Læsetid: 2 min.

En PENibel sag

30. januar 2004


(2. sektion)

Tænd og sluk
*Klaus Rothstein, fungerende præsident for dansk PEN

– Har Hedegaard-PEN-sagen været en vigtigt mediebegivenhed?
»Ja, det synes jeg, det har. Det er helt basalt en god historie, og vi var forberedt på, at der ville være presseomtale af den. Men presseomtalen er blevet noget større, end jeg havde forventet. Man kan sige, at det er en medlemssag, der er blevet forfremmet til en værdikamp. Det er fint med mig, at alt, hvad der foregår i samfundet, bliver tolket ind i værdikampen, selv om det ikke er tænkt sådan fra begyndelsen. Men det har været en vigtig sag. Det er en god historie, og så opfylder den nyhedskriterierne.«
– Hvordan synes du, den har været dækket?
»Fair, synes jeg. Det har dog irriteret mig, når vinkling, overskrifter, kommentarer og illustrationer beskriver sagen som en krænkelse af Lars Hedegaards ytringsfrihed. Det mener jeg, er fundamentalt forkert. Det har Politiken blandt andre gjort sig skyld i. Det her har ikke det fjerneste med Lars Hedegaards ytringsfrihed at gøre. Den er ukrænkelig, og hans muligheder for at komme til orde er større end nogensinde. Så når man beskylder os – som Lars Hedegaard selv gør – for at ville bremse hans ytringsfrihed, så er det absurd. Han udgiver bøger, skriver artikler, optræder på tv og kommenterer indvandrerdebatten, værdidebatten, kulturradikalismedebatten og så videre. Det er det rene og skære klynk at gøre det til et spørgsmål om ytringsfrihed, når der er en foreningsbestyrelse, der stille spørgsmålstegn ved hans eventuelle medlemsskab.«
– Har det været en god eller en dårlig pressesag for PEN?
»Man skal aldrig være bange for kritisk presseomtale, det kan der på længere sigt komme noget positivt ud af. Om det er godt eller skidt for PEN er op til medlemmerne. Hele affæren om Lars Hedegaard har været med til at bringe PEN’s navn frem i spalterne, og kritisk opmærksomhed er som bekendt bedre end ingen opmærksomhed.«
– Hvorfor tror du, det er blevet så stor en sag?
»Som jeg sagde, er det basalt set en god historie, og den bliver tolket ind i værdikampen. Derudover foregår den i omegnen af journalisternes og redaktionernes egen verden – det har også en indvirkning.«LLA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her