Læsetid: 3 min.

Samtaleterapi giver gevinst

Reglerne for hvornår læger kan henvise ulykkelige danskere til psykolog, er alt for strikse, mener både læger og psykologer
27. januar 2004

Terapi
Landets psykologer og praktiserende læger er enige: Reglerne for hvornår sygesikringen giver tilskud til, at ulykkelige danskere kan komme til psykolog, er alt for strenge.
En læge kan for eksempel ikke henvise patienter, der går i selvmordstanker, til psykolog – det må lægen først gøre, når en patient har forsøgt at begå selvmord.
»Det er et stift system. Vi kan ikke henvise folk videre, selv om vi har lyst«, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont.
En person, der er blevet voldtaget eller overfaldet, er berettiget til at få godtgjort 60 procent af regningen fra en psykolog. Dog kun, hvis vedkommende møder op hos lægen inden for et halvt år efter ulykken.
Denne tidsgrænse burde udvides til to år, mener Michael Dupont fra Praktiserende Lægers Organisation: »Folk indser jo nogle gange først, hvor galt det egentlig står til med dem længe efter, at de har været udsat for noget traumatisk«.

Deprimerede ladt i stikken
I 2002 fik knap 31.000 danskere tilskud til deres psykologbehandling, oplyser Amtsrådsforeningen.
Behovet er dog langt større, siger formanden for Dansk Psykolog Forening, Roal Ulrichsen.
Sygesikringen giver nemlig ikke tilskud til samtaleterapi, hvis man for eksempel lider af depressioner.
Tusindvis af ulykkelige danskere får derfor ikke bearbejdet deres problemer, fordi de ikke har råd til at betale 715 kroner for 45-60 minutter på psykologbriksen.
»Det er et alvorligt problem, at ulykkelige personer ikke kommer i terapi og bliver klar over, hvordan de kommer ud af deres depression«, advarer Roal Ulrichsen.
Den eneste hjælp sygesikringen kan tilbyde folk med depressioner i dag er tilskud til antidepressiv medicin. Og her er de såkaldte SSRI-præparater – populært kaldet lykkepiller – i høj kurs.
Det er nemlig relativt let at få en recept på lykkepiller hos sin praktiserende læge. Blandt andet fordi lægerne udskriver pillerne i afmagt over, at de ikke kan henvise folk til psykolog, lyder forklaringen fra De Praktiserende Lægers Organisation.
Lykkepillerne er også væsentligt billigere end samtaleterapi, idet den gennemsnitlige bruger af pillerne, ifølge Lægemiddelstyrelsen, har et forbrug på cirka 6,50 krone om dagen.

Piller alene løser ingenting
Alene i løbet af de tre første kvartaler af 2003 langede apotekerne lykkepiller ud til flere danskere end i hele 2002.
I løbet af det år tog omkring 217.000 mennesker lykkepiller, oplyser Lægemiddelstyrelsen.
Men pillerne lægger i mange tilfælde bare låg på folks problemer, i stedet for at løse dem, advarer Dansk Psykolog Forening og Praktiserende Lægers Organisation.
Og det er formanden for Depressionsforeningen, Helle Wils, enig i:
»Medicin alene hjælper ofte kun i få måneder. Hvorimod man med psykologbehandling kan komme helt ud af sine depressioner«.
32-årige Helle Wils taler af egen erfaring, fordi hun selv gennem cirka 10 år har været plaget af depressioner: »Jeg har været til psykolog fem gange, og det har givet mig nogle værktøjer, som gør, at jeg nu kan løse mine problemer selv«.
Helle Wils har ikke haft en alvorlig depression, siden hun for to-og-et-halvt år siden blev indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor hun modtog samtaleterapi for første gang.
Og det er en generel tendens, konkluderer lektor i psykologi ved Århus Universitet Esben Hougaard på baggrund af engelske undersøgelser:
»Samtaleterapi har en mere længerevarende effekt end medicin, fordi patienterne får større tiltro til, at de selv kan overkomme deres problemer. Den menneskelige gevinst ved samtaleterapi kan vare ved i årtier«.

Forkert prioritering
Sygesikringen gav i 2002 over en halv milliard kroner i tilskud til lykkepiller, men kun knap 60 millioner til samtaleterapi. Det er en underlig prioritering, mener Esben Hougaard:
»Selv hvis jeg prøver at tage de mest objektive briller på, kan jeg ikke se, at det er rationelt«.
Det er Amtsrådsforeningen, som administrerer den offentlige sygesikring. Den er dog ikke indstillet på at lempe reglerne for, hvornår folk kan få tilskud.
Formanden for Sygesikringens Forhandlingsudvalg og amtsborgmester for Vestsjællands Amt, Hans Jørgen Holm (V), forklarer:
»Problemet er, at vi ikke ved, hvor mange der har brug for psykologbehandling. Vi kan ikke bare udvide tilskudsområdet, uden at have præcise målinger for hvor meget det vil koste os«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu