Læsetid: 4 min.

Med pennen som sværd

Intellektuelle på højrefløjen har stiftet en række foreninger, der skal bekæmpe indvandringen. Søren Krarup (DF) spiller en central rolle
27. januar 2004

De mødes en gang om måneden. Privat. Omkring 25 mennesker. Politikere, intellektuelle, aktive feminister og medarbejdere i centraladministrationen.
Mange af ansigterne og navnene kendes fra avisernes debat- og kroniksiderne og fra tv-debatter. En række af personerne er gengangere fra foreninger med islamkritik som omdrejningspunkt.
I midten af august blev et møde holdt hos Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert på Østerbro i København. Gæsterne var medlemmerne af Giordano Bruno selskabet.
Dagsordenen var som altid: Islam og indvandrings-relaterede problemer.
Kirkeminister Tove Fergos (V) spindoktor, Henrik Gade Jensen, skulle holde oplæg om taqiyye – en regel i islam, der gør det lovligt for muslimer at lyve over for vantro for at beskytte deres religion.
Feminist og forfatter Lone Nørgaard skulle orientere om arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber.
Sexologen Kirsten Damgaard skulle give en orientering om problemerne i sprogundervisning af immigranter.
Det sidste punkt på dagsordenen stod historikeren Torben Hansen for: planlægning af et sammenskudsgilde i det grønne senere på måneden.
Giordano Bruno selskabet er blot én af mange foreninger, hvor højrefløjens elite mødes for at diskutere modstanden mod indvandringen.

Kætterens klub
I lighed med den højreradikale Den Danske Forening, der også har leveret tidligere medlemmer til de nye netværk, foregår aktiviteten i private kredse. Men aktiviteten retter sig mod at påvirke regeringens ministre, danske dommere og de indflydelsesrige medier.
De 25 medlemmer af Giordano Bruno samles privat og diskret for at diskutere farerne ved islam: »Det er en fuldstændig privat studiekreds, og det kommer ikke offentligheden ved,« siger medlem af den uformelle loge, sexologen Kirsten Damgaard.
Hun forstår godt, at medlemmerne ofte ønsker af være anonyme: »Vi har for det første været udsat for en pressehetz, og for det andet kan der altså være en vis fare forbundet med at få sit navn frem. Flere mennesker, der har kritiseret politisk islam, har følt sig tvunget til at flytte på grund af trusler fra fundamentalistiske grupper«.

Bare en kaffeklub
Alle de medlemmer, Information har været i kontakt med, fastholder, at selskabet hverken er særligt organiseret, at udmeldingerne til pressen ikke er koordinerede, og at det i virkeligheden bør betragtes som en fokuseret hyggeklub.
Den interne mailkorrespondance, som Information er kommet i besiddelse af, viser dog en anden historie.
Hen på efteråret har Giordano Brunos Lone Nørgaard et bud på et potentielt medlem og hun rådfører sig om proceduren: »Mit spørgsmål lyder: Kan han komme med på Brunos mailliste, hvis han er interesseret? Pt. ved han intet om, at jeg er organiseret i vores udmærkede lille klub som dagligt øger mit vidensniveau,« skriver hun.
Tidligere på året rasede tørklædedebatten, og Bruno-medlem Jette Plesner Dali deltog i en debat på DR2, og nu vil selskabet på banen og smede, mens jernet er varmt:
»Vi har en kæmpe pædagogisk og politisk opgave for os. Der skal skrives nu og debateres i medierne som aldrig før, for Bertel Harder – det fornemmer jeg efter hans indlæg her i aften – er ikke langt fra os (...) Et massivt pres vil også medvirke til at presse tørklædesagen ved retten. Dommere er som bekendt mennesker lige som os andre,« skriver Lone Nørgaard.
Hun fortsætter senere i mailen med at koordinere indsatsen mod ’de andre’. Kirsten Damgaard og Jette Plesner Dali skal sørge for, at »Lotte Bøggild og hendes i-alle-retninger-strittende-argumenter skal have en på frakken, så hun kan blive blæst af banen«.
Påstanden om, at hver enkelt medlem ikke tilpasser offentlige ytringer efter andre medlemmer virker tvivlsom.
Lone Nørgaard modtager ros på selskabets mailingsliste efter en kronik i Jyllands-Posten. Hun sender straks rosen videre: »Tak, tak, det er alt for meget. Så lige til orientering for alle: Det er FØRST OG FREMMEST Torben (Hansen, red) og Henrik, (Gade Jensen, red.), der har støbt kuglerne, og så har jeg lånt flittigt fra Sharia-hjemmesiden,« skriver Nørgaard.
Efter Bruno-medlem Henrik Gade Jensen fratrædelse som pressechef for kirkeminister Tove Fergo viser korrespondancen frustration.
Lone Nørgaard vil vide, hvordan gruppen skal håndtere nyheden: »Og Torben (Hansen, red.) siger du, at vi, der har ytret sig i medierne, skal holde lav profil – eller skal vi bare ALLE på banen, om ikke andet så med et læserbrev. Og skal vi foretage en eller anden form for koordinering??« skriver hun.

FAKTA
Højrefløjens netværk
Giordano Bruno
*Det mest profilerede netværk, der bærer navn efter en gammel kætter. Kendetegnet af modstanden mod islam og ved et særdeles aktivt netværk af skribenter til aviserne.

Tidehverv
*Bladet med samme navn som den nationalistiske kristne bevægelse under Søren Krarup er filosofisk ophavssted for en stribe medlemmer i de øvrige netværk. Tidehverv er præget af Krarups familie

Martsgruppen
*Dannet 2001 for at bekæmpe avisernes forfald. Foreningen har 122 medlemmer, bl.a. Søren Krarup og andre gengangere fra højrefløjens foreninger. Foreningen kræver »Danmark for folket« og vender sig bl.a. mod FN’s Flygtningekommissariat, EU racismecenter, 68’ere og Århus biskoppen Keld Holm.

Forum for Kvinders Rets-stilling og Integration
*Retter især opmærksomheden mod etniske kvinder, som skal beskyttes mod undertrykkende muslimske sædvaner som tvangsægteskaber og omskæringer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her