Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

13. januar 2004


Danskerne dus med ’Krøniken’
*Det er ikke kun Ida og Erik, der i går blev dus. Efter i årevis at have været på fornavn med Nikolaj og Julie har danskerne fundet en værdig afløser for serien af samme navn til søndagskaffen og taler nu om Ida, Erik, Søs og Palle, som var de nære venner af familien, når de møder på arbejdet mandag.
Menigmand har taget DR’s nye serie Krøniken og dens aktører til sig – og det i sådan grad at selv DR, der har markedsført serien siden efteråret må erklære sig overraskede. Ifølge ritzau tegnede Krøniken sig således for 84 procent af alle seere søndag aften kl. 20. Seertallet nåede op på ikke færre end 2.449.000, viser Gallups tv-meter. Og det er 210.000 flere end sidste søndag, da seriens første afsnit tonede frem på skærmen.
Samtidig steg seervurderingen fra første til andet afsnit. Seerne vurderede første afsnit til 4,2 på en skala fra et til fem. Andet afsnit afstedkom karakteren 4,5. Tidligere er det kun Rejseholdet, filmen Gladiator, et Niels Hausgaard-show og serien 24 timer, der i den grad har rystet skalaen. msk

Navnebrødre på finanslov
*Komponisten Lars H.U.G. og forfatteren Lars Bonnevie kommer på finansloven med en livsvarig ydelse på 110.000 kroner. Beløbene reguleres efter deres respektive indtægter. De herrer modtager ydelserne efter komponisten Tage Nielsen og forfatteren Poul Vad, der døde i fjor.
Det er repræsentantskabet for Statens Kunstfond, der har indstillet Lars H.U.G. og Lars Bonnevie til de livsvarige ydelser. Kulturminister Brian Mikkelsen har derfor bedt Folketingets finansudvalg godkende, at de to kunstnere får ydelserne med virkning fra den 1. oktober 2003, oplyser Ritzau. msk

P1 nonstop for natteravne
*Fra og med natten til 20. januar sender P1 taleradio 24 timer i døgnet. Det betyder, at natteravne og søvnløse nu har mulighed for at høre eller genhøre nogle af de bedste P1-programmer fra midnat frem til Radioavisen kl. 6.00.
Redaktionen bag P1 Nat sammensætter programmet, så det består af en god blanding af aktuelle genudsendelser, såsom samtaleprogrammer og fagmagasiner fra samme uge samt arkivudsendelser. Desuden vil der være temaer hen over en eller flere nætter, typisk natten mellem lørdag og søndag.
Det første tema i natten (24.-25. januar) bliver et genhør med radiokrøniken Danskerne og Den kolde Krig, der blev sendt første gang i efteråret 2003. Her fortæller Leif Davidsen samlet historien om de 50 år, hvor verden balancerede på kanten af en atomkrig.
Et værdigt og lærerigt alternativ til det at tælle får. msk

Dansk prosa på verdenstogt
*En række titler fra forlagene Samleren, Forum og Rosinante er netop blevet solgt til udgivelse på udenlandske forlag. Det drejer sig blandt andet om Vita Andersens Get a life, der med stor succes udkom her til lands i efteråret 2003. Bogen er solgt til Gyldendal i Norge. Endnu en Samleren-titel, Charlotte Weitzes Brevbæreren, er solgt til udgivelse på Verlagsgruppe Random House i Tyskland. Fra Rosinante er Iselin C. Hermanns Prioritaire solgt til Random House Kodansha i Japan. Endelig er Hans Hansens Zafir fra forlaget Forum solgt til Opal i Sverige, mens Hanne Kvists Drengen med sølvhjelmen er solgt til Edda i Island. msk

Kortest muligt
*Foto Værker af fotografen Rigmor Mydtskov, der har portrætteret alverdens kunstnere, politikere og kongelige, kan beses på Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik i Odense frem til 15. februar under titlen; Sjæle op til overfladen – et liv i billeder – Rigmor Mydtskov retrospektivt.
*Velgørenhed Navne som Benny Andersen, Povl Dissing, Allan Olsen, Ivan Pedersen og Poul Krebs optræder i morgen aften gratis ved en støttekoncert til fordel for jordskælvsofrene i Iran. Bag arrangementet står DR, Dansk Røde Kors og Den iranske Forening. Det sker i Falkoner Scenen kl. 20.30. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her