Læsetid: 2 min.

Regeringen forsvarer regler for våbentransport

Oppositionspartier kræver, at Danmark overholder EU’s adfærdskodeks og forbyder våbentransport til krigsførende lande og lande, der krænker menneskerettighederne
23. januar 2004

Reglerne for danske skibes våbentransport bør være de samme som for dansk våbeneksport.
Det mener flere af Folketingets oppositionspartier efter eksperter i går gjorde opmærksom på, at regeringens kommende lovforslag om våbentransport er langt lempeligere end de tilsvarende regler for våbeneksport og desuden i strid med EU’s adfærdskodeks. Regeringen fastholder, at de to regelsæt ikke behøver at være ens.

To sæt regler
Det nye lovforslag, som er på vej til Folketinget, forbyder kun danske skibe at sejle våben til 14 lande, der er omfattet af en international våbenembargo vedtaget i FN, EU eller Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE. Transport til alle andre lande er tilladt, uanset om landene er krigsførende eller involveret i grove menneskerettighedskrænkelser. Det mener en række oppositionspartier er forkert, bla. fordi danske firmaer ikke må eksportere våben og andet militærudstyr til sådanne lande.
Jann Sjursen fra Kristendemokraterne er ikke i tvivl:
»Efter min mening bør reglerne være enslydende«, siger han og mener, at »det er mere end uheldigt, hvis danske skibe sejler våben til lande, som vi ikke vil sælge våben til.«
Per Kaalund fra Socialdemokratiet er enig:
»I princippet bør reglerne være de samme,« siger han.
Flere eksperter i våbenhandel pegede i går på, at regeringens lovforslag om våbentransport ikke lever op til EU’s adfærdskodeks fra 1998, der forpligter Danmark til at hindre »eksport af udstyr, som kan anvendes til national undertrykkelse eller international aggression eller bidrage til regional ustabilitet.«
Per Kaalund mener, at EU’s adfærdskodeks naturligvis skal overholdes, men er ikke sikker på, forpligtelsen til at hindre våbeneksport til krigsførende lande og lande, der krænker menneskerettighederne også omfatter en forpligtelse til at hindre våbentransport til disse lande.
Både Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har i årevis forsøgt at få Folketinget til at gennemføre skrappere lovgivning på området, men er ikke imponeret over regeringens lovforslag.
Villy Søvndal fra SF mener, at »Danmark optræder meget uciviliseret, når vi tillader danske skibe at sejle våben til diktaturer og lande i krig.«
»Vi opfører os selv som en slyngelstat i denne sag, og det blot for at sikre danske rederiers indtjening. Reglerne for eks- og transport bør være de samme«, siger han og mener ikke, der kan være nogen tvivl om, at EU med sit adfærdskodeks har ønsket at hindre både våbeneksport og våbentransport til diktaturer og krigsførende lande.
Enhedslistens retsordfører Line Barfod er helt enig:
»Jeg håber, at det kan lykkes at få den samlede opposition til at gå ind for fælles regler for eks- og transport, så vi kan lave loven om igen efter et valg,« siger hun.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lene Espersen (K), der fremsætter lovforslaget, men den konservative retsordfører Helge Adam Møller holder fast i, at der skal være mere lempelige regler for våbentransport.
»Jeg synes der skal være en sondring,« siger han, men er ikke umiddelbart i stand til at forklare, hvorfor. »Det kan jeg ikke lige svare på, det kræver lidt mere tænkning,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her