Læsetid: 2 min.

Det var da meget sjovt

16. januar 2004

Spot
I den forløbne uge har TV 2’s lillesøster, Zulu, viet en stor del af sendefladen til Zulu Comedy Festival – stand up-komik af forskellig slags, primært dansk og amerikansk. Blandt andet har de sendt en del Comedy Central-stand up, hvor amerikanske komikere fyrer den af på scenen foran et som oftest ganske veloplagt publikum.
F.eks. så jeg forleden en kvindelig, amerikansk komiker, som med forskellige stemmer fortalte om sit ikke helt uproblematiske liv – hverdagen er jo stedet, hvor de fleste komikere henter deres materiale. Jeg kan ikke huske hendes navn, men hun var faktisk ret sjov, og hendes mere eller mindre stuerene humor var et kærkomment alternativ til den grove lokumshumor, som mange mandlige komikere holder fast i.

Lokumshumor har dog også sin charme, hvilket man kunne konstatere i mandags, hvor Zulu viste Eddie Murphys legendariske stand up-show Raw. Det kan godt være, at man synes, at Murphy i dag er en tandløs skuespiller uden det store at byde på. Men tilbage i 80’erne lavede han både gode og vittige film (48 timer og Frækkere end politiet tillader) og optrådte på scenen i shows, der er så sjofle, at man skulle tro, at det var løgn.
Selv Murphys forgænger og store idol, the supernigger Richard Pryor himself, der var meget sjovere på scenen end på film, kan ikke følge med, når motormunden Murphy revser alt fra sorte og hvide kvinder til bøsser og Bill Cosby.
Raw er fra 1987, hvor Cosby takket være sin familiesitcom, The Cosby Show, var på toppen af sin karriere, og Murphy benytter lejligheden – og en påstået opringning fra Cosby angående Murphys beskidte sprog – til at gøre grin med hans renskurede image.

Det er et fint initiativ fra Zulus side at sende en masse stand up-comedy og et par relevante film, men Raw er blevet vist før, og man kunne have ønsket sig, at kanalen var gået endnu længere tilbage i tiden.
Jeg ville gerne have set liveoptrædener med legendariske skikkelser som Lenny Bruce, Richard Pryor, Woody Allen, Bill Hicks og Andy Kaufman, der alle var med til at udvikle og forny stand up-genren – og som ville og turde meget mere hver for sig end samtlige danske stand up-komikere tilsammen.
Og hvorfor ikke vise Spike Lees The Original Kings of Comedy, hvor fire i Danmark ukendte, men i USA meget populære, sorte komikere afløser hinanden på scenen og giver den hele armen. Eller hvad med Bob Fosses biografiske Lenny, der har Dustin Hoffman i titelrollen som Lenny Bruce?
I aften slutter Zulu Comedy Festival med endnu mere dansk komik, Comedy Central det britiske Comic Strip, og så viser de Billy Crystals Mr. Saturday Night, der handler om en aldrende stand up-komiker, som ser tilbage på sit liv.

*Comedy Festival. TV2-Zulu, 19.00-3.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her