Læsetid: 3 min.

Rovfugle giver møller modvind

NEG Micon A/S’ vindmøller i Californien dræber et stort antal rovfugle, mener amerikansk græsrodsbevægelse, som netop har slæbt selskabet for retten
20. januar 2004

NEG Micon A/S’ vindmøller i Californien dræber et stort antal rovfugle, mener
amerikansk græsrodsbevægelse, som netop har slæbt selskabet for retten

SAN FRANCISCO – Det danske vindmølle-selskab NEG Micon A/S har fået ørerne i dets egne rotorblade i Californien, hvor en græsrodsbevægelse har slæbt selskabet for retten, fordi dets vindmøller slår store bestande af rovfugle ihjel.
Det er organisationen Center for Biological Diversity med hovedsæde i Oakland, der har anklaget det danske selskab – sammen med FPL Energy fra Florida – for ikke at have gjort nok for at forhindre, at et stort antal rovfugle hver dag dræbes i det vindomsuste Altamont Pass øst for San Francisco langs highway 680.
Den farlige situation opstår, når rovfuglene dykker efter bytte blandt de tusinder af vindmøller, der er opstillet på bakkerne i Altamont Pass. De store rotorblade rammer i mange tilfælde rovfuglene og hakker dem til plukfugle. Gruppen fra the Center for Biological Diversity mener, at de to vindmøllefirmaer, der i fællesskab ejer og driver vindmøllerne i Altamont Pass, overtræder den såkaldte Migratory Bird Treaty Act, som forbyder, at man dræber fugle under deres træk.
Retssagen mod vindmøllefirmaerne indeholder endvidere en påstand om, at det er en overtrædelse af amerikansk lovgivning, at firmaerne får støtte fra det offentlige – samt visse skattelettelser – fordi man producerer energi på en miljøvenlig måde – når det man i virkeligheden gør, er at skade naturen ved at dræbe de mange rovfugle.

Hårfin balance
Den juridiske afgørelse skal træffes af the U.S. District Court i San Francisco. Græsrodsbevægelsen kræver her, at vindmøllefirmaerne standser produktionen af energi og eventuelt tilbagebetaler det overskud, som firmaer har opnået gennem deres hidtidige adfærd, der har dræbt hundredvis af høge,
ugler og gribbe.
Undersøgelser, hævder græsrodsbevægelsen, har vist, at Altamont Pass er det sted i verden, hvor vindmøller dræber flest rovfugle.
»Altamont Pass har udviklet sig til en dødsfælde for mange rovfugle, der kommer her for at jage. De bliver i stedet simpelthen hakket ihjel af rotorbladene,« siger talsmand for the Center for Biological Diversity, Jeff Miller, til Information.
På spørgsmålet om gruppen ikke ved sin retssag vil stikke en kæp i vindmøllernes rotorblade og dermed forhindre – eller fordyre – produktionen af miljøvenlig energi, svarer Jeff Miller, at det ene ikke udelukker det andet.
The Center for Biological Diversity har gennem længere tid kommet med en række forslag, som vindmølleproducenterne kan følge for at forhindre det store antal dræbte rovfugle ved Altamont Pass. Gruppen forslår eksempelvis, at man lader græsset omkring vindmøllerne vokse, så rovfugle har sværere ved at se bytte, der befinder sig lige under vindmøllerne. Man har også forslået, at man holder bestande af mus og andre gnavere nede gennem kontrolleret fangst, samt at man maler rotorbladene i skrigende farver, så rovfuglene bedre kan se de farlige og skarpe møllevinger.
Steve Stengel fra FPL Energy, der ejer de fleste vindmøller i Altamont Pass, bedyrer overfor avisen San Francisco Chronicle, at firmaet har alle disse forslag under overvejelse. Han benægter endvidere, at Altamont Pass skulle være det sted i verden, hvor vindmøller dræber flest rovfugle.
Vægtningen af på den ene side hensynet til fuglelivet og på den anden side ønsket om billig energi produceret på en miljøvenlig måde er en fin balance. Adskillige forhold skal undersøges for at sikre, at det økologiske pendul ikke svinger for langt i den ene retning – eller i den anden. Gennem de næste par måneder vil denne afvejning finde sted i the U.S. District Court i San Francisco.

*Karsten Bengtsson er freelancejournalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her