Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

14. januar 2004


Seriøs teaterstatistik udbedes
*Sammenslutningen Danske Koncert- & Kulturhuse er indignerede over Danmarks Statistiks årlige opgørelse over teaterbesøget i Danmark, som de mener giver et ufuldstændigt billede af danskernes interesse for at gå i teater, fordi den kun omfatter de statsstøttede teatre.
Derfor anmoder sammenslutningen nu kulturminister Brian Mikkelsen om, at han ser på sagen med henblik på at få ændret den statistik, der laves efter retningslinjer fra ministeriet, skriver ritzau.
Ernst Trillingsgaard, formand for Danske Koncert- & Kulturhuse, udtaler:
»Det er uheldigt, at vi ikke har en seriøs statistik, især fordi materialet bruges i den politiske debat om teatrene, som derfor ofte foregår på et ukvalificeret grundlag«.
For et års tid siden viste en undersøgelse, at det samlede antal teatergængere alene i hovedstadsområdet var en million større, end det fremgik af opgørelsen fra Danmarks Statistik, der blandt andet mangler tallene fra Det Ny Teater, der typisk sælger omkring en kvart million billetter årligt til musicalhits som Cats og Phantom of the Opera. msk

Smalle film til DR
*I 2004 vil seerne få flere chancer for at se film fra andre lande end de engelsksprogede, som, især i kraft af amerikansk film, dominerer det almindelige udbud på de hjemlige kanaler. Samtidig vil man endvidere byde på flere eksperimenterende film udenfor mainstreamkategorien. Filmene vil blive sendt under overskriften Filmperler og får en fast ugentlig sendetid kl. 22.30 torsdag aften på DR 1 –med premiere 22. januar.
Der lægges ud med tyske Tom Tykwers Lola Rennt og senere byder programmet på Lukas Moodyssons svenske ungdomsportræt Fucking Åmål, brasilianske Walter Salles Central Station, klassikere som Luchino Viscontis undergangsvision Døden i Venedig og Stanley Kubricks A Clockwork Orange samt mange andre film fra eksempelvis Europa, Sydamerika og Asien. msk

Omstridt HCA-statue
*I forbindelse med 200-året for H.C. Andersens fødsel har en gruppe borgere foreslået at rejse en statue af eventyrdigteren på Christianshavns voldanlæg. Denne idé afvises imidlertid af Københavns Billedkunstudvalg. Udvalget begrunder, ifølge ritzau, afslaget med, at modellen med sine »sympatiske skævheder« ville se grotesk ud, hvis den blev lavet i fuld størrelse. Foruden de æstetiske overvejelser er der, i budgettet for 2004, ikke penge til at dække omkostningerne til statuen på 760.000 kroner.
Byrumskontoret, Vej & Park, taler derimod for en opførelse af statuen, da placeringen ved Christmas Møllers Plads ville være et godt symbol på H.C. Andersens vandring ud af byen til det flade Amager.
Politikerne i kultur- og fritidsforvaltningen har statuen som dagsorden for et møde torsdag. msk

Venner – men ikke for enhver pris
*TV-selskabet NBC har tilbudt de seks Friends-stjerner Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer godt 13,5 millioner kroner hver for at stille op til en genforening, der finder sted et halvt år efter sidste episode er rullet over skærmen.
Den store finale bliver en halvanden time lang affære, hvor vennerne samles til thanksgiving-fest.
Det uigenkaldeligt sidste afsnit optages umiddelbart i forlængelse af den sidste episode i maj måned, mens den dog først kommer de amerikanske seere til gavn i november. For danskerne, der som bekendt altid halter lidt bagefter, har det endnu længere udsigter. msk

Kortest muligt
*People’s Choice Julia Roberts er for niende gang blevet kåret som USA’s mest populære kvindelige skuespiller ved prisuddelingen People’s Choice. Den mandlige pendant gik til Mel Gibson.
*Sundance I morgen starter Sundance Film Festival i Park City Utah, der finder sted til 25. januar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her