersøgelsen for tv-kanalen Artschannel konkluderer, at en af barrierne for den videre kultivering er svær økonomisk og geografisk tilgængelighed. tln

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her