Læsetid: 2 min.

Rapkæftet komiker

15. januar 2004

Spot
Anders Matthesen, eller bare Anden, kender ikke begrænsningens kunst. Og det skal grinebiddere nok bare være glade for. Også selv om han ikke altid har været lige morsom.
Folk med televisionitis og hukommelse à la elefantitis vil måske huske ham som den anstrengende pauseklovn i Casper Christensens og Lars Hjortshøjs endnu mere anstrengende lørdagssatsning på DR i 1996, Safari. Her stod Anden med god grund og skuttede sig. Han underholdte således afklædt og med fødderne placeret i en spand isvand midt på Strøget, hvor han bad forbipasserende fodgængere om at hoste sig ind i hovedet. Gimicken gik ud på at pådrage Anden en omgang influenza – eller endnu bedre: en lungebetændelse!

Siden gik det fremad med raske skridt, og humoren blev mindre syg. Indtil i sommer var Anders Matthesen dog først og fremmest kendt som endnu en hurtigsnakkende stand-up-komiker, der gjorde sig sjov over alle mulige hverdagsobjekter. Sådanne størrelser vi ikke rigtig bemærker, men bruger og omgiver os med døgnet rundt. Kærester, katte og panfløjter, eksempelvis. Samt som en forholdsvis musikalsk børneradiovært, der med akkompagnerende poparrangementer gjorde kur til heste og andre firbenede kræ.
Men så dukkede Anden pludselig op i Nikolaj Cederholms genfødte Dr. Dante, der forsøgte sig med en anti-revy i Tivolis Glassal denne sommer.
Det gjorde han godt, og skuespillergerningen er nu blevet et seriøst karrieretræk for komikeren, der næste gang skal gøre sig som Simon Spies i Østre Gasværks stykke om den excentriske rejsekonge. Forestillingen smækker landingshjulene i amfi-teatrets scene medio februar.

Ind imellem de to Cederholm-projekter havde Anden også lige tid til at gøre sig i samtlige bærende roller gennem de 24 afsnit af DR 2’s decemberføljeton og musical, Jul på Vesterbro. Soundtracket, hvorpå Anden rapper og skråler Nicolaj Peyks vanligt oplagte tekster, blev desuden en sællert.
Der må derfor være kommet nogle fans til det seneste år, og for os er det vel ganske timeligt nu at se, hvad Anders Matthesen slog sig op på indledningsvis. Stand-up-komikken. Barberet for sange, gøgl og tilragede identiteter.
Her må Andens 9 Års Jubilæum være et godt sted at begynde. Showets titel er selvfølgelig en dårlig undskyldning for at søge tilbage til rødderne, der fik vokseværk i efteråret 1993, da Anden meldte sig til Danmarksmesterskabet i stand-up og uden videre forberedelse blev nummer to...
Nogenlunde samme trick begik han i øvrigt i 1991, da han gik han hen og vandt DM i rap. Herefter gav kunstnernavnet vel sig selv.

*Andens 9 års-jubilæum,
TV 2 Zulu kl. 21.50

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her